Primul carosabil cu panouri solare din lume a fost inaugurat în Franţa! (Video)
27 Decembrie 2016, 10:51
Pe 23 decembrie 2016 a fost
inaugurat primul carosabil acoperit
cu panouri solare din lume! Proiecte de acest gen au fost elaborate în SUA (pentru legendara rută 66), Olanda şi Australia, dar cel aplicat în sătucul Tourouvre din Normandia, Franţa, numit Wattway, este mult mai inovativ din punct de vedere, că nu necesită modificarea carosabilului existent ci se aplică ca o „plapumă” deasupra celui din urmă.
Suprafaţa are o componenţă rugoasă, pentru a oferi aderenţă similară asfaltului şi poate suporta greutatea unui camion cu 18 roţi. Carosabilul fotovoltaic elaborat timp de 5 ani, va putea înlocui panelurile solare tradiţionale, amplasate pe terenuri, care ar putea fi utilizate pentru agricultură.
În schimb, carosabilul are o suprafaţă destul de mare, care poate fi utilizată pentru captarea energiei solare.

Carosabilul fotovoltaic din Franţa are o lungime de un kilometru şi o suprafaţă de 2,800 metri pătraţi, care va aproviziona localitatea cu energie suficientă (aproximativ 280 de
kilowaţi), pentru iluminarea publică, dar şi pentru necesităţile localnicilor – 20 de metri pătraţi de carosabil fotovoltaic pot aproviziona cu energia necesară o singură casă timp de o zi. Mai mult decât atât, energia va putea fi utilizată la staţiile de alimentare pentru vehiculele electrice, iar surplusul energiei va putea fi stocat în acumulatoare. Zilnic, pe acest carosabil vor circula 2,000 de automobilişti.
Compania Colas va începe comercializarea tehnologiei Wattway în 2018, iar până atunci aceasta va testa tehnologia în 100 de locaţii de teste, inclusiv în SUA. Cea mai importantă problemă a carosabilului fotovoltaic, este preţul. La moment metrul pătrat cu tot cu instalare şi comunicaţii, costă 2,000/2,500 de euro, însă producătorul este sigur că costul acestora va scădea la nivelul panourilor solare convenţionale către anul 2020.
Costul carosabilul fotovoltaic inaugurat în Tourouvre s-a ridicat la 5 milioane de euro. Wattway poate fi instalat şi în parcuri şi pe trotuare.
PiataAuto.mdValeriu Bahnaru
1
2,916
GALERIE VIDEO (3 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!