Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

BMW Seria 5, istoria: Primele două generații, E12 și E28 (Video)

2 Ianuarie 2017 - 16:09
Denis Godorozea
BMW Seria 5, istoria: Primele două generații, E12 și E28 (Video)
Cei de la BMW au lansat o serie de filmulețe de scurt metraj, prin intermediul cărora vor să ne povestească întreaga istorie, care stă în spatele legendarului BMW Seria 5. În primele două filmulețe se povestește despre primele două generații BMW Seria 5, E12 și E28.

Prima generație BMW Seria 5 E12 (1972-1981)

Odată cu lansarea primei generații BMW Seria 5 în 1972, a început adevărata istorie de succes pentru brandul bavarez, care a simțit creșteri de vânzări și o schimbare radicală a limbajului de design. Seria 5 în caroseria E12 a consolidat designul modelelor bavareze pentru decenii înainte, fiind caracterizată de patru blocuri optice circulare identice, o parte frontală cu unghi inversat, similar cu botul de rechin, în timp ce interiorul dispunea de un spațiu generos, iar toate elementele au fost concentrate în jurul conducătorului într-o ergonomie perfectă.

Mai mult decât atât, prima generație Seria 5 a început o nouă nomenclatură pentru brandul bavarez, cu trei cifre în denumire, unde prima cifră reprezenta clasa modelului, iar celelalte doua cifre – volumul propulsorului. Această nomenclatură este utilizată și în prezent, însă cifrele volumului motorului nu mai sunt veridice, reprezentând un indice al unui motor aspirat natural „virtual”, deoarece toate modelele moderne utilizează motoare turboaspirate. Revenind la prima generație BMW Seria 5, cea din urmă era mai mare, mai confortabilă și mai sportivă comparativ cu predecesorul, adoptând propulsoare nu dor în 4 cilindri, dar și în 6 cilindri în linie de la modele mai mari. Apărea și transmisia automată. Deși era proiectată în anii ’70 ai secolului trecut, în proiectarea structurii pentru siguranța pasivă a modelului E12 au fost utilizate computerele. În cei aproape 10 ani de producție, prima generație BMW Seria 5 a fost produsă în aproximativ 700,000 de exemplare.

A doua generație BMW Seria 5 E28 (1981-1988)

Aspectul celei de-a doua generație BMW Seria 5 era apropiat de cel al predecesorului, însă avea un caracter mai puternic și forme mai pronunțate.

Cele mai importante schimbări însă, au fost făcute la interior, unde consola centrală a fost orientată către conducător, precum la prima generație Seria 3 E21 apărută în 1975. Substratul tehnic a fost preluat de la prima generație Seria 7 E23 apărută în 1977. Opțional era oferit și sistemul ABS, care a necesitat schimbări în suspensie pentru a fi adoptat. Pentru că diesel-urile nu se conformau cu filosofia BMW, fiind slabe, gălăgioase și poluante, bavarezilor le-a luat mult timp pentru a proiecta un diesel demn de a fi amplasat sub capota modelelor sale.

Iată că în anul în anul 1983 debuta primul bavarez diesel, modelul 524td. Acesta avea un diesel de 2.4 litri turboaspirat cu 6 cilindri în linie, care a transformat modelul 524td în cel mai rapid vehicul diesel din lume, care putea atinge viteza maximă de 180 km/h. Odată cu dieselul, bavarezii au adoptat un concept nou pentru a face motoarele pe benzină mai eficiente. În contrast cu tendințele moderne, nu s-a optat pentru downsizing, ci mărirea cilindreei de la 2.0 la 2.7 litri! Astfel, modelul 525e (etta – de la eficiență), oferind aceleași 129 CP precum modelul 520i, dar la rotații mai mici, 4,250 rpm față de peste 6,000 rpm, s-a adeverit și cu 9% mai eficient față de modelul cu cilindree mai mică. În 7 ani de producție a doua generație Seria 5 a fost vândută în aproximativ 722,000 de unități.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE):
GALERIE FOTO (36 IMAGINI):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter