Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Legendarul McLaren F1 celebrează 25 de ani cu filmulețul recordului de viteză – 391 km/h! (Video)

27 Ianuarie 2017 - 19:10
Denis Godorozea
Legendarul McLaren F1 celebrează 25 de ani cu filmulețul recordului de viteză – 391 km/h! (Video)
Acum 25 de ani, în 1992, debuta unul dintre cele mai legendare super-car-uri create vreodată – incomparabilul McLaren F1! Acesta a fost primul super-car, care a realizat imposibilul – a bătut recordul de viteză pentru automobilele de stradă, care și până astăzi nu a fost doborât de un alt automobil de producție cu propulsor aspirat natural!

Deja în 1993 McLaren F1 a doborât precedentul record de viteză de 213 mile pe oră, pe care l-a înregistrat Jaguar XJ220 în 1992. Pe 31 august 1998 a fost realizată o nouă încercare. La volanul prototipului XP5 (pe imagini și video), după câteva încercări pe circuitul german Ehra-Lessien, Andy Wallace a reușit să atingă viteza maximă de 391 km/h (cu limitatorul mutat mai sus)! Recordul oficial însă a fost de 240.14 mile pe oră sau 386.4 km/h (cu limitatorul la turații setat identic modelelor de producție).

Deși a fost spulberat în 2005 de către Koenigsegg CCR (387.87 km/h), iar cu câteva luni mai târziu și de către Bugatti Veyron, care a înregistrat o viteză de 408.47 km/h, recordul înregistrat de către McLaren F1 a fost incredibil, pentru o mașină cu propulsor aspirat natural,





















cutie de viteze manuală și tracțiune spate, care nu dispunea de sisteme de asistență și nici de spoilere pentru o forță de apăsare și stabilitate mai bună la viteze mari, ne mai vorbind de cauciucuri performante. Imaginile video oferite de către cei de la

McLaren sunt de-a dreptul excepționale, ne fiind arătate până acum! Iată cum se băteau recordurile pe atunci!

McLaren F1 - curiozități

Probabil, majoritatea cunoaște că motorul V12 de 6.1 litri, care dezvoltă 627 CP, a fost bazat pe unitatea BMW, regăsită în BMW Seria 7 (E32) și Seria 8 (E31). Ați intuit însă, că oglinzile retrovizoare au fost preluate de la Volkswagen Corrado, iar blocurile optice spate sunt identice celor utilizate pe autobuzul olandez Bova Futura?!

Ce ziceți despre sistemul audio Kenwood ultra-ușor, care cântărea 8.4 kilograme, împreună cu boxele, CD-changer-ul la 10 CD-uri și amplificatorul?! Totul era conceput pentru a minimiza greutatea, care ajungea la doar 1,138 kg.

Pielea de la interior a fost subțiată în două pentru a economisi 5 kg!

Ați știut că drept referință pentru manevrabilitatea lui McLaren F1 nu a fost luat un Ferrari sau Porsche, dar Honda NSX? Mai mult decât atât, inițial

F1 ar fi trebuit să aibă un propulsor Honda de 4.5 litri V10 sau V12 și nu unul BMW. Compartimentul motor a fost acoperit cu folie de aur, pentru că aurul este materialul care cel mai bine refractă căldura. Deschiderea ușilor a fost inspirată de la Toyota Sera, iar compartimentul pentru bagaje se află pe ambele părți laterale, în spatele ușilor. McLaren F1 a fost produs în perioada anilor 1992-1998 în 106 exemplare, printre care doar 64 de exemplare de stradă, restul fiind prototipuri și o bună parte de versiuni de curse, care au reușit să câștige campionatul FIA GT în 1995 și să obțină victoria în cursa de 24 de ore de la Le Mans – rezultate pe care nu le-a bătut nici un alt super-car.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
GALERIE FOTO (10 IMAGINI):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter