Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Skoda celebrează 40 de ani de la legendara victorie la Raliul Monte Carlo! (Video)

17 Ianuarie 2017 - 17:19
Denis Godorozea
Skoda celebrează 40 de ani de la legendara victorie la Raliul Monte Carlo! (Video)
Dacă vă întrebaţi de unde vine abrevierea „RS”, care se descifrează ca „Rally Sport”, în denumirea modelelor de performanţă Skoda, precum Octavia RS, atunci să ştiţi că aceasta îşi ia începuturile în anii ’70 ai secolului trecut de la modelele de curse, precum Skoda 130 RS – adevărata legendă a sporturilor cu motor şi una dintre cele mai importante maşini de curse din întreaga istorie Skoda.

Acum 40 de ani, pe 28 ianuarie 1977 echipajele Vaclav Blahna/ Lubislav Hlavka şi Miloslav Zapadlo/ Jiri Motal, au luat locurile întâi şi doi în categoria de până la 1,300 cm cubi la Raliul Monte Carlo, pilotând modelele Skoda 130 RS. Cele două echipaje au venit la finiş pe locurile 12 şi 15 în clasamentul general, fiind mai rapizi decât mulţi competitori cu maşini mai puternice, care concurau în clase mai înalte.

Victoria în clasa în care concurau, este una dintre cele mai celebre victorii din istoria celor de la Skoda, care le-a creat un renume în lumea sporturile cu motor pentru producătorul ceh.

Pentru prima data însă, maşina de curse 130 RS a debutat în 1975 la Cupa Păcii şi Prieteniei din

Cehoslovacia, ocupând primele trei poziţii, după care au urmat şase sezoane de curse incredibile. Skoda 130 RS a obţinut victorii importante nu doar în Raliul Monte Carlo, dar şi în Raliul Suedez (1978), în Campionatul European de Turisme (1981) şi în campionatele naţionale, precum Barum Rally, Bohemia Rally sau Sumava Rally.

Nu întâmplător Skoda 130 RS era numită „Porsche de la Est” – avea tracţiune spate şi propulsorul amplasat precum la modelele Porsche 911, după axul spate. Skoda 130 RS avea un propulsor de 4 cilindri în linie de 1,289 cm cubi, care dezvolta 140 CP la 8,000 rpm, fiind dotat cu două carburatoare Webber 40 DCOE şi sistem de ungere cu carter uscat. Cuplat la o cutie manuală în 4 trepte, ce transmitea cuplul către roţile spate prin intermediul unui diferenţial autoblocabil, propulsorul putea accelera maşina de raliuri până la o viteză maximă de 220 km/h!

Maşina cântărea doar 720 de kilograme, datorită elementelor realizate din aluminiu, precum acoperişul, capota, părţile exterioare ale uşilor, dar şi a capacului motorului, realizat din fibră de sticlă.

Atunci când producţia maşinii de curse Skoda 130 RS a încetat în anul 1981, “era RS” a fost întreruptă pe o perioadă de aproape 20 de ani – în 2000 apare prima generaţie Skoda Octavia RS, care reînvie celebra abreviere „RS”.

Pentru a celebra renumita victorie de la Raliul Monte Carlo din 1977, echipa celor de la Skoda, care participă în categoria WRC2 cu noua Fabia R5, va începe sezonul în culorile maşinilor 130 RS, cu care acestea au triumfat în Raliul Monte Carlo acum 40 de ani.

Prima etapă a campionatului mondial de raliuri WRC din sezonul 2017, va fi Raliul Monte Carlo, care va avea loc în perioada 19-22 ianuarie 2017.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
GALERIE FOTO (9 IMAGINI):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter