Volvo celebrează 20 de ani de tracţiune integrală AWD! (Video)
30 Ianuarie 2017, 12:41
Cei de la Volvo celebrează 20 de ani de la apariţia primului model cu tracţiune integrală, pentru a scoate în evidenţă noul model V90 Cross Country la testul căruia a participat recent redactorul nostru şef, Ilie Toma.
Într-un articol de acum un an vă povesteam despre primul Volvo cu tracţiune integrală, modelul 850 AWD, apărut acum aproape 21 de ani în luna mai 1996. Acel model era oferit cu
propulsorul de 2.5 litri turbo cu 193 CP şi 270 Nm la activ şi cu tracţiune integrală permanentă, care transmitea un raport mai mare de cuplu către roţile faţă, iar în timpul acceleraţiilor, abordării curbelor sau atunci când se pierdea aderenţa, un raport mai mare de cuplu era transmis roţilor spate.
În noiembrie 1996 modelul 850 AWD a fost înlocuit de versiunea facelift, V70 AWD, iar în 1997 apărea şi primul break cu capacităţi sporite de trecere, V70XC Cross Country, strămoşul noului V90 Cross Country!

















Astfel, suedezii celebrează nu doar 20 de ani de la apariţia primului model Volvo cu tracţiunea integrală, dar şi 20 de ani de la apariţia modelului „Cross Country”, de asemenea, oferit cu tracţiunea integrală.
Principiul de lucru pentru actuala generaţie a tracţiunii integrale AWD, s-a schimbat un pic. Acum, aceasta nu mai este una permanentă şi transmite întreg cuplu pe roţile faţă,
iar atunci când maşina accelerează intens, abordează curbele cu o viteză mai mare sau este depistată alunecarea roţilor faţă, o parte din cuplu este transmisă şi către roţile spate. Sistemul de tracţiune integrală
este unul de importanţă majoră pentru producătorul suedez, întrucât 50% dintre modelele din seria 90 sunt comandate cu tracţiune integrală, iar versiunile „AWD” a celorlalte modele Volvo, au un aport de 40 la sută din vânzări.
Odată cu lansarea noii generaţii Volvo XC90 în versiunea hibridă T8 Twin Engine, a fost introduă şi tracţiunea integrală electrică – roţile spate sunt ghidate de către un motor electric.
În viitor, probabil, toate sistemele de tracţiune integrală vor utiliza acelaşi principiu.
PiataAuto.mdValeriu Bahnaru
0
5,786
GALERIE FOTO (36 IMAGINI)
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!