Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Aeroporturi cu pistă de decolare inspirată din circuitele circulare de viteză? (Video)

17 Martie 2017 - 11:42
Denis Godorozea
Aeroporturi cu pistă de decolare inspirată din circuitele circulare de viteză? (Video)
Pentru a testa viteza maximă a unui automobil de performanţă este nevoie de un drum extrem de lung şi drept. Din cauză că acesta ar ocupa foarte mult spaţiu, a fost inventat circuitul circular, precum este Nardo (pe imagine), care permite dezvoltarea unei viteze maxime, tot-odată traseul fiind înclinat sub un unghi pentru a contracara forţa centrifugă, care tinde să „arunce” maşina înafara circuitului. O idee similară au implementat-o americanii pentru circuitele curselor Nascar, care-şi au rădăcinile de pe la mijlocul anilor ’30 ai secolului trecut.

Uite că aceeaşi idee o are şi Henk Hesselink, din Centrul de Cercetare Aeronautică din Olanda, care consideră că o pistă de decolare circulară, similară circuitului Nardo, ar rezolva toate problemele aeroporturilor internaţionale. Proiectul Endless Runway (pista infinită), este un concept inovator de aeroport, care este concentrat compact într-o pistă circulară cu diametru de 3.5 kilometri cu suprafaţa înclinată. Conform lui Henk Hesselink, o astfel de pistă ar putea elimina problema vânturilor laterale, cu care se combat piloţii la aterizare. Astfel, avionul ar putea fi aterizat exact în acel punct în care vântul vine din faţa avionului. Mai mult decât atât, această pistă, care are o lungime totală a trei piste, ar avea o eficienţă a unui aeroport cu patru piste de decolare, oferind posibilitatea decolării şi aterizării a mai multor avioane odată. Ajungând la un punct anumit, avioanele vor putea decola exact în direcţia de zbor, fără a mai face cercuri pentru a se îndrepta în direcţia de zbor. Tot-odată nivelul zgomotului şi emisiilor va fi redus. Conform iniţiatorului proiectului, avioanele existente vor avea nevoie de modificări minore ale şasiului.

Deşi proiectul are plusuri, orice idee radicală are şi minusurile sale. Cele mai evidente fiind aterizarea practic imposibilă în condiţii de vizibilitate redusă, supra-solicitarea şasiului, care ar putea ceda la un moment dat din cauza forţei centrifuge, uzura neuniformă a cauciucurilor (în Nascar se utilizează alt tip de cauciuc pentru roţile de la exterior), reinstruirea piloţilor pentru aterizări şi decolări circulare, iar în cazul vânturilor laterale pe pistă va putea ateriza doar un singur avion. Se pare că minusuri sunt mai multe decât plusuri, nu? În ciuda acestora, Comisia Europeană a finanţat proiectul, care urmează a fi testat şi în viaţa reală, nu doar pe simulatoare de zbor.

Americanii au testat ideea în anii ’60 ai secolului trecut, iar aceasta s-a adeverit a fi nu la fel de eficientă în viaţa reală, pe cât pare pe hârtie...
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
GALERIE FOTO (3 IMAGINI):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter