Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

BMW Turbo din 1972 – maşina care a prevestit viitorul (Video)

17 Martie 2017 - 16:29
Denis Godorozea
BMW Turbo din 1972 – maşina care a prevestit viitorul (Video)
În anul 1972 bavarezi au prezentat un concept, care a demonstrat tendinţa lumii auto în domeniul designului şi siguranţei.





















Fiind desenat de către şeful de design BMW de atunci, francezul Paul Bracq, conceptul BMW Turbo avea un design aerodinamic cu bare de protecţie integrate în caroserie, ceea ce era o revoluţie pe atunci, fiind ceva obişnuit astăzi. Practic toate inovaţiile care au fost implementate în acest concept şi-au găsit aplicare în maşinile de producţie.

Astăzi, tehnologiile care atenţionează conducătorul despre primejdii sau defecţiuni, nu mai sunt o noutate, iar la începutul anilor ’70 ai secolului trecut însă, BMW Turbo a fost unul dintre primele automobile care a introdus astfel de sisteme, menite să sporească siguranţa. Printre sistemele de siguranţă se număra sistemul ABS, care din anul 1978 era oferit pentru prima dată pe un BMW (Seria 7), un radar frontal, care atenţiona despre apropierea rapidă de maşina din faţă, acţionând la o distanţă de până la 100 de metri, un accelerometru lateral şi centuri de siguranţă speciale, fără de cuplarea cărora maşina nu pornea. În cazul unui accident, maşina avea zone de absorbţie şi elemente integrate în montanţi şi acoperiş, care jucau rol de cuşcă de protecţie în cazul rostogolirii. La interior BMW Turbo avea un panou de control, care oferea conducătorului posibilitatea de a verifica toate sistemele automobilului – un panou similar a debutat deja în 1976 pe BMW Seria 6.

Fiind construit pe platforma modificată a modelului BMW 2002, prototipul BMW Turbo avea amplasat central un propulsor turboaspirat de 2.0 litri în 4 cilindri, care în dependenţă de presiunea generată de turbocompresor oferea de la 200 la 280 CP.

Acceleraţia de la 0 la 100 km/h dura doar 6.6 secunde, iar viteza maximă era de 250 km/h. La momentul apariţiei, BMW Turbo a fost primul model bavarez cu propulsor turboaspirat şi uite că acum, practic toate modelele BMW au propulsoare turboaspirate! Primul model de producţie BMW cu propulsor turboaspirat a fost BMW 2002 Turbo, care avea unitatea de 2.0 litri turbo preluată de pe prototipul BMW Turbo, ce dezvolta „doar” 170 CP.

Două exemplare BMW Turbo au fost create, cel de-al doilea fiind prezentat în 1973 cu modificări substanţiale, care au îmbunătăţit aerodinamica, manevrabilitatea şi durabilitate.

Cea de-a doua maşina a servit drept prototip de teste, pe care bavarezii testau şi îmbunătăţeau tehnologiile, ce urmau să fie implementate pe modelele de producţie.

Astfel, BMW Turbo, nu a fost doar un super-car spectaculos designul căruia a inspirat modele precum BMW M1 (1978), BMW Z1 (1989) şi BMW Seria 8 (1989), dar un prevestitor al viitorului, un viitor care părea incredibil atunci, dar este ceva obişnuit astăzi.

Informaţii utile: Test drive BMW M1
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
GALERIE FOTO (16 IMAGINI):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter