Moldova: Fără amenzi în cazul unui accident soldat doar cu daune materiale! Va fi introdusă constatarea amiabilă!
29 Martie 2017, 16:15
Un nou proiect de lege realizat de către Ministerul Afacerilor Interne, tinde să uşureze procedura, în cazul accidentelor minore, soldate doar cu daune materiale, numărul cărora se cifrează la 11 mii anual în Republica Moldova şi ocupă o bună parte din timpul Poliţiei pentru documentarea acestora. În cazul acestui tip de accidente, va fi introdusă constatarea amiabilă între părţile implicate, care nu va necesita implicarea Poliţiei, în timp ce conducătorii vinovaţi în producerea accidentului, nu vor primi amenzi şi nici puncte de penalizare, doar penalizarea din partea asigurătorului prin majorarea primei de asigurare pentru anul următor.

Parlamentul adoptă modificările la legea cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule. Modificările la legea menţionată, au drept scop simplificarea procesului în cazul unui accident rutier fără victime şi soluţionarea situaţiei fără intervenţia Poliţei, în timp ce constatarea amiabilă nu va fi echivalentă cu recunoaşterea vinovăţiei, ci va exprima consensul participanţilor la accident despre cum s-a desfăşurat evenimentul şi reprezintă un document care va contribui la soluţionarea dosarelor de daună. Mai mult decât atât, introducerea constatării amiabile, va reduce timpul de aflare pe carosabil a vehiculelor implicate, fără a crea ambuteiaje, pentru că va fi exclusă aşteptarea intervenţiei Poliţiei.

În multe state europene este aplicată pe larg constatarea amiabilă, în cazul unui accident în care au fost implicate două vehicule şi care s-a soldat doar cu pagube materiale. Şi în Moldova constatarea amiabilă va lucra asemănător. Documentarea prin procedura constatării amiabile va avea
loc doar în cazul accidentului rutier cu implicarea a două vehicule, care deţin poliţa de asigurare de răspundere civilă auto sau certificatul de asigurare „Carte Verde” valabile la data producerii accidentului, soldat numai cu cauzarea pagubelor materiale vehiculelor implicate. În acest caz, ambii şoferi implicaţi în accident vor completa şi vor semna formularul de constatare amiabilă de modelul stabilit, cu prezentarea ulterioară a acestuia către asigurător, nefiind necesară prezentarea şoferilor pentru documentarea accidentului la Poliţie, eliminându-se astfel şi sancţiunea contravenţională.

Cei implicaţi în accident vor trebui să înştiinţeze imediat asigurătorul care a emis poliţa de asigurare RCA sau certificatul de asigurare „Carte Verde” şi să documenteze neîntârziat, utilizând procedura de constatare amiabilă, circumstanţele producerii accidentului de autovehicul, iar mai apoi să prezinte asigurătorului în timp de 48 de ore din momentul producerii accidentului
exemplarul formularului său de constatare amiabilă completat şi semnat de ambii participanţi la accident.

Formularul de constatare amiabilă va conţine două pagini autocopiative, ambele având aceeaşi valoare juridică şi va fi eliberat asiguratului de către asigurător, odată cu poliţa de asigurare RCA sau certificatul de asigurare „Carte Verde”. Formularul de constatare amiabilă va trebui completat de ambii conducători implicaţi în accident şi va include:

- data şi locul producerii accidentului;
- datele de identificare ale şoferilor implicaţi;
- datele de identificare ale proprietarilor vehiculelor implicate;
- datele vehiculelor implicate;
- datele propriilor societăţi de asigurare RCA;
- informaţii privind circumstanţele producerii accidentului.
PiataAuto.mdValeriu Bahnaru
0
4,581
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!