Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Moldova: Începând cu 31 mai cei care vor modifica datele odometrului vor fi sancționați! Iată care vor fi amenzile!

31 Martie 2017 - 11:39
Denis Godorozea
Moldova: Începând cu 31 mai cei care vor modifica datele odometrului vor fi sancționați! Iată care vor fi amenzile!
Proiectul de lege adoptat de Parlament, privind modificarea datelor odometrului, a fost publicat astăzi, 31 martie 2017, în Monitorul Oficial! Legea va intra în vigoare peste două luni de la data publicării. Astfel, începând cu 31 mai 2017, persoanele care vor frauda sau vor admite fraudarea datelor odometrului, vor fi sancționate! La articolul 2 a fost adăugată și noțiunea de „odometru” - dispozitiv montat pe vehicul, care asigură evidența distanței parcurse din momentul punerii în exploatare până la excluderea din circulație a vehiculului.

În Codului Contravențional al Republicii Moldova a fost introdus Articolul 228, privind fraudarea datelor odometrului, care stipulează - „Articolul 228 - Fraudarea datelor odometrului la orice tip de vehicul se sancționează cu amendă de la 60 la 90 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 90 la 150 de unități convenționale aplicată persoanei juridice.” În rezultat, persoanele fizice care vor modifica datele odometrului vor fi sancționate cu o amendă de la 3,000 la 4,500 de lei, în timp ce persoanele juridice, care vor modifica sau vor admite fraudarea datelor odometrului, vor fi sancționate cu o amendă de la 4,500 la 7,500 de lei!

Reamintim, că inițial în proiectul de lege se stipulau amenzi ceva mai usturătoare, care variau de la 100 la 450 u.c. sau de la 5,000 la 22,500 de lei.

Înșelăciunile de acest gen sunt foarte răspândite în Moldova. Kilometrajul micșorat de două sau chiar trei ori este ceva “normal” pe piața mașinilor second-hand, iar cei care practică această înșelăciune, în sfârșit, vor fi pedepsiţi conform legii!

Aceste vehicule nu numai că sunt mai vechi tehnic, decât indică odometrul, dar sunt și periculoase, având piesele cu mult mai uzate, iar probabilitatea că vor ceda mai rapid, decât își imaginează proaspătul proprietar, este mai mare.

Cum vor fi depistate vehiculele cu odometrul modificat, dar și cei ce au modificat sau au admis modificarea odometrul, nu se cunoaște.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter