Acum 50 de ani Mazda lansa primul model cu motor rotativ – Cosmo Sport! (Video)
31 Mai 2017, 11:00
Producătorul nipon Mazda celebrează 50 de ani de la lansarea modelului Cosmo Sport şi 50 de ani de la debutul pe piaţă a propulsorului rotativ.
În 1967 apărea legendara Mazda Cosmo Sport, cunoscută în afara Japoniei ca Mazda 110S. Acesta a fost primul sport-car din istoria Mazda, care a pornit o tradiţie de automobile plăcute
în condus şi inovative, precum Mazda RX-7 şi MX-5. Mai mult decât atât, Mazda Cosmo Sport a fost şi primul automobil din lume cu motor rotativ cu două secţiuni. Calea către acest model însă, nu a fost deloc uşoară.
În dorinţă de a rămâne independenţi, dar şi de a se distinge de alţi producători niponi, în 1961 cei de la Mazda au obţinut licenţa pentru
tehnologia motorului rotativ de la NSU Motorenwerke AG şi Wankel GmbH. Elaborarea propulsorului rotativ a fost o adevărată provocare pentru un producător atât de mic, precum este Mazda.
Chiar dacă mai mulţi producători majori au încercat să transforme principiul motorului rotativ într-o unitate comercial viabilă, doar celor de la Mazda le-a reuşit acest lucru. Începutul însă, nu a fost unul bun. În prima oră de testare a prototipului în Hiroshima, propulsorul s-a blocat. Mazda a pus toată speranţa şi încrederea în această tehnologie şi nu accepta înfrângerea.
Ştiind ce succes va avea Mazda, dacă vor face motorul rotativ „să lucreze”, inginerul şef Mazda, Kenichi Yamamoto – tatăl motoarelor rotative Mazda, a creat o echipă din cei mai buni ingineri, cunoscută drept „47 de Samurai”, pentru a face viabil motorul rotativ. Deja la Salonul Auto de la Tokyo din 1964 a fost dezvăluit prototipul viitoarei Mazda Cosmo Sport cu motor rotativ sub capotă.
Doar în 1967, pe 30 mai, debuta modelul de producţie. Deşi au fost produse doar 1,176 de exemplare, Cosmo Sport a fost un model de importanţă majoră pentru cei de la Mazda, care în acel moment produceau camionete şi automobile compacte.
Fiind o alternativă pentru motoarele convenţionale, propulsorul Wankel este mai compact, mai uşor şi livrează mai multă putere dintr-o cilindree mică.
În total cei de la Mazda au produs aproape două milioane de vehicule cu propulsoare rotative, de la sport-car-uri
şi sedan-uri, până la pick-up-uri şi autobuze pentru pasageri cu 26 de locuri!
Apogeul acestor propulsoare, a fost victoria în cursa de 24 de ore de la Le Mans din 1991, pe care a obţinut-o legendara Mazda 787B, care rămâne a fi şi în zilele noastre unica maşină niponă, care a reuşit să învingă la Le Mans şi unicul prototip victorios din acest maraton, care nu a fost dotat cu un motor convenţional, ci cu unul rotativ. Prototipul de curse Mazda 787B a fost echipat cu un motor cu patru rotoare de 2.6 litri, care dezvolta 710 CP. După victoria celor de la Mazda la Le Mans, organizatorii cursei au interzis propulsoarele rotative…

În contrast cu 787B, Mazda Cosmo Sport avea propulsor cu două rotoare de 2.0 litri şi doar 130 CP şi 139 Nm la activ.
Ultimul automobil cu propulsor rotativ a fost Mazda RX-8, producţia căruia a încetat în 2012. Chiar şi după 50 de ani, cei de la Mazda continua să lucreze asupra propulsoarelor rotative, inginerii niponii fiind în continuă cercetare, în ceea ce priveşte propulsoarele rotative.
În viitorul apropiat producătorul nipon ne va bucura cu un nou propulsor rotativ, care urmează să apară pe un vehicul electric în calitate de generator de energie, existând şanse mari ca acesta să se adăpostească şi sub capota unui viitor sport-car, prefaţat de conceptul RX-VISION, care, cel mai probabil se va numi Mazda RX-9! Sperăm că istoria motorului rotativ Wankel, este abia la început, iar acesta îşi va demonstra încă odată viabilitatea!
PiataAuto.mdValeriu Bahnaru
0
3,615
GALERIE FOTO (52 IMAGINI)
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!