Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Oamenii din calea Pick-up Maraton: Igor Ivanov, omul livezilor din raionul Orhei

28 Mai 2017 - 09:49
Ilie Toma
Oamenii din calea Pick-up Maraton: Igor Ivanov, omul livezilor din raionul Orhei
Din Brăviceni până la Mălăieşti e o aruncătură de băţ, iar Igov Ivanov ne-a întâlnit cu Dacia sa Duster, pentru a ne conduce spre livezile sale, aflate la vreo câţiva kilometri depărtare. Când am ajuns la ele, am continuat să ne mişcăm cu întreaga coloană de pick-up-uri – Ford Ranger Wildtrack, Nissan Navara şi Toyota Hilux – urmând Dusterul din faţa noastră.

Livada este aranjată geometric şi e extrem de îngrijită. Totuşi, atunci când coborâm lângă nişte copaci de cireş, primul lucru pe care-l întrebăm este cât de mult a avut de suferit livada sa în acest an din cauza ninsorilor din aprilie. „Cireşile au avut de suferit mult, cred că am pierdut 80-90 la sută din cantitatea normală, deşi dacă te uiţi la copaci vezi destul de multe cireşe. Doar că aceşti copaci sunt de soi special, crescuţi după metodă specială, şi într-un an normal cireşele ar sta doldora pe ei. Alte culturi au rezistat mai bine, oarecum protejate de acea zăpadă, cale le-a ferit de geruri.”

Igor Ivanov creşte şi piersici, şi prune în livezile sale şi spune că produsele i se vând de obicei ca pâinea caldă, pentru că sunt de calitate. Cireşele de cel mai mare calibru pleacă întotdeauna exclusiv spre export, fiindu-i oferit un preţ bun, iar alte cireşe, piersicile, caisele, merele sau prunele sunt disponibile atât pe piaţa locală, cât şi pe cea a ţărilor din regiune. Noţiuni precum calibrarea după diametru sau păstrarea la fridiger nu-i sunt deloc străine, pentru că astăzi cumpărătorii performanţi impun standarde înalte şi rigide, pe care, dacă le poţi respecta, devii şi tu perfomant.

A început a face agricultură în scurt timp după universitate, inspirat de tatăl său, agricultor şi el. A făcut în perioada facultăţii şi o stagiere de horticultură în Marea Britanie, de unde a prins ideea performanţei şi a tehnologiilor moderne chiar şi atunci când vine vorba de livezi. Iniţial a cumpărat şi nişte soiuri de pomi din Italia, dar astăzi a ajuns să se judece cu compania italiană din cauza paraziţilor ascunşi pe care i-au dezvoltat ulterior culturile aduse de acolo, fiind nevoit să extirpe acele culturi de pe plantaţiile sale. Spune că s-a convins că soiurile din alte regiuni geografice nu pot fi aduse pur şi simplu neadaptat şi plantate în Moldova – nu vor fi niciodată la fel de performante sau vor dezvolta boli în timp, în schimb soiurile adaptate climei locale pot aduce un adevărat randament.

Ne arată şi sistemul său de irigare a livezilor, şi rezervoarele de apă, încălzite cu ajutorul panourilor fotovoltaice ce utilizează energia solară. „Oricum, agricultura e un domeniu greu în care poţi avea succes doar dacă studiezi atent culturile, cererea, şi doar dacă îţi place cu adevărat să munceşti zi şi noapte aproape de pământ” – ne spune Igor Ivanov. Dânsul ne mai povesteşte despre imperfecţiunea sistemului de asigurări în agricultură, care aproape că nu-i protejează pe agricultori de riscul calamităţilor şi a roadelor eşuate, dar în acelaşi timp vorbeşte despre sine şi despre planurile lui de dezvoltare ambiţioasă cu o încredere pe care rar o vezi la tinerii din Moldova, mai ales la cei ce-au ales să muncească pământul. Şi ne bucurăm să descoperim aici această licărire! Şi ne-am bucura să o descoperim în cât mai multe locuri din Moldova, în ochii a cât mai multor tineri din ţara noastră!
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE FOTO (10 IMAGINI):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter