Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

REPORTAJ: Moldova Automotive Days 2017 – evenimentul menit să atragă în ţara noastră mai mulți investitori din industria auto

13 Iunie 2017 - 15:02
Denis Godorozea
Pe 13 și 14 iunie anul curent are loc „Moldova Automotive Days 2017”- un eveniment extrem de important pentru industria și economia Moldovei. Acest eveniment este primul de acest gen și este organizat de Organizația pentru Atragerea Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO) în parteneriat cu Agenția Germană pentru Dezvoltare (GIZ) și Asociația Businessului European (EBA). Evenimentul are drept scop de a promova Republica Moldova ca destinație pentru investiții în industria componentelor auto la nivel regional, crearea unei platforme internaționale pentru interacțiunea dintre actorii naționali și internaționali din industria componentelor auto, entitățile publice și private pentru dezvoltarea potențialului autohton în acest sector, dar și de a promova oportunitățile de angajare pentru absolvenții facultăților inginerești din țară.
Evenimentul, care are loc în incinta Centrului Tekwill (UTM campus Râșcani), a fost inaugurat de Primul Ministru al Republicii Moldova, Pavel Filip și șeful Delegației UE în țara noastră, Pirkka Tapiola, cu participarea a 72 de companii din sectorul de automotive din Moldova și 45 de investitori străini.

La intrarea în Centrul Tekwill, au fost expuse două automobile Mercedes-Benz, o caroserie a unui E-Class de generație precedentă, care demonstrează cablajele realizate de compania Introscop și un nou Mercedes-Benz C-Class, tapițeria căruia a fost realizată aici în Moldova, de angajații companiei Lear. Cablaje și tapițerii pentru Mercedes-Benz, produse în Moldova?! Nu este un vis, ci o realitate!

Da, Industria auto există și în Moldova, iar în 10 ani aceasta s-a dezvoltat extrem de rapid, oferind mii de locuri de muncă cetățenilor noștri. În acest sector din țara noastră au investit deja 15 companii de top din Germania, SUA, Japonia, Austria și Italia. Volumul exporturilor în această industrie constituie 400 milioane de euro, deținând o pondere de peste 20% din totalul de exporturi din țară, surclasând până și exporturile de fructe și legume din țara noastră.
Actualmente, companiile din Moldova produc componente și software pentru milioane de automobile BMW, Mercedes-Benz, Toyota, Ford, Nissan, Volvo, Skoda și Volkswagen, asigurând cu tapițerii peste 700,000 automobile anual. În acest sector activează deja peste 10,000 de persoane, iar în următorii doi ani, numărul acestora se va dubla și va constitui peste 20,000 de angajați în domeniul automotive. Fabricile ce produc cablaje și tapițerii se află în Bălți, Ungheni, Fălești, Chișinău, Orhei, Soroca, Briceni și Căușeni, iar în următorii ani vor fi deschise mai multe fabrici, care vor crește numărul locurilor de muncă.
În cadrul evenimentului, prim-ministrul Pavel Filip a menționat că sectorul automotive este printre lideri, în scurt timp fiind în stare să creeze mai multe mii de locuri de muncă.

Potrivit șefului Delegației UE în țara noastră, Pirkka Tapiola, Moldova are un potențial enorm pentru dezvoltarea industriei automotive, iar investițiile care vor urma să apară vor atinge și partea educațională și anume, învățământul profesional.

Vice-ministrul economiei Vitalie Iurcu a vorbit despre aspectele economice și oportunităţile de investiţii, menționând că Moldova este perfectă pentru investiții, fiind un loc strategic din punct de vedere a poziției geografice și un pod dintre Est și Vest.

La moment Moldova se află pe locul 44 din 190 de țări, din punct de vedere a ușurinței cu care se face businessul. Investitorii în sectorul automotive, vor mai avea de câștigat și datorită multiplelor zone economice libere și forței de muncă ieftine. În anul 2015 în mediu ora de lucru în Moldova se remunera cu 1.8 euro – aproape de trei ori mai puțin comparativ cu ora de lucru în România, care constituia 5.0 euro în același an.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
GALERIE FOTO (60 IMAGINI):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter