Pagina principală
Anunţuri auto
Cumpăr vând
Ştiri
Teste drive
Automobile noi
Club
Magazin auto
Service A-Z

General Motors dezvăluie platforma modulară autonomă propulsată de hidrogen

În 2002 cei de la General Motors prezentau conceptul AUTOnomy, care reprezenta o platformă electrică ce amintea de un skateboard, deasupra căreia putea fi instalată orice caroserie, de la monovolum la sport-car. Noua platformă numită SURUS urmăreşte aceeaşi idee, dar este destinată armatei americane. SURUS se descifrează ca Silent Utility Rover Universal Superstructure, denumirea acestuia având şi o tangenţă istorică cu elefantul Surus pe care-l utiliza în lupte generalul Hannibal Barca în anul 218 înaintea de Hristos.
Platforma nu are spate, nici faţă, fiind capabilă să circule în ambele direcţii cu aceeaşi viteză, având ambele axe viratorii. Surus este o platformă autonomă, care are o lungime de peste 5 metri şi poate lua la bord aproape 3,200 kg. Aceasta poate fi transformată în ambulanţă mobilă, vehicul pentru transportarea trupelor terestre, containerelor, camion cu cabină şi multe alte vehicule, inclusiv platformă de lansare a rachetelor. În viitor, probabil, toate camioanele se vor transforma în nişte platforme modulare autonome, lipsite de cabine.
SURUS dispune de un sistem de celule de combustibil numit Hydrotec de generaţia a 2-a, ce dezvoltă 100 kW şi este alimentat de hidrogenul stocat în rezervoare realizate din fibră de carbon. Acest sistem oferă o autonomie de 400 de mile (644 km). Pe lângă sistemul de celule de combustibil, există şi un pachet de baterii, care stochează energia recuperată de la frânare, datorită căreia pot fi propulsate cele două motoare electrice.
Începând cu aprilie 2017 armata americană a testat vehiculul Chevrolet Colorado ZH2, care, de asemenea, dispune de un sistem de celule de combustibil. Militarii au menţionat că acesta s-a adeverit a fi foarte sigur şi capabil, iar fiind extrem de liniştit, acesta reduce distanţa de detecţie acustică cu 90%, astfel, având posibilitatea să se apropie de 10 ori mai mult de inamic înainte de a fi detectat. SURUS face un nou pas în direcţia vehiculelor militare propulsate de celule de combustibil, fiind extrem de flexibil.
0
567
GALERIE FOTO (12 IMAGINI)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!