Lamborghini ne vorbeşte despre vechiul LM002 anticipând lansarea noului Urus (Video)

Noul Lamborghini Urus, care va fi lansat în decembrie, nu va fi primul SUV din istoria brandului din Sant’Agata Bolognese. Acum mai bine de 30 de ani cei de la Lamborghini au lansat modelul LM002, care a fost primul SUV al companiei italiene, fiind şi primul SUV de lux din istorie.
Idea acestuia însă a început cu mult mai devreme, la sfârşitul anilor ’70 ai secolului trecut, atunci când Lamborghini a creat vehiculul militar numit Cheetah în 1977, pentru armata militară. Americanii însă l-au ales atunci pe HMMWV (cunoscut ulterior drept Hummer H1), astfel nimeni nu a mai avut nevoie de Cheetah… Ideea unui tot-teren nu a fost dată uitării, cei de la Lamborghini au decis să-l adapteze pentru a fi utilizat pe drumurile publice!
În 1981 a apărut prototipul LM 001 cu propulsorul montat în spate, iar mai apoi s-a decis că pentru o manevrabilitate mai bună motorul trebuie să fie montat în faţă. Astfel a fost creat prototipul LMA cu propulsorul montat în faţă şi un şasiu absolut nou, acesta fiind luat drept bază pentru versiunea finală, LM002, dezvăluită la Salonul Auto de la Bruxelles în 1986.
Şi astăzi Lamborghini LM002 pare a fi un proiect foarte curajos. Acesta a primit propulsorul V12 de 5,167 cm cubi preluat de la super-car-ul Countach Quattrovalvole! Sub capota lui LM002 acest propulsor dezvolta 450 CP şi propulsa mastodontul la viteze de peste 200 km/h! Consumul era pe măsură – peste 30 l/100 km.
Caroseriile din aluminiu şi fibră de sticlă erau produse în Spania, ca mai apoi să fie livrate în Italia unde acestea primeau substratul tehnic, inclusiv, suspensia, motorul, sistemul de tracţiune integrală cu demultiplicator de cuplu şi trei blocaje ale diferenţialelor, precum şi interiorul luxos căptuşit în piele.
Special pentru Lamborghini LM002 au fost dezvoltate cauciucurile Pirelli Scorpion, care aveau caracteristici bune nu doar pe asfalt, dar şi în teren accidentat, inclusiv pe nisip. Acum, un astfel de cauciuc costa aproximativ 5,000 de dolari – 20,000 de dolari per set (mai adăugaţi 5,000 de dolari pentru roata de rezerva)!
Doar 300 de exemplare LM002 au fost produse în perioada anilor 1986-1992. Cei de la Lamborghini promit că viitorul Urus va avea un impact similar asupra publicului, fiind un super-SUV care va oferi capabilităţi impresionante atât pe asfalt, cât şi în teren accidentat.
0
2,782
GALERIE FOTO (28 IMAGINI)
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!