Pagina principală
Anunţuri auto
Cumpăr vând
Ştiri
Teste drive
Automobile noi
Club
Magazin auto
Service A-Z

Din Moldova a început totul: prima zi a expediţiei Skoda KAROQ către ţara lui Moş Crăciun! (VIDEO)

Scrisorile au fost colectate din toată Moldova, scrisoarea câştigătoare a fost desemnată, familia din Moldova care va călători la Moş Crăciun a fost identificată şi şi-a confirmat dorinţa şi fericirea de a merge în ţara lui Moş Crăciun, aşa că ieri, 17 noiembrie, nu ne rămânea decât să trecem la următoarea etapă a campaniei noastre, cea în care dăm start expediţiei propriu-zise de 18 zile la bordul caravanei Skoda KAROQ şi pornim să cutreierăm Europa, adunând noi saci cu scrisoriile copiilor din alte ţări participante! Pentru că din Moldova a început totul, dar în acest avem tocmai 9 ţări participante europene, care fac acelaşi lucru fantastic ca şi Moldova, iar noi suntem profund onoraţi şi responsabilizaţi de misiunea uriaşă ce ne revine în acest an!
Familia din Moldova ca va călători în Laponia – cei trei fraţi şi tatăl lor – a venit de dimineaţă la Skoda Moldova să ne spună cel mai cald „la revedere”, în cazul lor acesta având o semnificaţie la propriu, de o curândă şi foarte aşteptată revedere cu ei în Laponia, la 1 decembrie, atunci când cei 4 vor ajunge pe calea aerului în Laponia, iar noi îi vom întâmpina cu caravana Skoda KAROQ!
Sacii cu scrisorile şi cadourile copiilor din Moldova pentru Moş Crăciun au fost încărcate în siguranţă în portbagajul lui KAROQ, dar în aceste portbagaje şi-au mai făcut loc şi o mulţime de alte lucruri importante pentru o expediţie atât de lungă, or, noi vom avea de înfruntat cele mai dure condiţii ale continentului, departe dincolo de Cercul Polar! Aşadar, aveam funii de tractare, unele de intervenţie pentru orice dificultăţi reparabile am putea întâlni, dar mai aveam nevoie de câteva lucruri esenţiale, pe care urma să le cumpărăm dintr-o staţie Petrom Moldova, când vom şi alimenta: era vorba de canistre pentru combustibil de rezervă – pentru că exemplarul cu motor pe benzină are rezervor cam mic, iar staţiile de alimentare după Cercul Polar sunt foarte rare – şi lichid de parbriz de iarnă. Din fericire, colegul nostru Anatol şi coechipierului lui inginer, Mihai, a avut grijă de echiparea noastră tehnică în cadrul expediţiei.
Aşadar, peste clipe numărate eram gata să pornim. Dar aşa cum nici o expediţie nu trece fără mici peripeţii, noi am avut una chiar din primele clipe. A trebuit să primim acte noi pentru cele două KAROQ-uri expediţionale, ce pornesc din Moldova, iar ele veniseră abia în dimineaţa plecării la unitatea poştală, prin urmare a trebuit să facem o abatere de traseu pe interiorul oraşului, ca să ridicăm acele acte. Abia după asta am putut porni cu adevărat şi lăsa Chişinăul în urmă, zicându-i un cald la revedere!
La ieşirea din oraş ne-am făcut şi plinul cu carburant – benzină pentru KAROQ-ul verde cu motor 1.5 TSI şi diesel Extra pentru KAROQ-ul roşu cu motor 2.0 TDI.
A urmat traseul Chişinău-Leuşeni, care ne părea mai frumos ca niciodată, scăldat de culorile unei ierni în devenire. Conduceam zâmbind, mânaţi de atmosfera plină de farmec a acestei expediţii, şi de satisfacţia unui lucru măreţ pe care-l facem. Ne aminteam de ochii sinceri ai acelor copii din Moldova, care urmează să ajungă în Laponia, cât de nerăbdători şi fericiţi le licăreau. Ne aminteam de fiecare scrisoare din sacul uriaş, or, în fiecare din ele e prezentă o părticică din sufletul unui copil, o expresie a unei emoţii sclipitoare pe care a transcris-o acel copil pe hârtie. Iar noi, transportând toate aceste emoţii scrise şi desenate, nu puteam să nu ne simţim decât învredniciţi de o mare misiune!
După multe serpentine şi relief superb al traseului moldovenesc, am ajuns şi la hotarul cu România. Destinaţia noastră pentru prima zi a expediţiei e Bucureşti, întrucât ne îndreptăm deocamdată spre sud, spre Bulgaria, tot Bulgaria fiind cea mai sudică ţară participantă, iar în Sofia avem o misiune la fel de importantă în faţa copiilor din acea ţară! Totuşi, ne va lua două zile să ajungem la Sofia, iar destinaţia primei zile urma să fie oraşul poreclit încă de mai bine de un secol în urmă „Micul Paris”.
Skoda Karoq are un sistem de navigare foarte logic şi atunci când îl activezi să te ghideze, următoarea manevră este indicată şi pe ecranul color dintre cadranele de bord. Poţi anula acest afişaj, dacă vrei să urmăreşti alte date îndeaproape, precum consumul, dar noi am lăsat intenţionat ghidajul clar al navigării drept afişaj esenţial, consumul de carburant rămând undeva în fundal. Vă vom spune sincer, la cât de mult avem de mers şi cât de multe de făcut, minimizarea cifrei de consum nu e unul din scopurile noastre esenţiale, însă ne vom bizui pe eficienţa reală a maşinilor noastre şi pur şi simplu o vom constata din când în când, ea urmând oricum să se înregistreze pe toată durata expediţiei în calculatorul de bord al fiecărei maşini.
Au urmat drumuri şerpuitoare şi prin România, iar de la Tişiţa încolo se făcuse şi noapte. Graţie luminilor LED ale celor două KAROQ-uri, însă, vizibilitatea pe timp de noapte e superbă. Cel verde are şi funcţia de fază lungă automată, dar acest traseu era prea aglomerat, astfel că automobilul ajungea destul de rar să includă faza lungă.

Au urmat mulţi kilometri, făcuţi pe un traseu pe care îl ştiam mult prea bine şi-l parcursesem de mult prea multe ori pentru a ne mai oferi suprize, şi probabil acest segment e la fel de cunoscut de mulţi dintre Dvs. Dar ne consolam cu gândul că începând cu cea de-a doua zi a expediţiei vin trasee absolut noi, cu multe necunoscute în cale, ba chiar şi cu ţări noi pentru expediţiile noastre!
Seara târziu ajunsesem cu bine la Bucureşti. Cele două KAROQ-uri au avut un consum foarte decent pentru prima zi – 8.0 litri la sută pentru exemplarul pe benzină şi 6.0 litri/100 pentru dieselul 4x4 cu cutie manuală. Ambele cu precizie de „.0” la urmă! Vorbisem de câteva ori şi cu cehii de la Skoda pe parcursul zilei, care urmăresc cu sufletul la gură evoluţia traseului şi a expediţiei, ba chiar văzusem şi primele ştiri oficiale Skoda de ieri despre anunţarea startului expediţiei noastre, iar asta ne energizase şi mai mult. Or, noi, chiar aveam nevoie de energie ieri, în ultimele săptămâni muncind aproape câte 24 de ore la pregătirea expediţiei. Şi uite că atunci când ne-am pomenit la drum, în prima zi, oboseala a trecut într-un fundal îndepărtat, locul ei fiind luat de entuziasm şi gânduri bune!
Ba chiar ţineam neapărat să nu care cumva să uit să vă spun ceva despre maşinile expediţionale şi oboseală. Eu condusesem Karoq-ul roşu toată distanţa şi după vreo 430 de km de drum parcurşi ieri, mi-am amintit că mă gândisem înainte de start dacă nu cumva scaunele maşinii se vor dovedi cam incomode la drum lung şi vom avea cu toţii, dar mai ales cel de la volan, oboseli ale spatelui – fapt care se întâmplă foarte des la asemenea distanţe, cu foarte multe maşini. Ei bine, ieri, după 430 km parcurşi, mi-am amintit de acest gând şi constatasem în acelaşi timp că nu simt nici cel mai mic disconfort în spate. Iar asta înseamnă că Skoda KAROQ e un model neaşteptat de bun pentru călătorii lungi. Noi am fi preferat doar un sistem audio mai bun, pentru că cel de pe maşinile noastre are o sonorizare destul de plată. Dacă am cumpăra noi un KAROQ, cu siguranţă am bifa sistemul opţional CANTON, care face o diferenţă uriaşă. Însă posibilităţile multimedia avansate există şi pe maşinile noastre – de la Apple CarPlay la navigare din sistemul maşinii în toată biblioteca de muzică, podcast-uri sau cărţi audio a maşinii.
Ne-am abătut un pic cu ceea ce ţineam neapărat să vă spunem, dar să revenim la faptul că am ajuns cu bine la destinaţia noastră din Bucureşti, cu tot cu scrisorile copiilor din Moldova în portbagaj. Iar astăzi, dragii noştri, urmează să luăm calea spre Sofia, pe un drum nou pentru expediţiile noastre, care are, fireşte, şi o nouă traversare de frontieră. Să ne auzim cu bine diseară din Bulgaria, iar până atunci savuraţi mai jos imaginile video cu atmosfera primei zile a expediţiei şi urmăriţi-ne în continuare cu sufletul la gură! Şi nu uitaţi, urmăriţi-ne şi pe parcursul zilei pe Facebook pentru spontanietăţi permanente din expediţie!
0
2,409
GALERIE FOTO (44 IMAGINI)
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!