ZIUA 8 a expediţiei spre Moş Crăciun: în sfârşit, am găsit zăpadă! "Continuaţi 541 km înainte"! (VIDEO)

Eh, dragii noştri, această zi a început pe un ton mult mai dinamic chiar de la prima clipă a dimineţii. După un somn strâns, toţi aventurierii noştri au coborât punctual la ora stabilită pentru întâlnirea de dimineaţă, având zâmbetul pe faţă şi entuziasmul ajustat pentru lucrurile frumoase care ne aşteptau. Urma să traversăm Marea Baltică şi să ajungem pe peninsula scandinavă, în Finlanda.
Drumul nostru va mai continua multă vreme, însă, pentru că trebuie să ajungem întâi la cel mai nordic punct al continentului, apoi la Oceanul Atlantic în Norvegia şi abia apoi în ţara magică a lui Moş Crăciun! Şi, deoarece întinsurile scandinave arată mici pe hărţi, dar sunt uriaşe în realitate, avem încă o săptămână de drum, cel mai aprig drum, pentru a înainta cu caravana noastră de 4 exemplare Skoda Karoq!
Aşadar, dimineaţă devreme eram deja aliniaţi la rândul de îmbarcare pe feribotul ce leagă oraşele Tallinn şi Helsinki. Cele două ore şi jumătate de traversare a mării au fost îndeajuns şi pentru a lua un mic dejun maritim, şi pentru a munci, dar şi pentru a mai recupera din orele de somn ale echipei, aflate într-un deficit mai mare decât bugetul Greciei.
Odată ce-am debarcat pe tărâm finlandez, a trebuit să traversăm toată capitala Helsinki, pentru a merge la sediul Skoda din Finlanda şi a ridica şi de acolo scrisorile colectate de la copiii finlandezi. Întâi de toate, traversarea oraşului a însemnat ambuteiaje. Dar atunci când tot oraşul e decorat atât de frumos precum Helsinki, într-un spirit de crăciun atât de autentică, până şi ambuteiajele pot fi plăcute.
Iar apoi, când am ajuns la destinaţia noastră de preluare a scrisorilor, ne-am bucurat să aflăm cât de multe scrisori finlandeze s-au colectat şi cât de entuziasmaţi s-au dovedit a fi chiar finlandezii de întreaga idee. Ba mai mult, familia câştigătoare din Finlanda fusese informată chiar în această dimineaţă şi fuseseră într-un şoc profund de bucurie că una ca asta li se poate întâmpla! Ah, ce frumoase emoţii adie în aceste zile pe continentul european datorită acestei intenţii nobile şi datorită, fireşte, lui Skoda Karoq!
O primire mai caldă nici că putea avea, aşa că am plecat la drum mai departe şi mai entuziasmaţi. Aveam în faţă un drum lung până spre oraşul Kajaani, iar zilele noastre sunt deja incredibil de scurte în aceste regiuni ale geografiei. Pe la ora 14:30 începe apusul, iar la puţin după ora 15 e cam noapte de-a binelea. Iar mai departe spre nord zilele vor fi şi mai scurte!
Ne-am setat din nou destinaţia sistemelor de navigare, am ieşit la o serie de intersecţii şi segmente de legătură, pentru ca într-un final să ieşim la nordul oraşului Helsinki, pe drumul E75. Am mai traversat vreo două bifurcări, după care sistemul de navigare ne-a dat o instrucţiune pe care mai rar o poţi auzi şi probabil o poţi auzi doar în asemenea regiuni îndepărtate ale planetei: „Continuaţi 541 km înainte”! Adică pe acelaşi drum, fără să fie nevoie să virăm stânga sau dreapta, fără să avem vreo bifurcare, vreun sens giratoriu, avem de mers 541 de kilometri neîntrerupţi înainte!
La început glumeam pe seama acestei instucţiuni, dar ea s-a dovedit cât se poate de adevărată. Traseul nostru a continuat, într-adevăr, pentru 541 de kilometri înainte, iar după vreo sută şi un pic de kilometri de autostradă a urmat un drum tipic scandinav – îngust, cu limite lente de viteze, dar înconurat de păduri şi în sfârşit zăpadă. Tot mai multă zăpadă, adevărată.
N-am putut să nu facem şi mici escapade în afara drumului principal pentru popasuri de admirare a împrejurimilor, dar, mai aproape de destinaţie zăpada era deja prezentă într-un strat gros pe alături de drum şi în formă de polei un pic înmuiat şi un pic îngheţat pe drum. Aşadar, condiţiile de drum solicitau deja prudenţă maximă şi adaptarea la un condus de iarnă, cu manevre specifice şi reacţii ajustate la un asemenea carosabil.
Se pare că anul ăsta în Finlanda ninsorile au început a veni mult mai devreme, iar mai la nord zăpada e şi mai mare. Aşa că sperăm că şi Laponia îi va întâmpina pe cei din familiile câştigătoare cu peisajele imaculate de basm!
Într-un final am ajuns la Kajaani, în hotelul scandinav de destinaţie. Aici am dat din nou peste oameni plăcuţi, binevoitori să intre oricând în vorbă şi cu toţii deosebit de intrigaţi de misiunea noastră de a ajunge în Laponia după atâtea experienţe pe care le mai avem a face în calea noastră scandinavă.
Aşadar, dragii noştri, suntem deja departe la nordul continentului, cu tot cu scrisorile tuturor copiilor din ţările europene participante, iar astăzi ne îndreptăm spre orăşelul Luosto din Finlanda, orăşel care e deja situat dincolo de Cecul Polar! Da, azi vom trece oficial linia Cercului Polar şi vom ajunge în zonele Arctice ale planetei cu cele 4 exemplare Skoda Karoq! Rezervoarele pline, anvelopele reumflate pentru condiţii de ger, canistrele de combustibil de rezervă sunt şi ele pline cu combustibil de la Petrom Moldova, iar noi, elfii care conduc aceste maşini, suntem mai entuziasmaţi ca oricând să cucerim aceste noi tărâmuri arctice!

Staţi cu ochii pe noi sau stay tuned, cum zic camarazii noştri de expediţie!
1
4,392
GALERIE FOTO (62 IMAGINI)
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!