Rinspeed Snap Concept prefaţează viitorul transport electric public autonom! (Video)

Rinspeed, companie de origine elvețiană, ce nu este un jucător nou în industria automobilistică, în anii ’80-’90 prezenta concepte uimitoare şi, alteori, ridicole, bazate pe modelele de serie a producătorilor auto mondiali. Cu ceva timp în urmă compania a decis să să se concentreze pe dezvoltarea automobilelor autonome, iar în 2015 eleveţienii prezentau la Salonul Auto de la Geneva un concept autonom bazat pe compacta electrică BMW i3, iar ultimul prototip autonom este noua navetă Rinspeed Snap.
Conceptul este lipsit de un spaţiu propriu-zis cu comenzi distincte destinat şoferului şi este absolut autonom, iar unica sa destinaţie este car-sharing-ul. Tot, de ce are nevoie Rinspeed Snap, este să-i fie presetată destinaţia dorită. Naveta este compusă dintr-o platformă, numită Skateboard, şi o capsulă, numită Pod, iar cel mai curios este faptul că acestea pot fi desprinse una de cealaltă, iar platforma, care se bucură de o manevrabilitate de invidiat, poate schimba capsulele între ele după necesitate! Ideea este că capsulele pot avea un termen de exploatare mai extins, satisfăcând la interior toate necesităţile pasagerilor şi beneficiind de actualizări a sistemelor electronice, pe când platforma va avea o perioadă de exploatare mai scurtă, fiind nevoie de actualizări a substratului tehnic odată cu dezvoltarea tehnologiilor electrice şi autonome pe parcursul timpului.

Skateboard este pus în mişcare de un motor electric de producţie ZF, ce dezvoltă între 38 şi 69 CP, situat pe una dintre cele două punţi. Viteza maximă nu depăşeşte 80 km/h, iar, având baterii de 12kWh, cu "un singur plin" Skateboard poate parcurge până la 100 km – distanţe absolut suficiente în raza urbană. Mai mult decât atât, platforma se poate deplasa la destinaţia specială pentru alimentare cu energie de sine stătător.
Capsula dispune şi ea de tehnologii de ultimă oră. Ea beneficiază de suporturi extensibile pe care staţionează când este desprinsă de Skateboard. Pod-ul poate fi configurat pentru mai multe scopuri, precum transportarea pasagerilor, pentru livrări de mărfuri, oficiu mobil sau poate servi chiar ca butic de comerţ! Prototipul prezentat este configurat pentru transportarea a 4 pasageri la bord, fiecăruia dintre care îi este pus la dispoziţie câte un display tactil personal al sistemului multimedia, iar la mijlocul capsulei îşi fac loc două ecrane mari, două proiectoare, iar capsula mai dispune de un sistem intelectual de divertisment! Geamurile laterale pot fi umbrite electronic, iar pe "parbriz" şi "lunetă" pot fi afişate informaţii suplimentare pentru alţi particinanţi la trafic.
La dezvoltarea proiectului au participat mai multe companii şi echipe inginereşti, iar prototipul va fi prezentat publicului la expoziţia CES din Las-Vegas în luna ianuarie 2018. Cel mai probabil, însă, Rinspeed Snap va rămâne doar un concept şi nu va avea o întruchipare de serie, precum şi prototipurile anterioare a companiei elveţiene.
0
2,313
GALERIE FOTO (11 IMAGINI)
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!