Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

BMW, Daimler și Volkswagen testau efectul emisiilor motoarelor diesel asupra sănătății maimuțelor

30 Ianuarie 2018 - 11:02
Denis Godorozea
În presa de peste ocean au apărut informații, potrivit cărora un grup de cercetări pentru protecția mediului înconjurător și a sănătății în transport European Research Group on Environment and Health in Transport Sector (EUGT) testa efectul emisiilor motoarelor diesel asupra sănătății maimuțelor și oamenilor. Potrivit informațiilor apărute, grupul a fost înființat în 2007 cu finanțarea concernelor BMW, Daimler și Volkswagen.

Conform publicației The New York Times, în 2014 EUGT a comandat universității Lovelace din statul american New-Mexico un experiment, în cadrul căruia într-o încăpere închisă ermetic au fost plasate 10 maimuțe, care timp de 4 ore erau supuse emisiilor propulsorului diesel al unui Volkswagen Beetle, care avea inclus și sistemul de trișare a emisiilor, care a servit drept cauză a scandalului Dieselgate, ce i-a costat pe cei de la Volkswagen sume colosale de mijloace bănești. În articol este specificat, că pentru a relaxa maimuțele, în timpul testului acestora erau difuzate desene animate. Scopul experimentului a fost de a respinge concluzia Organizației Mondiale a Sănătății, care a inclus emisiile motoarelor diesel în lista substanțelor cancerogene.
Un alt asemenea caz a fost descris de revista germană Stuttgarter Zeitung, când într-o clinică din Aachen, Germania, în cadrul experimentului, au fost testate efectele emisiilor motoarelor diesel asupra 25 persoane. Scopul acestui experiment a fost de a descoperi efectul real al oxidului de azot asupra organismului uman.

Reacția concernelor nu s-a lăsat așteptată mult timp. Daimler a declarat că a inițiat o anchetă internă, iar concomitent mai mulți șefi Volkswagen au declarat că vinovații vor fi pedepsiți aspru pentru astfel de experimente inumane. Astfel a reacționat și guvernul german. Curioasă este reacția concernului BMW, care s-a declarat surprins de aceste învinuiri, pretinzând că "nu a auzit despre astfel de teste". Totodată conducerea concernelor Daimler și Volkswagen, ca și șefia BMW, pretind că nu sunt la curent cu toate detaliile experimentelor și că urmează să producă investigații interne, iar finanțarea EUGT avea loc prin intermediul mai multor organizații necomerciale.

Acest scandal ar putea avea un efect și mai mare asupra imaginii motoarelor diesel în viitor. În ultimii ani automobile cu astfel de propulsoare înregistrează scăderi simțitoare a cererii pe piață după scandalul Dieselgate, în ciuda creșterii consecutive de mai mulți ani precedenți.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter