Incursiune în istoria recentă Mercedes-Benz: 20 de ani de la primul airbag de tip cortină, 30 de ani de la primul airbag pentru pasager
23 Februarie 2018, 19:37
Astăzi ne pare absolut firesc să avem pe majoritatea automobilelor moderne airbag-uri, care să protejeze toţi ocupanţii la maxim, dar această uzanţă nu datează, de fapt, de prea mult timp. Iar cei de la Mercedes-Benz au fost întotdeauna pioneri la implementarea airbag-urilor, încă începând de la
primul airbag pentru şofer, din 1981, dar tehnologia airbag-urilor a pornit la Mercedes-Benz încă din anul 1966, în 1971 germanii patentând-o pentru prima dată.

Următorul pas important, realizat în premieră de Mercedes-Benz pe un
model de producţie, a fost introducerea airbag-ului pentru pasagerului dreapta, lucru care s-a realizat acum 30 de ani pe S-Class-ul din seria W126. Inovaţia s-a dovedit de o importanţă crucială pentru siguranţa pasagerului din dreapta, motiv pentru care în numai câţiva ani s-a răspândit în aproape întreaga lume auto.
De atunci şi până astăzi, esenţa tehnologiei airbag-urilor a rămas aproape neschimbată. Senzorii de control identifică o decelerare nefirească a vehiculului, posibilă doar în cazul unui impact, şi declanşează mecanismul de eliberare a airbag-ului. În acest proces, se produce
eliberarea rapidă de azot din generatorul de substanţă gazoasă, iar airbag-ul umflat amortizează astfel impactul corpului uman cu componentele automobilului, disipându-se astfel energia cinetică a impactului.
La scurt timp după debutul său pe W126, airbag-ul pentru pasager a devenit disponibil şi pentru W124. in 1994, aproape toate modelele Mercedes-Benz aveau deja acest al doilea airbag drept dotare standard.
Totuşi, aceste airbag-uri protejau ocupanţii doar în scenariul unui impact frontal, iar de aici şi până la ideea unor airbag-uri laterale n-a trecut mult timp.
Ideea a fost prezentată în 1993, iar în 1995 Mercedes-Benz lansa deja airbag-uri laterale drept opţiune pentru E-Class W124.
Anul 1998, adică doar 20 de ani în urmă, a însemnat un alt pas de pionerat pentru Mercedes-Benz, prin
prezentarea primului model cu airbag-uri de tip cortină: îndrăgitul E-Class W210! Iniţial fusese oferit drept dotare
opţională, însă în toamna aceluiaşi an 1998 airbag-urile de tip cortină erau deja oferite standard pe nou-lansatul Mercedes-Benz S-Class W220.
Fireşte, elaborările la capitolul airbag-urilor nu s-au oprit aici. În 2001 cei de la Mercedes-Benz lansau airbag-ul
pentru torace, în 2009 – airbag-ul pentru genunchi (aici nefiind primii care o făceau), iar în 2013 au venit cu un
alt pas de pionerat, lansând primele airbag-uri integrate în centurile de siguranţă spate, pe S-Class W222.
PiataAuto.mdIlie Toma
0
3,021
GALERIE FOTO (12 IMAGINI)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!