O nouă lovitură pentru motoarele diesel - autoritățile locale germane au fost împuternicite să impună restricții circulației automobilelor cu porpulsoare diesel!

Tribunalul Administrativ Federal din Germania a decis marți, 27 februarie, c autoritățile orașelor germane pot impune interdicții de circulație automobilelor cu propulsoare diesel. În special, Tribunalul a dispus, că autoritățile locale pot interzice circulația automobilelor diesel mai vechi, ce nu se conformează standardelor actuale de poluare, în cazul în care poluarea mediului depășește limitele admise.

Primarii orașelor Düsseldorf şi Stuttgart au anunțat mai devreme că analizează posibilitatea inerzicerii circulației automobilelor cu astfel de propulsoare, iar după decizia luată de Tribunal, autoritățile orașului Stuttgart ar putea veni cu un set de interdicții deja începând cu luna septembrie al acestui an.
Să vedem, deci, ce consecințe ar putea avea această decizie, cu adevărat istorică.

În primul rând, afectați de această decizie și ulterioarele restricții de circulație vor fi anume proprietarii automobilelor cu acest tip de propulsie. Restricțiile sau chiar limitarea accesului pe unele artere principale ale unui oraș, soldate cu necesitatea vânzării grăbite a acestor automobile ar putea devaloriza mașinile aflate în posesia cetățenilor. Cele mai noi automobile cu propulsie pe motorină, ce se conformează standardului Euro 6d nu vor fi afectate... la moment, iar asta din cauza înăspririi periodice a standardelor. Apropo, în prezent, din cele peste 15 milioane de automobile cu propulsie pe motorină înregistrate în Germania, doar 2.7 milioane corespund cerințelor standardului Euro 6.
Au de suferit au și producătorii auto, care au investit și continuă să investească sume colosale în dezvoltarea motoarelor diesel, care să corespundă cerințelor legale. Însă cererea pentru automobile cu astfel de propulsie este în continuă scădere ultimii ani, iar frica de a fi vizat în cazul unor eventuale interdicții ar putea impune automobiliștii să renunțe complet la ideea achiziției unui automobil cu motor diesel, cauzând pierderi enorme pentru producători.
Totodată, interdicția motoarelor diesel nu este absolut benefică pentru mediul înconjurător. Acestea pot fi periculoase pentru sănătatea umană și a mediul înconjurător din cauza emisiilor oxizilor de azot (NOx), care pot cauza diverse boli respiratorice. În același timp, emisiile de dioxid de carbon (CO2) produse de motoarele diesel sunt simțitor mai mici, decât cele produse de motoarele pe benzină, inclusiv cele hibride. Astfel, numărul apropiat al automobilelor pe motorină cu numărul celor pe benzină din trafic mențin un oarecare echilibru, care ar putea fi perturbat cu efecte imprevizibile în cazul prevalării bruște a numărului unui din aceste două tipuri de motoare.
Între timp, problema motoarelor diesel este reală și deloc exagerată, dacă e să ținem cont de faptul, că în prezent doar în Germania peste 70 orașe depășesc limitele admise a poluării aerului cu oxizi de azot, iar problema persistă, de fapt, pe tot teritoriul Uniunii Europene.

Pentru a calma spiritele, autoritățile germane vin cu declarații, că interdicțiile nu vor fi impuse imediat și brusc, ci treptat. În același timp, tot mai multe orașe din țările Uniunii Europene, însă, vin cu decizii drastice la adresa acestui tip de propulsoare. Autoritățile orașelor precum Matrid, Paris și Atena intenționează să interzică circulația automobilelor diesel în regiunile centrale a orașelor până în 2025, iar primarul orașului Copenhaga intenționează să impună astfel de restricții chiar din anul viitor.
Tragic sau nu, începutul sfârșitului motoarelor diesel este dat. Tot mai mulți producători auto se dezic de ideea de a dezvolta noi propulsoare diesel, unii refuzând chiar să investească în dezvoltarea noilor propulsoare pe benzină, în favoarea tehnologiilor hibride și electrice. Cert este faptul, că apusul propulsoarelor pe motorină va fi urmat de apusul celor pe benzină la scurt timp.
0
3,511
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!