Premieră: noul KIA Ceed

A fost prezentată noua generație a hatchback-ului destinat, în primul rând, pieței europene KIA Ceed. Modelul sud-coreean a căpătat un design absolut nou, mai echilibrat, cât și un habitaclu regândit.

Noul KIA Ceed a primit o siluetă mai dinamică, comparativ cu generația anterioară. În înălțime modelul a pierdut 23 mm, și măsoară acum 1,447 mm. Lungimea și ampatamentul au rămas neschimbate între generații – 4,310 mm și, respectiv, 2,650 mm. În lățime Ceed a crescut cu 20 mm (1,800 mm), iar portbagajul este mai voluminos cu 15 litri (395 litri).
KIA Ceed de a treia generație este construit pe noua platformă K2. Suspensia independentă nouă este asemănătoare celei de la generația precedentă, cu suspensie multi-link pe puntea spate, însă coreenii declară că noul Ceed poate oferi senzații mai tari în condus, rezervând loc și unei versiuni sport în viitor.
Interiorul este realizat într-un limbaj stilistic familiar gamei actuale a modelelor KIA și, aparent, asemănător nițel cu cel al generației trecute. Toate elementele habitaclului sunt noi, însă. Ecranul sistemului multimedia integrat în bord, la generația precedentă, a cedat locul noului ecran de tip tabletă, care în dotările incipiente are o diagonală de 5 inch. Tot în versiunea de bază sunt incluse 7 airbag-uri, sistem multimedia cu conectivitate Bluetooth, sistem keyless și senzor de lumină. Opțional Ceed poate fi dotat cu un ecran al sistemului multimedia de 7 și 8 inch, sistem de navigare, încălzire electrică a scaunelor cu sistem de ventilare pentru pasagerii față, sistem audio JBL Premium, sistem de încărcare wireless a smartphone-ului.
Printre noutățile din domeniul siguranței trebuie evidențiat sistemul de pilot automat de nivelul II. Acesta include un cruise-control adaptiv, ce poate menține distanța până la automobilul din față și să accelereze sau să frâneze automatizat la nevoie, la viteze de până la 130 km/h. Afară de aceasta, Ceed este dotat cu sisteme de menținere a benzii de circulație, sistem de urmărire a unghiurilor oarbe, sistem de frânare automatizată cu recunoașterea pietonilor și sistem de parking automat.
Sub capota noului KIA Ceed își fac loc 3 motoare turboaspirate cu 4 variante de putere. Pentru cei, ce vor opta pentru propulsoare pe benzină vor fi disponibile motoarele 1.0 T-GDI cu 120 CP la activ și 1.4 T-GDI cu 140 CP la activ. Motorizările diesel sunt prezentate de unitatea modernizată 1.6 CRDi în 2 variante de putere: 115 sau 136 CP. Pe unele piețe va mai fi disponibil și vechiul benzinar aspirat natural de 1.6 litri cu 100 CP. Toate propulsoarele sunt cuplate în mod standard la cutia manuală cu 6 trepte, iar pentru cele pe benzină va fi disponibilă, opțional, cutia robotizată cu 7 rapoarte și dublu ambreiaj.

Publicul va face cunoștință cu noul KIA Ceed la Salonul Auto de la Geneva. Producția modelului va începe în luna mai al acestui an la uzina sud-coreenilor din Slovacia, iar startul vânzărilor este planificat pentru cea de-a doua jumătate al acestui an. Mai târziu Ceed va fi prezentat încă cel puțin în 3 variante de caroserie: break, liftback și una cu capacități sporite în off-road.
0
3,547
GALERIE FOTO (79 IMAGINI)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!