Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Discutăm experienţe: cum ascultăm muzica în automobilele moderne cu ajutorul smartphone-ului?

13 Aprilie 2018 - 13:06
Ilie Toma
Automobilele ne-au bucurat mulţi ani în urmă cu primele staţii radio la bordul lor, iar asta schimbase substanţial experienţa din timpul călătoriilor. Apoi, au mai trecut mulţi ani şi în automobile de acum câteva decenii şi-au făcut loc primele sisteme audio multifuncţionale, care conţineau şi casete audio, iar astfel puteai să-ţi iei muzica preferată la drum, savurând ritmurile îndrăgite, în timp ce conduceai.
Apoi, au venit şi CD-urile, iar în locul casetelor din maşină şi-au făcut loc mapele cu multe compact discuri. Calitatea sunetului oferit de CD-uri a sporit esenţial, la fel ca şi calitatea sistemelor audio din automobile, iar experienţele acustice de la bord deveniseră tot mai savuroase.
Apoi, încet, încet, porturile USB au devenit o normalitate în automobile, iar muzica stocată pe suporturi USB a înlocuit CD-urile, oferind o calitate comparabilă a sunetului, dar absolvindu-ne de necesitatea de a purta zeci de CD-uri în maşină. Tranziţia asta s-a întâmplat cu mai puţin de un deceniu în urmă şi încă mai continuă, tot mai multe modele noi de automobile lipsindu-se de slot-uri de CD în mod normal şi oferindu doar porturi USB.
Doar că porturile USB sunt mult mai universale şi pot conecta nu doar suporturi cu fişiere muzicale stocate pe ele. O funcţie şi mai importantă a lor s-a dovedit a fi conectivitatea cu smartphone-urile moderne, iar de aici s-a deschis o întreagă lume nouă, care a schimbat încă o dată radical experienţa muzicală de la bordul unor automobile. Practic, maşina a devenit capabilă să reproducă orice sunet, ce poate fi reprodus de telefonul Dvs. mobil, iar biblioteca muzicală care se deschide astăzi în calea unui telefon mobil modern este uriaşă şi instantanee, fiind mai mult decât am fi putut visa acum câteva decenii.
Şi totuşi, observăm că până şi pentru cei care au deja automobile cu sisteme multimedia mai moderne, cu conectivităţi USB şi smartphone, multe din posibilităţile muzicale de astăzi sunt o necunoscută. Tocmai de asta, ne-am gândit să facem o incursiune utilă pentru cei şi-ar dori muzică multă şi bună la bordul maşinii lor, făcând uz la maxim de posibilităţile multimedia ale maşinii lor, chiar dacă nu e o maşină tocmai nouă.
Practic, ne referim la orice automobil care oferă un port USB de conectare cu telefonul, dar nu numai. Ca alternativă, se poate face şi o conexiune analogică, prin cablul de AUX – scoateţi sunetul de pe telefon ca şi în cazul unor căşti şi-l transmiteţi maşinii prin portul AUX-IN. Se mai poate conecta şi prin Bluetooth, dar, de obicei, sistemele mai vechi, care nu oferă port USB, au o versiune mai veche a protocolului Bluetooth, care transmite date de viteză mai mică şi astfel s-ar pierde destul de mult din calitate. Într-un asemenea caz, e preferabil să utilizaţi conexiunea AUX-IN. Dacă, însă, aveţi un port USB funcţional, anume acest tip de conectare e preferabil.
Odată ce ne-am lămurit cu asta, rămâne să aveţi un telefon mobil modern, pentru că anume el vă va asigura accesul la imensitatea posibilităţilor moderne.

Abonament la bibliotecă muzicală, în Moldova

Teoretic, puteţi avea muzică stocată pe telefonul Dvs. mobil şi să reproduceţi doar ceea ce aveţi stocat, dar asta înseamnă o limitare destul de mare. Mai apoi, aţi putea reproduce în direct videoclipuri de pe YouTube – o practică pe care am auzit-o de la foarte mulţi – dar asta v-ar impune ecranul telefonului să funcţioneze tot timpul şi v-ar descărca bateria, pe lângă faptul că dirijarea comenzilor nu poate fi făcută prin comenzile maşinii şi ar presupune că trebuie să trageţi pe dreapta la fiecare nouă piesă pe care vreţi s-o schimbaţi, ca să nu manevraţi telefonul în timpul condusului.
Noi vom vorbi de accesul modern la serviciile de streaming, adică de acces la biblioteci muzicale digitale, pe care le puteţi accesa direct de pe telefonul Dvs. mobil, cu un abonament lunar plătit, ceea ce înseamnă că veţi asculta muzica într-o calitate maximă, cu toate drepturile de autor acoperite. Două dintre serviciile de streaming sunt cele mai folosite în lume – Apple Music şi Spotify şi de obicei cei ce folosesc device-uri Apple tind să aleagă Apple Music, în timp ce cei ce folosesc device-uri pe bază de Android – dau preferinţă Spotify-ului. Adevărul e că puteţi avea abonament la Apple Music şi de pe un device Android, fiind nevoie să vă descărcaţi aplicaţia iTunes pentru Android. De ce spunem acest lucru – pentru că Apple Music e deocamdată unicul din aceste servicii de streaming, care e disponibil oficial şi pentru Moldova. Adică puteţi avea un account Apple, setat cu Moldova ca localizare, şi să vă abonaţi la acest serviciu, în timp ce Spotify, dar şi o mulţime de alte servicii sunt indisponibile în mod normal şi pot fi accesate doar dacă setaţi alte locaţii de bază în account-urile Dvs.

Apple Music, însă, fiind singurul care e disponibil oficial în Moldova astăzi, va fi centrul atenţiei noastre, iar cei care folosesc deja alte servicii pe alte platforme, vor putea folosi sugestiile noastre, adaptându-le pentru funcţionalităţile platformelor folosite de ei.
Aşadar, e bine să ştiţi că Apple Music oferă chiar preţuri mai mici în Moldova pentru serviciile sale, în comparaţie cu alte ţări, unele opţiuni fiind cu până la 25% mai ieftine. Abonamentul individual – pentru o singură persoană – costă 4.99 dolari SUA pe lună, în timp ce abonamentul de familie – care poate include până la 6 persoane ce se bucură de un account de familie – costă 7.99 dolari SUA pe lună. Mai există şi un abonament studenţesc, de 2.49 dolari pe lună. Dacă sunteţi siguri că cel puţin două persoane din familie s-ar bucura de acces la muzică, atunci abonamentul de familie e cel preferabil şi nu vă faceţi griji, preferinţele voastre nu se vor amesteca laolaltă – fiecare îşi poate organiza accesul individual, e nevoie doar ca la început să trimiteţi invitaţiile de familiei fiecărui membru, ca să-i asiguraţi accesul autorizat la Apple Music. Link-ul de la care puteţi începe, pe pagina oficială Apple Music, e aici. Veţi avea nevoie de un card bancar de unde să vi se retragă lunar suma abonamentului şi cam atâta tot. Şi, apropo, aveţi primele 3 luni absolut gratuite.
Odată ce v-aţi făcut abonamentul, aveţi acces instantaneu la peste 45 de milioane de piese muzicale. Aplicaţia Dvs. poate fi setată să descarce piesele în calitate maximă, iar la Apple Music asta înseamnă un 256 kbps în codec AAC, ceea ce, ca şi percepţie auditivă la un sistem audio bun, e la un mic pas distanţă de calitatea lossless, codecul AAC fiind mult mai bun în păstrarea calităţii decât clasicul MP3.

Organizaţi-vă biblioteca pentru acces direct din maşină

Odată ce aveţi acest acces garantat, practic e suficient să vă căutaţi artistul dorit, piesa dorită, sau albumul dorit şi să-l puneţi să cânte, savurând condusul. Da, muzica va fi descărcată în direct prin conexiune de internet mobil, dar, aşa cum majoritatea utilizatorilor din Moldova, au zeci de GB de trafic mobil inclus în abonamentele lor, aceasta n-ar trebui niciodată să constituie o grijă. Eu sunt un utilizator frecvent al acestui serviciu şi, folosindu-l fără rezerve, arareori trec de vreo 5-6 GB utilizaţi lunar, iar un utilizator mai rar ar folosi un maxim de 2-3 GB lunar.
Odată ce aţi început să reproduceţi un album, spre exemplu, sistemele multimedia mai moderne ale maşinilor vor înfăţişa coperta albumului pe display, denumirea piesei, a albumului, a artistului, dar şi timpul curent. Puteţi folosi comenzile maşinii „înainte” şi „înapoi” pentru a schimba următoarea piesă sau precedenta, la fel cum o faceţi pe un suport USB sau CD.

Partea şi mai interesantă vine la biblioteca muzicală. Practic, Apple Music vă oferă posibilitatea să vă „salvaţi” albumele preferate în biblioteca Dvs. personalizată, ele fiind disponibile la unul din meniurile aplicaţiei. Asta le face mai uşor accesibile pe viitor, pentru ca să nu căutaţi de fiecare dată albumul ăla de Pink Floyd sau de Zdob şi Zdub. Aţi găsit un album care vă place şi v-ar plăcea să-l mai asculaţi din când în când – adăugaţi-l la bibliotecă, pentru că asta vă uşurează viaţa şi în raport cu interacţiunea în maşină.
Cele mai multe sisteme multimedia mai noi pot oferi explorarea acestei biblioteci, direct prin comenzile maşinii! Astfel, veţi putea accesa lista artiştilor şi albumelor direct prin comenzile maşinii, eventual în timp ce conduceţi sau staţi la semafor, inclusiv cu comenzile de pe volan la unele automobile. Acolo veţi găsi lista sortată în ordine alfabetică şi veţi putea alege uşor albumul dorit, fără să atingeţi direct telefonul. Întrucât telefonul Dvs. nu stochează direct pe el piesele din bibliotectă, ci doar informaţiile despre ele, biblioteca Dvs. poate conţine până la 100 mii de piese şi nu vă ocupă aproape deloc memoria telefonului. Doar dacă vă doriţi să descărcaţi forţat anumite albume, o puteţi face prin aceeaşi aplicaţie cu care ascultaţi Apple Music – această opţiune fiind utilă atunci când călătoriţi peste hotare şi vreţi să nu utilizaţi trafic de internet în afara ţării.
Mai mult ca atât, unele maşini oferă şi posibilitatea comenzilor vocale cu ajutorul telefonului. Apăsaţi butonul de comenzi vocale şi rostiţi comanda, iar maşina îi transmite telefonului comanda vocală, ea fiind descifrată ulterior de telefon. Sau, dacă această interacţiune nu funcţionează, puteţi folosi comenzile vocale standard ale telefonului, „Hey Siri”, „Ok, Google”, etc, după care să rostiţi, de exemplu, „play Smoke of the Water”, iar telefonul va căuta fie în biblioteca Dvs., fie direct în Apple Music piesa dorită şi-o va reproduce pe aceea care e cel mai probabil să vă placă – eventual una pe care aţi ascultat-o cândva cap-coadă. Puteţi chiar să specificaţi şi artistul, ca să vă asiguraţi că se reproduce anume piesa dorită „pay Smoke on the Water by Deep Purple”. Astfel, nu trebuie deloc să vă mai luaţi mâinile de pe volan!
În rezultat, după ceva vreme de utilizare a acestui serviciu, veţi ajunge să nu mai aveţi nevoie de nici măcar un singur suport USB sau CD în maşină. Accesul la aproape toată biblioteca muzicală a omenirii se realizează printr-un singur telefon mobil, conectat la maşina Dvs., iar Dvs. puteţi asculta orice vă doriţi în timp ce savuraţi condusul, într-o calitate superbă. La început, această lume imensă muzicală pe care aţi descoperit-o, vă va părea prea frumoasă pentru a fi adevărată, iar în peste ceva timp vă veţi întreba cum de nu aţi folosit-o până acum. Cu siguranţă, însă, veţi trece imediat la un cu totul alt nivel de experienţă acustică la bordul maşinii Dvs, indiferent de stilurile de muzică pe care le preferaţi, pentru că aproape tot şi de pretutindeni, în materie de muzică, va putea fi găsit pe Apple Music. Şi apoi, acelaşi abonament vă va delecta şi în momentele când nu sunteţi în maşină, pentru că până la urmă accesul e asigurat de telefon, nu de automobil, şi poate fi transpus pe alte device-uri de acasă, inclusiv laptop-uri sau sisteme audio de casă.
De aici şi până la dorinţa Dvs. de a avea un sunet cât mai bun în maşină va fi doar un pas, vă asigurăm. Asiguraţi-vă tembrul dorit al sunetului în maşină, dacă sistemul audio vă permite s-o faceţi, iar unele telefoane mobile permit un reglaj suplimentar prin equilizer din aplicaţia cu care ascultaţi Apple Music. Sfatul nostru este să folosiţi acest egalizator al telefonului dacă aveţi nevoie să compensaţi lipsa unor frecvenţe ale sistemului audio la care îl conectaţi, iar dacă aveţi un sistem audio de la mediu în sus, atunci mai bine să scoateţi sunetul absolut plat şi echivalat pe toată gama de frecvenţe din telefon, iar reglajele finale de tembru să le faceţi din sistemul audio final.

Şi aici, fără îndoială, apare şi dorinţa de a vorbi despre sistemele audio din automobile – care din ele sunt mai bune, care şi ce secrete ascund, iar despre asta vom vorbi cu cea mai mare plăcere în unul din articolele următoare!
Până atunci, încercaţi sfaturile de astăzi, pentru că în curând vă vom bucura şi cu recomandări săptămânale ale celor mai bune albume descoperite de noi, pe care să le savuraţi în condus! Vine perioada însorită a anului, în care veţi conduce mai mult şi mai departe, iar noi vă vom bucura cu sugestii interesante!

Iar cei care şi-ar dori să savureze noi orizonturi muzicale, fără plata unui abonament lunar, primesc un alt sfat din partea noastră. Descărcaţi-vă aplicaţia Soundcloud, faceţi-vă un account gratuit acolo şi puteţi explora stilurile de muzică oferite gratuit spre streaming. Le puteţi da un Like seturilor care vă plac, pentru ca să le puteţi accesa ulterior direct. Aici, însă, nu veţi găsi direct ceea ce vă place, la libera alegere dintre zeci de milioane de piese, ci veţi asculta seturile publicate de către producătorii de muzică, explorând o arhivă destul de variată şi interesantă, formată pe parcursul mai multor ani de activitate a aplicaţiei.
Iar dacă sunteţi adepţii staţiilor de radio online, vă putem recomanda două aplicaţii. AccuRadio oferă acces gratuit la o listă mare de staţii de radio proprii, categorisite după o mulţime de stiluri, însă calitatea de streaming e simţitor mai mică decât tot despre ce am vorbit anterior. TuneIn este cea de-a doua aplicaţie, care poate fi folosită fie gratuit, pentru acces direct la mai multe staţii online, fie cu plată, pentru acces la staţii partenere mai sofisticate.
Spuneţi-ne în comentarii şi cum ascultaţi voi muzica în maşină! Iar dacă mai aveţi întrebări de detaliere despre cele menţionate în acest articol, scrieţi-le în comentarii şi vă vom răspunde cu plăcere!
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter