Discutăm experienţe şi sfaturi utile: cărţi audio / audiobook-uri în automobilele moderne cu ajutorul smartphone-ului?

După primirile calde, pe care le-au avut articolele noastre anterioare cu sfaturi despre posibilităţile muzicale în automobilele moderne şi cel despre ştiri, emisiuni şi podcasturi, astăzi continuăm cu un articol de explorare şi sfaturi utile despre posibilităţile de ascultare a cărţilor audio, numite şi audiobook-uri, în automobil cu ajutorul smartphone-urilor moderne.
Pe partea de conectivitate cu automobilele lucrurile sunt cât se poate de simple şi similare cu ceea ce am vorbit în articolele anterioare. Aveţi nevoie de un port USB de conectare a telefonului cu sistemul multimedia al maşinii, iar dacă nu există unul, atunci puteţi folosi conexiunea AUX-in sau Bluetooth. Iar explorarea de mai departe depinde de telefonul Dvs. mobil şi oportunităţile pe care vreţi să le exploraţi.
Cărţi audio gratuite

Ocazional, puteţi găsi cărţi audio gratuite, dar există o mulţime de site-uri care vă ademenesc cu asemenea oferte şi care vă pot păcăli până la urmă sau oferi foarte puţin. Singurele oferte gratuite sigure, care merită menţionate aici, le înşiruim mai jos.

Prima opţiune ar fi să folosiţi aplicaţia Podcasts nativă a iPhone-ului, sau paralelea ei de pe telefoanele de operează cu Android. Acolo puteţi găsi cărţi audio înregistrate ca podcasturi, pe care le puteţi asculta în siguranţă, dar e drept că trebuie să fiţi inventivi la căutare. Există şi serii specializate, mai ales cu audiobook-uri în engleză – Top 100 Audiobooks, Top Audio Books for Free, etc.
O altă oportunitate mai nouă, gândită în Moldova şi realizată la o calitate admirabilă, vine de la CRUEN Productions, dar e disponibilă deocamdată doar pe YouTube, ceea ce înseamnă că o puteţi asculta fie prin aplicaţia YouTube, fie prin browser-ul telefonului. E vorba de canalul BebeStream TV, care oferă, practic, cărţi audio pentru copii, cu poveşti, citite şi sonorizate la o calitate impecabilă. O alegere perfectă pentru călătoriile cu copii mici, care vor fi absorbiţi de ascultarea acestor cărţi audio în timp ce vor călători, iar timpul în drum va trece mult mai repede.
Un canal similar celui menţionat mai sus e Romanian Fairy Tales, disponibil tot pe YouTube.

Revenind la aplicaţii prin care puteţi asculta cărţi audio gratis, aveţi mai multe opţiuni de cărţi audio în rusă. Una din aceste aplicaţii este „Слушай аудиокниги” LitRes, care oferă acces la o listă mare de cărţi audio disponibile gratuit, precum şi la o listă de cărţi ce pot fi achiziţionate contra plată. Fireşte, marea majoritate a cărţilor audio disponibile aici sunt în limba rusă. O paralelă în engleză a acestei aplicaţii este Audiobooks de la Free Classic Audiobooks, dar aici cărţile gratuite sunt aproape în exclusivitate operele clasice, care nu mai sunt protejate de drepturile de autor. Mult mai generoasă în opţiuni e aplicaţia Audiobooks.com, cu până la 7 mii de titluri gratuite şi până la 100 mii titluri în total.
Cărţi audio contra plată

Când plăteşti, primeşti lucruri mai valoroase şi mai avansate. E o declaraţie valabilă şi în cazul audiobook-urilor, întrucât odată ce veţi fi de acord să plătiţi, veţi avea acces la lansări noi şi intrigante, la o calitate audio garantată şi la o bilbiotecă mult mai variată.

Prima recomandare pe care v-o putem face e aplicaţia „Audible”, creată de gigantul Amazon.com. Aplicaţia poate funcţiona atât pe bază plăţii pentru fiecare achiziţie, cât şi pe baza unui abonament lunar, dar şi combinat. Practic, fiecare carte audio disponibilă are un preţ asociat ei – de la 2-3 dolari SUA până la 25-30 dolari SUA, în dependenţă de lungimea cărţii, preţul oferit de editor, etc.
Puteţi cumpăra fiecare carte atunci când aveţi nevoie de ea prin site-ul audible.com, iar aplicaţia Audible de pe telefon va vedea cărţile cumpărate în câteva clipe, după care puteţi apăsa descărcarea şi să le ascultaţi ulterior fără necesitatea unei conexiuni la internet.

Mai este şi opţiunea unui abonament destul de scump, 14.95 dolari SUA pe lună, iar pentru acest abonament primiţi 1 credit în fiecare lună, cu care puteţi cumpăra aproape orice carte, indiferent de preţul ei individual. Practic, dacă faceţi achiziţii frecvente, e rentabil să plătiţi acest abonament, şi să cumpăraţi din contul acelui credit cărţile mai scumpe, iar pe cele mai ieftine să le plătiţi separat. Dacă nu veţi folosi creditele lunare, ele se vor cumula până la un număr de 6 credite şi le veţi putea folosi mai multe odată când veţi avea nevoie de ele.
Avantajul aplicaţiei Audible este accesul la o bibliotecă foarte mare de audiobook-uri, susţinută de Amazon, în această bibliotecă fiind disponibile şi mai multe cărţi audio în română, pentru copii şi adulţi. Toate cărţile, pe care le-am încercat noi, s-au dovedit a fi de o calitate impecabilă a sunetului şi cu o dicţie foarte bună a vocilor care citesc aceste cărţi, atât cele în română, cât şi cele în engleză. Iar numărul limbilor disponibile e extrem de mare, aşa că puteţi găsi aici o mulţime de opere extrem de interesante, inclusiv dintre cele foarte proaspete. Încercaţi spre exemplu o achiziţie singulară, la preţ de $11.00 – opera, deja clasică, „Ferma Animalelor” de George Orwell, narată de Victor Rebengiuc, şi ascultaţi-o împreună cu copiii într-o călătorie. Veţi avea o satisfacţie asigurată.
Pe lângă aplicaţia Audible, puteţi face achiziţii contra plată şi în aplicaţiile menţionate mai sus.

Interacţiune cu sistemul multimedia al automobilului

Interacţiunea cu audiobook-urile va fi extrem de avansată dacă sistemul multimedia al maşinii oferă interfaţa Apple CarPlay sau Android Auto, aplicaţia Audible fiind inclusă în setul acceptat de aplicaţii reflectate pe display-ul Apple CarPlay. Şi fără această interfaţă, însă, sistemul multimedia al maşinii ar trebui să poată accesa cărţile Dvs. audio prin meniul „Audiobooks”, prin care vă va afişa titlurile şi de unde veţi putea porni reproducerea.
Aţi putea avea, însă, funcţionalităţi limitate pentru navigarea între capitole, spre deosebire de interfaţa Apple CarPlay, care vă oferă aceste funcţionalităţi. Acţionarea butonului „next” al maşinii, fără această interfaţă, ar putea duce la trecerea la următoarea carte audio din listă.
Din experienţa noastră, vă recomandăm cu căldură cărţile audio, mai ales în călătorii ceva mai lungi. Cărţile destinate copiilor pot face trecerea timpului mai uşoară pentru pici la drumuri lungi, în timp ce cărţile pe care le asculţi singur la volan, îţi pot asigura concentrarea constantă pe o perioadă îndelungată de timp, spre exemplu în perioadele unui condus nocturn îndelungat.
Voi cum ascultaţi cărţi audio? Împărtăşiţi-ne experienţa în comentariile de mai jos!

Articole anterioare din aceeaşi serie:
Discutăm experienţe: cum ascultăm muzica în automobilele moderne cu ajutorul smartphone-ului?
Discutăm experienţe: ştiri şi emisiuni, podcast-uri, în automobilele moderne cu ajutorul smartphone-ului?
0
7,328
GALERIE FOTO (13 IMAGINI)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!