Discutăm experienţe: ştiri şi emisiuni, podcast-uri, în automobilele moderne cu ajutorul smartphone-ului?

După primirea călduroasă pe care o avut-o articolul nostru precedent, cu sfaturi despre posibilităţile de ascultare a muzicii în automobilele moderne cu sisteme multimedia avansate şi smartphone-uri, am decis să continuăm explorarea experienţelor şi să intrăm şi în terenul ştirilor şi emisiunilor, sau a podcast-urilor, ce pot fi accesate prin telefonul mobil.
Ştiri

Vom începe cu ştirile. De multe ori traficul de dimineaţă ar fi mai uşor de suportat dacă ar fi însoţit de un set de ştiri proaspete, interesante ascultării. Din experienţa mea, cea mai simplă şi eficientă aplicaţie pentru ştiri internaţionale, pe care o folosesc în continuu, e chiar aplicaţia nativă a iPhone-urilor, numită simplu – Podcasts. Pentru cei mai puţin iniţiaţi, vom spune că podcast-urile sunt emisiune înregistrate pentru a fi ascultate post factum.
Căutarea podcast-urilor disponibile e destul de simplă aici. În cazul meu, m-am abonat la câteva podcast-uri care se actualizează aproape în fiecare zi, venite de la BBC World Service şi The Economist – Global News Podcast, Business Matters, The Economist Radio, BBC The Real Story şi The Economists: Editor’s Picks. Partea extrem de comodă e faptul că aceste podcast-uri la care vă abonaţi se actualizează automat, iar dimineaţa, spre exemplu, când accesaţi aplicaţia, puteţi vedea care din podcast-uri are episoade noi şi când au fost actualizate, ascultându-le printr-o singură apăsare.

Emisiuni

Aceeaşi aplicaţie poate fi folosită şi pentru căutarea emisiunilor specializate, care nu ţin neapărat de domeniul ştirilor, iar ideea căutării şi abonării este aceeaşi. Periodic, mai puteţi găsi şi podcast-uri create chiar de conaţionalii noştri. Anul trecut Anton Pahotin începuse o serie de emisiune sub genericul Humans of Moldova, însă după doar patru episoade aceasta a fost suspendată.

Creatori autohtoni de podcasturi audio superbe, în special selecţii muzicale cu mult bun gust, sunt cei de la IMAGO.FM. Pe AppStore puteţi găsi aplicaţia IMAGO.FM, care vă va oferi acces online la un streaming audio cu muzică elevată, iar acolo există şi un meniu – „podcast-uri”, care vă va redirecţiona la site-ul imago.fm, de unde veţi putea accesa o listă generoasă de podcast-uri, pe care să le ascultaţi eventual chiar prin browser-ul telefonului. Dacă vă consideraţi o persoană cu gusturi mai speciale în muzică, vă recomandăm cu ardoare podcasturile celor de la IMAGO.FM, veţi descoperi multă satisfacţie acustică acolo!
Orizontul de emisiuni şi podcast-uri, disponibile astăzi pentru telefoane mobile, e extrem de vast, aşa că daţi-vă frâu imaginaţiei de a căuta după cuvinte-cheie care vă interesează şi aţi putea descoperi adesea podcast-uri extrem de interesante. Unele din ele ar putea fi destul de prăfuite de timp, însă există şi emisiuni care nu expiră prea repede, aşa că sunt plăcute ascultării şi la ani distanţă după ce au fost înregistrate.
Interacţiune cu sistemul multimedia al maşinii

În mod similar bibliotecii muzicale, podcast-uri la care v-aţi abonat devin accesibile prin sistemul multimedia al maşinii şi pot fi accesate prin comenzile multimedia, inclusiv cu ajutorul butoanelor de pe volan. Eventual, puteţi folosi şi comenzile vocale pentru a porni reproducerea lor, dacă telefonul sau maşina vă permit aceste comenzi.
Cert este că aceste podcast-uri vă pot face experienţele de condus îndelungat mai utile, pe de o parte – oferindu-vă informaţii noi şi utile sau plăcute, cât timp vă aflaţi în trafic, iar pe de altă parte, vă pot ajuta să vă menţineţi concentrarea la drum lung, ascultând linii de subiect intrigante în timp ce conduceţi. Ajungând aici, noi am spune că folosim şi cărţile audio în maşină la drum lung – aşa numitele audiobook-uri, inclusiv cărţile audio destinate copiilor, dar despre ele vom vorbi detailat în următorul articol din această serie.
Până atunci, vă îndemnăm să împărtăşiţi experienţa Dvs. de ascultare a ştirilor şi emisiunilor în maşină şi pe telefonul mobil. Ce podcast-uri ascultaţi şi recomandaţi?

UPDATE: La ceva timp după publicarea acestui articol, am fost plăcut surpinşi să aflăm despre apariţia unui nou podcast autohton, întitulat „Istoria Moldovei” şi creat de Natan Garştea. Denumirea podcast-ului sugerează foarte clar tematica lui, iar noi vi-l recomandăm cu căldură. Poate fi deja găsit prin aceeaşi aplicaţie nativă a iPhone-urilor de audiţie a podcast-urilor, ori accesând direct acest link.
0
3,209
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!