Se propun modificări în Codul Contravenţional: amenzi mai aspre pentru vitezomani şi şoferii care părăsesc locul accidentului rutier

Modificările efectuate în Codul Contravenţional, care prevăd că inspectorii de patrulare nu vor mai avea dreptul să ridice plăcuţile de înmatriculare a automobilelor parcate neregulamentar au intrat în vigoare odată cu publicarea acestora în Monitorul Oficial la 20 aprilie 2018.

Astfel, şoferii care obişnuiesc să parcheze neregulamentar se vor alege în continuare cu sancţiuni şi amenzi, însă vor putea folosi automobilul parcat neregulamentar, plăcuţele de înmatriculare ne fiind retrase. Potrivit autorilor proiectului, retragerea plăcuţelor de înmatriculare pentru parcarea neregulamentară este o practică ineficientă.
Totodată, Guvernul Republicii Moldova a aprobat un nou set de modificări a Codului Contravenţional, care prevede interzicerea exploatării vehiculului prin retragerea plăcuţelor de înmatriculare, care ar putea fi ridicate la constatarea uneia din următoarele abateri:

Vehiculului este fabricat sau reutilat cu abateri de la standardele şi/sau normativele în vigoare;

Vehiculul nu a trecut inspecţia tehnică periodică;

Numărul de înmatriculare nu corespunde standardului stabilit;

Vehiculul este echipat cu dispozitive luminoase şi/sau sonore speciale, fără autorizarea respectivă;

Parbrizul şi/sau suprafeţele de geam a portierelor din faţă sunt umbrite cu depăşirea normelor admisibile ori pe acestea sunt amplasate diferite obiecte, care diminuiază câmpul vizual al conducătorului;

În cazul constatării abaterilor enumerate mai sus, inspectorul constatator va întocmi un proces verbal de inspectare tehnică a vehiculului în 3 exemplare, unul dintre care va fi înmânat conducătorului vehiculului, cel de-al doilea va fi înmânat persoanei care va prelua spre păstrare plăcuţele de înmatriculare şi cel de-al treilea va rămâne la agentul constatator. Ulterior plăcuţele de înmatriculare vor fi restituite proprietarului sau reprezentantului vehiculului doar după înlăturarea abaterilor documentate, care au servit drept temei pentru ridicarea acestora.
Totodată, autorităţile propun aplicarea unor amenzi mai aspre pentru şoferii depistaţi în depăşirea limitelor de viteză admise, dar şi pentru cei ce părăsesc locul accidentului.
Astfel, potrivit unui nou proiect de lege, propus pentru consultări publice, pentru depăşirea limitei de viteză admisă se prevăd amenzi majorate:

Pentru depăşirea vitezei de la 10 la 20 km/h se prevede o amendă majorată între 12 şi 18 unităţi convenţionale (u.c.), sau între 600 şi 900 lei cu aplicarea a 3 puncte de penalizare, contra amenzii aplicate în prezent între 300 şi 600 lei;

Pentru depăşirea vitezei de la 20 la 40 km/h se va aplica o amendă între 20 şi 24 u.c., sau între 900 şi 1,200 lei, cu aplicarea a 4 puncte de penalizare;

În cazul depăşirii vitezei admise cu peste 40 km/h se prevede o amendă între 30 şi 36 u.c., sau între 1,500 şi 1,800 lei, cu aplicarea a 5 puncte de penalizare;

Modificările propuse prevăd şi majorarea amenzilor pentru neacordarea priorităţii pietonilor şi cicliştilor – şoferii documentaţi pentru astfel de încălcări s-ar putea alege cu sancţiuni cuprinse între 300 şi 600 lei.
Se propun sancţiuni mai aspre şi pentru şoferii care părăsesc locul accidentului rutier. Cei documentaţi pentru o astfel de încălcare s-ar putea alege cu una din următoarele sancţiuni:

Amendă în mărime cuprinsă între 400 şi 500 u.c., sau între 20 mii şi 25 mii lei;

Ridicarea permisului de conducere pe un termen de la 2 la 3 ani;

Muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată cuprinsă între 20 şi 40 ore;

Arest contravenţional pe un termen cuprins între 10 şi 15 zile;

În prezent Codul Contravenţional prevede sancţiuni cu ridicarea permisului de conducere pe un termen de la 2 la 3 ani sau arest contravenţional pe un termen de până la 15 zile.
Menţionăm, că la ora actuală au intrat în vigoare doar modificările ce vizează ridicarea plăcuţelor de înmatriculare pentru parcarea neregulamentară, în timp ce celelalte modificări încă nu au fost votate.

Care este părerea Dvs., dragi cititori, referitor al modificările propuse de autorităţi?
0
2,812
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!