Aprobat: dosar penal pentru șoferii în stare de ebrietate și evacuarea automobilelor parcate neregulamentar
24 Mai 2018, 09:48
Proiectele cu privire la înăsprirea sancțiunilor pentru șoferii depistați în conducerea mijloacelor de transport în stare de ebrietate și evacuarea automobilelor acestora, sau
evacuarea automobilelor parcate neregulamentar, au fost aprobate de Guvern. Ulterior acestea urmează să fie transmise Parlamentului pentru examinare.

Așadar, în proiectul privind sancționarea mai dură a șoferilor depistați în conducerea mijloacelor
de transport în stare de ebrietate prevede ridicarea imediată a
permisului de conducere pentru
o perioadă de cel puțin 6 luni în
cazul primei încălcări de acest
fel, și până la 3 ani în cazul
încălcării repetate. Termenul
interdicției de a conduce
mijloace de transport va fi
stabilit de instanța de judecată
timp de 3 zile, iar în acest timp șoferii nu vor mai putea circula cu permis de conducere provizoriu, precum anterior.

Șoferii depistați în conducerea mijloacelor de transport în stare de ebrietate avansată se vor alege cu permisul de conducere anulat pentru un termen de 4 ani, însă amenda pentru această încălcare va fi exclusă, fiind substituită cu muncă neremunerată în folosul comunității pe un termen de până la 240 ore. Totodată șoferii în stare de ebrietate avansată se vor alege cu câte un dosar
penal, indiferent de numărul încălcării de acest gen, pe când anterior șoferii puteau evita dosarele penale, dacă erau documentați pentru prima dată pentru o astfel de încălcare, sau dacă aveau în întreținere cel puțin un minor.

Șoferii lipsiți de dreptul de a conduce mijloace de transport din cauza conducerii în stare de ebrietate vor putea obține un nou permis doar după susținerea repetată a examenului auto și doar după frecventarea programurilor antialcool de 20 ore, contra costului de 4,000 lei.
Al doilea proiect aprobat ține de evacuarea automobilelor șoferilor depistați în stare de ebrietate la volan, dar și evacuarea mijloacelor de transport parcate neregulamentar. Astfel, Guvernul a dispus că automobilele șoferilor depistați în stare de ebrietate vor fi evacuate la parcările special amenajate în apropierea imediată a locului documentării infracțiunii, dar asta în cazul, în care șoferul nu va identifica o persoană care să poată circula cu automobilul în locul său. Totodată la cea mai apropiată parcare va fi transportat automobilul parcat neregulamentar sau într-un loc, unde acesta poate genera un pericol pentru societate.
Costurile serviciilor vor fi suportate de către șoferul/proprietarul automobilului, dar nu și în cazurile, când automobilul a fost parcat regulamentar pe itinerarul de deplasare a delegațiilor oficiale. Care sunt prevederele complete și taxele percepute pentru serviciile de evacuare puteți vedea aici.
Printre alte prevederi aprobate de Guvern se enumeră mărirea amenzilor pentru depășirea limitei de viteză admise legal. Astfel, pentru depășirea vitezei cu 10-20 km/h amenda maximă a fost majorată de la 600 la 900 lei, în timp ce cei, ce depășesc limita de viteză prevăzută legal cu peste 40 km/h vor achita amenzi de până la 1,800 lei (1,500 lei anterior).
PiataAuto.mdDenis Godorozea
0
2,920
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!