Premieră mondială: Rolls-Royce Cullinan! Tot ce trebuie să ştiţi despre primul SUV al producătorului britanic

Rolls-Royce tocmai a prezentat multașteptatul model, care vine să redefinească luxul şi să preia supremaţia în segmentul SUV-urilor – noul Cullinan, numit în cinstea celui mai mare diamant de pe glob.
Noul Cullinan este un adevărat Rolls-Royce veritabil, cu o prezentă monumentală, care șoptește cu fiecare suprafață a caroseriei despre supremația şi exclusivitatea sa. Designul său nu aduce o revoluție în stilistica corporativă a britanicilor, ci o adoptă la dimensiunile mai mari a caroseriei, căpătând un aspect cu adevărat grațios.
Designerii au reuşit să păstreze şi fascia frontală verticală, inspirată de la nava amiral britanică, iar apartenența SUV-ului la familia Rolls-Royce este trădată inclusiv de portierele spate, ce se deschid în sens opus.
Contrar rivalului principal, Bentley Bentayga, care împarte platforma cu Volkswagen Touareg şi Audi Q7, noul Rolls-Royce Cullinan nu a recurs la ideea de a prelua platforma unui SUV de producție în masă, dezvoltată de BMW, ci folosește platforma autentică a limuzinei Phantom, însă pentru Cullinan suspensia pneumatică a fost dezvoltată de la zero, ce a dus la o ținută de drum şi mai confortabilă, care să facă fată şi drumurilor avariate.
Elementele caroseriei şi cele de siguranţă sunt compuse din aluminiu, ce a contribuit la o greutate proprie de 2,660 kg – rezultat excelent pentru un SUV de această clasă, date fiind şi dimensiunile uimitoare: ampatamentul noului Cullinan măsoară 3295 mm, sau cu 300 mm mai mult decât ampatamentul rivalului Bentayga! În lungime Cullinan atinge 5,341 mm.
Sub capota imensă Rolls-Royce Cullinan s-a amplasat unitatea preluată de la nava amiral Phantom – benzinarul V12 de 6.75 litri cu două turbocompresoare, ce livrează 571 CP şi 850 Nm cuplu maxim, disponibil de la 1,600 rpm şi transmis pe toate cele 4 roţi. Sub capota Phantom aceeaşi unitate dezvoltă cu 50 Nm mai mult. Producătorul nu dezvăluie caracteristicile dinamice a noului SUV, însă putem presupune că Cullinan va putea uimi cu senzaţii tari în condus, astfel încât acesta a primit o punte spate activă, ce poate virează în sens opus roţilor din faţă la viteze mici şi în aceeași direcție la viteze extra-urbane.
Interiorul noului Cullinan este şi cartea sa de vizită. Anume habitaclul şi luxul desăvârşit de aici va cuceri din prima clienţii cu venituri mari. Stilistic interiorul noului Cullinan adoptă forme asemănătoare celorlalte modele din gamă, cu un bord simetric în stil retro. Habitaclul se face dominat de inserţii din lemn şi tapiserie din piele de calitate superioară.
La posterior Cullinan devine unul dintre puţinele modele al producătorului britanic care oferă o banchetă spate cu 3 locuri, care mai poate fi rabatată pentru mai mult spaţiu la portbagaj. Însă cei mai răsfăţaţi clienţi vor opta, cu siguranță, pentru două locuri separate de o cotieră imensă cu suporturi pentru cupe de şampanie pe cel de-al doilea rând de scaune şi vor beneficia de toate bunătățile desăvârșite oferite pe modelele Rolls-Royce, iar în portbagaj se vor amplasa alte două scaune pliabile tapiţate cu piele pentru picnic. Compartimentul portbagajului poate fi separat de habitaclu printr-un perete despărţitor din sticlă – opţiune exclusivă în lumea auto.
Preţul de start pentru noul Rolls-Royce Cullinan în Europa constituie circa 265 mii euro. Britanicii au început preluarea comenzilor mai devreme, odată cu startul prezentărilor de tip închis, iar primele exemplare vor fi livrate clienţilor încetând cu 2019.
0
2,698
GALERIE FOTO (30 IMAGINI)
GALERIE VIDEO (3 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!