Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Protest împotriva majorării prețurilor pentru combustibil: rețeta șoferilor brazilieni

30 Mai 2018 - 14:47
Denis Godorozea
În Brazilia au loc proteste de amploare împotriva majorării prețurilor pentru combustibil: pe parcursul ultimilor 12 luni motorina a înregistrat o scumpire de circa 50%. Majorările au loc după ce întreprinderea de stat Petrobas a dispus renunțarea la menținerea artificială a prețurilor pentru combustibil. Majorările au lovit, în primul rând, în șoferii camioanelor transportatoare de mărfuri, care au inițiat un protest masiv pe întreg teritoriul țării.

La ora actuală șoferii camioanelor se află în grevă pentru a doua săptămână consecutiv, aceștia refuză să transporte în continuare mărfuri, astfel lovind în economia țării, rețelele comerciale se plâng de lipsa mărfurilor pe raft – în Brazilia circa 64% din mărfuri sunt transportate prin intermediul camioanelor.
În aceste condiții președintele Braziliei, Michel Temer, s-a văzut nevoit să cedeze în fața protestatarilor, anunțând micșorarea prețurilor pentru motorină cu circa 12% pe un termen de 60 zile, dar și să anuleze impozitul pentru remorci, achitat de șoferii de camioane, însă doar în cazul, în care acestea nu sunt utilizate.

Astfel, prețul pentru un litru de motorină a fost micșorat cu 46 centavos, echivalentul a circa 2 lei și 20 bani moldovenești. După expirarea termenului de 60 zile prețul urmează să fie majorat din nou, însă doar după consultări publice și cu avertizarea șoferilor, pentru a le oferi acestora mai mult timp pentru a-și planifica cheltuielile. Însă această decizie pare să nu prea satisfacă șoferii brazilieni, care au decis să continuie protestele blocând și drumurile publice. Situația se poate agrava în viitor și din cauza angajaților industriei petroliere, care avertizează că s-ar putea alătura protestelor.
Reamintim că începând cu ziua de azi, 30 mai 2018, prețurile carburanților au înregistrat o scumpire simțitoare și în țara noastră – benzina cu cifra octanică 95 a înregistrat o scumpire de 64 bani și va fi comercializată cu maxim 19 lei 79 bani per litru, pe când motorina a simțit o majorare a prețului de 66 bani, și va fi comercializată cel mult cu 17 lei 75 bani per litru.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter