Sistemele smart-key de pornire a motorului au cauzat 28 decese în SUA

Sistemul smart-key, cunoscut şi cu denumirea keyless devine tot mai popular printre cumpărătorii auto la nivel mondial, dat fiind faptul, că acesta devine tot mai răspândit şi este inclus în dotările automobilelor cu un preţ mai accesibil. Sistemul de cheie intelectuală permite accesul în automobil şi pornirea motorului prin intermediul butonului, fără a fi nevoie de a acţiona cheia propriu-zisă, facilitând interacţiunea cu automobilul. Cât de comod nu ar fi sistemul în sine, însă, ca şi orice alt dispozitiv high-tech acesta trebuie utilizat inteligent.
Astfel, în SUA din cauza utilizării neglijente a tehnologiei Keyless cu sistemul Start/Stop inclus, ce pornește şi oprește motorul automatizat, 28 persoane au decedat de pe urma intoxicării cu gazele emise de sistemul de eșapament, pe când alte 45 persoane au fost spitalizate cu intoxicări, dar au supravieţuit. În urma cercetărilor produse oamenii legii au ajuns la concluzia că automobilele, de pe urma cărora au avut de suferit victimele erau dotate cu sistem de cheie intelectuală.

O cercetare arată că circa 50% din numărul total de automobile noi comercializate în SUA au sistemul Keyless inclus standard, iar acest fapt sporește riscul că unii șoferi ar putea să uite să oprească motorul de la buton după ce parchează automobilul în garaj, fără a-şi da seama că, de fapt, automobilul este încă funcţional şi va porni motorul de sine stătător. Unele automobile dotate cu această tehnologie au inclus şi un sistem de alertare a şoferului în cazul în care acesta părăseşte habitaclul cu cheia în buzunar fără a opri automobilul, însă sistemul nu va alerta şoferul în cazul în care acesta obişnuieşte să lase cheia în habitaclu când parchează în propriul garaj.
Cu o soluţie în acest sens vine Agenţia Americană de Siguranţă în Trafic NHTSA, care propune obligarea producătorilor auto să echipeze toate automobilele noi cu sisteme de alertare în cazul în care şoferul părăseşte habitaclul fără a opri motorul. Cu o altă soluţie vine şi producătorul auto Ford, modelele viitoare ale căruia vor opri automat motorul în cazurile în care automobilul staţionează cu motorul inclus mai mult de 30 minute fără cheie la interior.
0
3,350
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!