Tesla anunţă rezultatele celui mai dezastruos trimestru al său. Este falimentul inevitabil?

Tesla Motors a publicat cu puţin timp în urmă rezultatele ultimului trimestru de activitate, iar acestea denotă că producătorul american de automobile electrice a avut cea mai neagră perioadă din istoria sa. În lumina acestor rezultate, analiştii economici se întreabă dacă falimentul este inevitabil.
Tesla a raportat pierderi de 709 milioane dolari americani pentru primul trimestru al acestui an, ceea ce înseamnă că în fiecare zi Tesla a generat pierderi de 7.87 milioane de dolari, iar dacă mergem şi mai departe, putem spune că pierderile au însemnat 328 mii de dolari pe oră sau 5.5 mii de dolari pe minut, luând în considerare toate zilele şi orele calendaristice.

Conform rezultatelor de vânzări, Tesla şi-a menţinut volumul de vânzări aproape neschimbat, doar că acum o treime din aceste vânzări sunt formate din Model 3, un model mai ieftin şi cu contribuţii mai mici la veniturile companiei. Graţie unei schimbări de metodologie a evidenţei veniturilor, în structura de încasări au mai fost adăugate 500 milioane de dolari recalculate din perioadele anterioare, iar fără această schimbare metodologică e foarte probabil că cifra pierderilor raportate putea fi mult mai mare.
La ziua de azi, Tesla Motors are datorii totale de peste 11 miliarde de dolari şi alte 2 miliarde care se vor materializa în datorii pe parcursul acestui an. Producţia lui Model 3 este încă departe de a fi scăpat de problemele logistice şi de a fi atins ţintele dorite, iar pe lângă asta, Tesla mai are şi probleme cronice mai puţin vizibile: una din fabricile sale cele mai importante se află în San Francisco, cel mai scump oraş din SUA pentru operarea unei afaceri, unde şi costurile de angajare sunt extrem de mari, în comparaţie cu oraşele sudice în care ceilalţi producători premium îşi au uzinele americane. Iar pe lângă toate, costul exorbitant al bateriei, ca şi component auto, e extrem de mare şi e o problemă ce urmăreşte un model electric pe toată durata ciclului său de viaţă în producţie. În lumina acestor rezultate publicate, experţii economici americani spun aproape la unison că Tesla va intra inevitabil în faliment pe parcursul acestui an.

Totuşi, Elon Musk, fondatorul Tesla, a demonstrat de multe ori că poate veni cu soluţii impredictibile, dar eficiente, pentru a-şi salva compania şi ideile. Să fie oare într-adevăr visul lui de a crea automobile electrice dezirabile şi profitabile la un pas de a se prăbuşi ireversibil?
0
1,879
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!