(VIDEO) Compania Clear Motion va lansa un nou tip de suspensie adaptivă, accesibil pentru toate segmentele auto
16 Mai 2018, 10:11
Suspensia adaptivă nu este un termen nou în industria auto, primele tehnologii de acest gen datându-se cu anii ’80 ai secolului trecut. Totuşi, din start tehnologiile dezvoltate de producătorii auto aduceau cu sine un cost de producţie prea mare, ce majora preţul final al automobilului.

Pe automobilele de producţie de serie suspensiile adaptive şi active au ajuns să fie instalate la finele secolului trecut, iar printre pioneri a fost Mercedes-Benz S-Class, care a fost lansat cu suspensia ACTIVE BODY CONTROL în 1999. Aceasta intervenea în absorbția șocului produs de denivelare cu ajutorul unui aport de energie în procesul anulării mişcărilor nedorite transmise de roţi spre caroserie.
Mai târziu, cu S-Class-ul de ultimă generaţie, cei de la Mercedes-Benz au introdus sistemul MAGIC BODY CONTROL, care tehnic a fost foarte apropiat de sistemul precedent, însă mai includea şi un scaner frontal al carosabilului, care printr-un sistem intelectual pregătea suspensia pentru trecerea denivelării din faţă. Ei bine, în acest caz un asemenea sistem este instalat pe un automobil de top cu un preţ exorbitant pentru majoritatea oamenilor de rând, însă acum, compania Clear Motion îşi propune lansarea unei suspensii adaptive accesibile pentru toată lumea, care să poată fi implementată şi pe automobilele de clasă bugetară, fără costuri suplimentare prea mari.
Sistemul dezvoltat de Clear Motion nu include tehnologii intelectuale cu scanere sau camere de luat vederi pentru a pregăti suspensia pentru trecerea denivelării. Tehnologia este menită să acţioneze instantaneu, şi să "absoarbă" denivelările pe măsura trecerii lor. Totodată inginerii nu propun modificări ample a suspensiei standard al automobilului, ci dotarea acestuia cu mecanismul adiţional Activalve, instalat direct pe amortizorul standard.

Acesta include o pompă hidraulică şi un rezervor de lichid, care reacționează la mişcarea verticală a amortizorului într-un termen de 5 milisecunde şi, imediat ce roata interacționează cu denivelarea, pompa sistemului este pusă în funcțiune pentru a grăbi mişcarea amortizorului în una dintre cele două direcţii, iar drept rezultat aceasta minimizează şocul transmis spre caroserie.
Opţional, tehnologia dezvoltată de Clear Motion poate include un sistem intelectual, care este capabil să "reţină" coordonatele denivelării cu ajutorul sistemului de navigare şi să se pregătească, ulterior, pentru trecerea aceleiași denivelări.

În secvenţa video de mai jos puteţi vedea diferenţa de parcurgere a denivelărilor pe exemplul a două BMW Seria 5, unul dintre care este dotat cu suspensia adaptivă Clear Motion, iar cel de-al doilea fiind echipat doar cu suspensia standard.

Compania precizează că sistemul este unul accesibil, şi nu va spori substanţial costul final al automobilului şi mai declară că începând cu 2019 modelele a cinci cei mai mari producători auto vor dispune de suspensia dezvoltată de Clear Motion, fără a specifica, însă, care sunt acestea.
PiataAuto.mdDenis Godorozea
0
4,841
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!