Ziua 2 în BMW Eleganza Grand Tour: motocicletele şi maşinile au traversat legendarul pas Grossglockner! (VIDEO)

Să te trezeşti dimineaţa într-un minunat hotel alpin, să iei dejunul la aer liber, savurând verdele intens de luna mai, ce te înconjoară, şi să ştii că planul zilei de astăzi este doar să savurezi vreo sută şi ceva de kilometri pe un traseu legendar de munte, cu asfalt impecabil şi privelişti magnifice. Pare descrierea unei călătorii de vis pentru a savura viaţa activ. Pare descrierea unei călătorii de vis, pentru că tocmai asta e BMW Eleganza Grand Tour – expediţia în care ne aflăm acum şi care e cu siguranţă cea mai elegantă şi înălţătoare din toate expediţiile noastre de până acum!
Oh, şi când te mai gândeşti că avem 5 BMW-uri de vis în această expediţie, şi când te mai gândeşti că cele 3 maşini şi 2 motociclete concurează în acest Grand Tour pentru a ne cuceri inimile prin senzaţiile superbe de condus! Iar în cea de-a doua zi a road trip-ului ele aveau s-o facă pe legendarul pas montan Grossglockner din Austria!
De ce e legendar Grossglockner pas? În primul rând, altitudinea acestui traseu trece de 2,500 metri altitudine, ceea ce-l face cel mai înalt traseu montan asfaltat din Austria! În al doilea rând, pasul Grossglockner e renumit pentru peisajele sale epice, care-ţi taie respiraţia prin grandoarea lor şi prin spectaculozitate! Dar de asta vă puteţi convinge şi voi chiar din imaginile foto şi video ale acestei relatări! Munţii şi văile de aici sunt atât de masive, încât până la muntele alăturat ai uneori viziune directă la câţiva kilometri buni depărtare!
Dar pentru a ajunge la Grossglockner, trebuia să mai parcurgem vreo 60 de kilometri dimineaţa, pe trasee de altitudine mai mică, dar înconjurate de peisaje pline de imensitate. Hotelul ăla din Kitzbuhel, în care staţionasem, ne fascinase pe toţi într-atât de mult, cu tot cu dejunul său în aer liber, încât ne oferise din start senzaţiile corecte pentru o asemenea călătorie. Realizam cu toţii că suntem poate într-una din cele mai frumoase expediţii şi călătorii pe care le vom experimenta vreodată în viaţă, iar când îţi dai seama de asta la timpul prezent, şi nu la cel trecut, te laşi îmbibat de toată atmosfera şi experienţa prin care treci, vrând să savurezi cât mai mult, vrând să memorezi cât mai mult!
Oprisem pe la o staţie peco să alimentăm motocicletele, pentru că ele au rezervoare mult mai mici, de 18 şi 20 de litri. Mai mult ca atât, BMW R nineT, motocicleta noastră puritană cu iz retro, nici nu are un indicator direct de combustibil, doar atunci când rămâne prea puţină benzină în rezervor aprinzându-se o atenţionare. Noi n-am aşteptat acest moment, însă, aşa că am decis să facem plinul ambelor motociclete.
N-o să vă vină să credeţi, dar a încăput benzină de câte 10 euro în fiecare dintre ele! În cazul maşinilor, nici n-am putea visa la asemenea cifre! Am plătit pentru combustibil cu un card Mastercard, iar camarazii noştri motociclişti n-au ezitat să ne amintească despre o nouă bilă albă pe care motocicletele tocmai şi-au adjudecat-o în competiţia simbolică a maşinilor versus motociclete din BMW Eleganza Grand Tour!
După alţi kilometri savuroşi, am ajuns şi la baza traseului Grossglockner. Legendarul pas montan e închis iarna şi se deschide abia primăvara târziu, iar noi suntem astfel printre primii ce-l savurează în acest an. Pe lângă asta, traseul e şi unul cu plată, taxa de trecere pentru un automobil fiind de 36 euro, iar pentru o motocicletă – de 26 euro. Din nou motocicletele ne fac din ochi.
Iar pe Grossglockner poţi vedea motociclete cu sutele, ba chiar cu miile dacă mai zăboveşti pe aici. Fiind atât de legendar, e un traseu ştiut şi dorit de cea mai mare parte a entuziaştilor de condus europeni, iar locurile epice îl fac deosebit de savuros pentru motociclişti. Pe lângă asta, pe aici poţi vedea şi o mulţime de maşini de tot felul, dar în mare parte dintre cele savuroase de condus, ba chiar şi dintre cele clasice, de epocă, or, pasul Grossglockner mai e renumit şi pentru un raliu istoric care se petrece pe aici în fiecare an şi care atrage o mulţime de pasionaţi de automobile istorice.
Ah, şi uite că ne-am pomenit şi noi pe acest traseu şi puteam să-l savurăm deja în deplina-i sa grandoare! Priveliştile de fundal erau deja magnifice, chiar şi această mică altitudine şi ştiam că verdele intens va deveni tot mai rarefiat pe măsură ce vom urca la altitudine. Aşa că ne-am zis să savurăm fiecare viraj, fiecare serpentină, fiecare culoare ce ne ajungea pe retina ochilor.
Să conduci un BMW Seria 6 GT pe aici e pur şi simplu magnific! Maşinile noaste au suspensie pneumatică adaptivă, dar centrul de greutate coborât şi echilibrarea perfectă a modelului sunt elementele care-şi au cel mai mare rol într-o ţinută de drum exemplară prin aceste anturaje! Iar senzaţia din volan e una de precizie sublimă şi în acelaşi timp control absolut şi relaxat al traiectoriei.
Motorul de 325 CP de sub capota versiunilor 640i din expediţia noastră ne scotea instantaneu din fiecare viraj, cu o traiectorie care-ţi trasa un zâmbet inevitabil de satisfacţie pe faţă. Iar în acceleraţiile de linie dreaptă, motorizarea 630d xDrive din expediţie se dovedea întotdeauna un pic mai iute la faza iniţială, graţie cuplului mult mai mare. E de prisos să mai spunem şi că tracţiunea integrală permanentă aducea un plus şi mai mare de precizie în virajele strânse de aici, care puteau fi luate cu viteză şi mai mare.
De fapt, maşina poate mult mai mult decât ne încumetam s-o facem şi nu din cauza celui de la volan, ci din cauza pasagerilor. Şoferul se simte confortabil să chinuie o asemenea maşină până la scrâşnetul de anvelope, pentru că încrederea în precizia traiectoriei rămâne aceeaşi, însă grija faţă de pasageri ne mai limita în intensitatea cu care luam viraje. Şi totuşi, chiar şi la viteze mici, ele erau extraordinar de savuroase!
Iar motocicliştii ne delectau prin maniera lor de a lua curbele de aici, înclinându-se destul de mult pentru a contrabalansa forţa centifugă. Dar oare nu tocmai aceste înclinări fac condusul unei motociclete pe un asemenea peisaj atât de plăcut?
Urcasem mai sus şi mai sus, iar coloristica peisajelor se tot schimba, verdele fiind treptat înlocuit de albul piscurilor înzăpezite, de albastrul transparent al aerului şi de nuanţele de maro ale ierbii care încă iernează pe aici, pe sus.
Apoi, la altitudinile de vârf, drumul devenise o adevărată buclă, ca un fir de păr încâlcit, într-atât de sinuos era! Dar ce plăcere să conduci aceste BMW-uri pe aici! Tot vorbind pe staţiile radio şi caracterizând vehiculele pe care le conducem, o concluzie principală, de neclintit, putea fi cu siguranţă dedusă de un ascultător al tuturor acestor remarci – plăcerea veritabilă, înălţătoare, de condus e proprie atât automobilelor BMW, cât şi motocicletelor! Iar o marcă ce reuşeşte să facă asta de atâta timp e demnă de toată admiraţia!
Fiecare nou urcuş mai intens ne determina un nou extaz acustic de la motoare, fie că era vorba de cu 6 cilindri în linie de pe maşini, sau de cele boxer în 2 cilindri de pe motociclete! Să treci pasul Grossglockner cu o asemenea caravană expediţională e o experienţă sublimă!
Am condus cu toţii savurând clipa. Timpul părea să fi încetinit pentru noi, pentru a ne permite să savurăm mai intens şi mai memorabil aceste momente la înălţime, la propriu şi la figurat. Ne vom aminti, cu siguranţă, toată viaţa că odată, pe la trezeci şi ceva de ani pentru unii dintre noi şi pe la patruzeci pentru alţii, în cea mai activă perioadă a vieţii, am avut o asemenea experienţă memorabilă, pe care v-o recomandăm şi vouă, mai ales dacă sunteţi în asemenea perioade ale vieţii voastre! Şi dacă o maşină sau o motocicletă îţi pot face aceste experienţe atât de memorabile, ele îşi merită fiecare cent dat pe ele. În asta e sensul adevărat al noţiunii de premium veritabil! În acele senzaţii pentru care trebuie să fii deschis şi pregătit să le percepi şi să le experimentezi şi care capătă sens cu cât mai mult ajungi acolo. Nu e imagine de brand sau lux opulent. E savoarea supremă ce vine din precizia perfecţiunii gândite de la A la Z, aşa cum simţim noi astăzi aceste minunate BMW-uri pe două şi patru roţi din BMW Eleganza Grand Tour!
S-ar putea crede că ultimii kilometri spre hotel, după pasul Grossglockner, n-ar trebuie să fie la fel de savuroşi, fiind eclipsaţi de senzaţiile de mai devreme, dar n-a fost deloc aşa. Eliberaţi de sarcinile de a face la fel de multe filmări, am putut înainta neîntrerupţi câteva zeci de kilometri, savurând fiecare viraj din peisajele tot mai vezi, până când am ajuns într-un sătuc pe nume Lainach, la un hotel austriac mult mai tradiţional, în care urmam să fim cazaţi.
E un hotel de munte, înmiresmat de flori şi copaci. Un hotel în care savuram încheierea unei zile memorabile, alături de BMW, în BMW Eleganza Grand Tour. Şi e abia a doua zi, şi câte mai urmează!...
1
5,444
GALERIE FOTO (117 IMAGINI)
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!