ANRE explică cum sunt calculate preţurile plafon pentru combustibil în Moldova
12 Iunie 2018, 17:28
Pe fundalul majorării preţurilor pentru combustibil pentru următoarele două săptămâni, care urmează să intre în vigoare începând cu ziua de mâine 13 iunie 2018, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a emis un comunicat de presă, în care explică cum sunt calculate preţurile plafon pentru combustibil în Republica Moldova.

În conformitate cu legea privind piaţa produselor petroliere în Republica Moldova, preţurile plafon de comercializare cu amănuntul a combustibilului sunt calculate în baza cotaţiilor medii Platts – agenţia americană specializată

în publicarea cotaţiilor preţului pentru petrol, produse petroliere, gaz antural ş.a. Platts este considerată una dintre cele mai influente agenţii de raportare de preţuri în sectorul petrolier. Cotaţiile medii Platts pentru combustibil sunt recalculate în moneda naţională conform ratei medii oficiale de schimb valutar a leului moldovenesc în raport cu dolarul american pentru ultimile 14 zile, stabilite de Banca Naţională a Moldovei (BNM).
Astfel, în perioada 29 mai – 11 iunie 2018 cotaţiile medii Platts pentru benzină s-au majorat cu 8.74 dolari americani per tonă, ce constituie o majorare cu 1.23%. Pentru motorină majorarea a constituit 6.74 dolari americani per tonă, sau cu 1.02%. Cursul mediu de schimb al leului moldovenesc în raport cu dolarul american în perioada respectivă a constituit 16.9016 lei per 1 dolar american, ceea ce este mai mult cu 0.3118 lei decât anterior (+1.88%). Raportată la moneda naţională, creşterea cotaţiilor Platts a constituit 0.34 lei per litru pentru benzină şi 0.32 lei per litru pentru motorină, inclusiv TVA.
Totodată, ANRE a specificat, că celelalte componente ale preţului plafon în ultimele două săptămâni au rămas la acelaşi nivel. Printre acestea se enumeră TVA de 20%, cota accizului de 3.76 lei per litru de benzină şi 1.76 lei per litru de motorină. Marja comercială de 3.25 lei este compusă din:
– Prima furnizorului rafinăriei;
– Costurile de transportare şi asigurare a produselor petroliere pe teritoriul altor ţări;
– Taxele pentru efectuarea procedurilor vamale şi plata pentru emisiile de poluanţi;
– Cheltuieli pentru convertirea valutei;
– Cheltuieli de transportare, depozitare şi comercializare a produselor petroliere pe teritoriul Republicii Moldova;
– Profitul din activitatea de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere;
– Alte cheltuieli justificate aferente activităţii de import şi comercializare a produselor petroliere.
PiataAuto.mdDenis Godorozea
0
3,365
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!