Sfârșitul unei epoci: se încheie producția compactei Matiz

Întreprinderea GM Uzbekistan anunță sfârșitul producției renumitului model ultra-compact Matiz. Mașinuța și-a început cariera acum 20 de ani în urmă, timp în care a fost produsă cu mai multe sigle, dar rămânând aproape neschimbată din punct de vedere tehnic din 1998.
Ultimile modele Matiz sunt produse la uzina GM din Uzbekistan și sunt destinate exclusiv pieței interne, unde sunt comercializate cu sigla Chevrolet, iar ultimile exemplare vor părăsi uzina în luna iulie al acestui an. Decizia a fost luată în cadrul programului de reorganizare a întreprinderii, ce vizează împrospătarea gamei de modele.
Cariera ultra-compactei a început în 1998, primele modele purtând sigla Daewoo, deși proiectul mașinuței a fost elaborat de studioul Italdesign încă în 1993 pentru FIAT. Conceptul purta de numirea FIAT Lucciola, însă Oitalienii nu au izbutit să-l lanseze în producția de serie. Ulterior Matiz a purtat siglele Daewoo, Formosa și FSO, iar pe piața din Mexic a fost comercializat cu sigla Pontiac, pe când în China acesta se numea Baojun Lechi, având chiar și un interior revizuit. Totodată, pe alte piețe, inclusiv și pe piața din Uzbekistan modelul a fost comercializat ca Chevrolet Matiz.
Cu câțiva ani mai devreme GM Uzbekistan intenționa să actualizeze considerabil modelul ultra-compact și să-l lanseze pe piață în gama proaspăt-lansatului brand Ravon. Însă nu a fost să fie – modificările designului exterior, al habitaclu, dotarea modelului cu airbag-uri și ABS a crescut prea mult prețul final al acestuia, iar asta ar însemna un eșec previzibil pe piață. Astfel, proiectul a fost închis, iar Matiz a fost produs în continuare fără modificări cu noua siglă Ravon, însă nu pentru mult timp, iar ulterior a fost oferit doar pentru piața din Uzbekistan. Totodată, Matiz a beneficiat de un succesor indirect în gama Ravon – modelul R2, care este, de fapt, un Chevrolet Spark proiectat în 2009 și anume acest model va prelua locul pe linia de asamblare la uzina GM din Uzbekistan.
0
2,932
GALERIE FOTO (4 IMAGINI)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!