Studiu: majoritatea automobilelor diesel Euro 6 depășesc emisiile legale

Un nou studiu, realizat de organizația independentă International Council on Clean Transportation (ICCT), arată că cea mai mare parte a automobilelor noi cu motoare diesel, ce se includ în normele de poluare Euro 6, depășesc emisiile legale în condiții reale, pe când majoritatea absolută a motoarelor pe benzină se încadrează în normele stabilite de lege chiar şi în timpul testelor pe drumuri publice.
Organizația ICCT a realizat o cercetare de amploare pentru a verifica nivelul de emisii al automobilelor în timpul rulării pe drumurile publice. Proiectul poartă denumirea The Real Urban Emissions Initiative (True), în timpul căruia au fost supuse testelor circa 4,850 automobile, cât cu propulsoare pe motorină, atât cu propulsoare pe benzină, care să se încadreze în normele de poluare de la Euro 3 la Euro 6. În urma verificării, fiecare automobil s-a ales cu un punctaj şi a primit una dintre cele trei sigle posibile:
• de culoare verde, în cazul încadrării în normele legale;
• de culoare galbenă, în cazul depășirii neînsemnate a normelor legale;
• de culoare roșie, în cazul depășirii abuzive a normelor legale;

O deosebită atenție în timpul testelor a fost acordată emisiilor de oxid de azot – gazul, care a stat la baza scandalului Dieselgate, unul foarte nociv pentru sănătatea umană şi mediul înconjurător.
Așadar, rezultatele publicate de ICCT sunt de-a dreptul alarmante: toate automobilele cu motoare diesel de standardele Euro 3, Euro 4 şi Euro 5 au depășit cu mult normele stabilite în prezent, şi toate s-au ales cu sigle roșii, pe când automobilele diesel ce se încadrează, oficial, în normele de poluare Euro 6, s-au ales cu acest punctaj în proporție de 91%! Astfel, chiar şi cele mai noi automobile, cu propulsoare diesel aparent eficiente, depășesc cu mult normele legale de emisii în timpul rulării în condiții reale.

Același studiu arată un tablou invers proporțional pentru automobilele dotate cu motoare pe benzină. Astfel, dintre automobilele pe benzină, ce se includ în normele de poluare Euro 3, doar 44% au depășit simțitor limitele admise, pe când printre benzinarele Euro 6, doar 37% depășesc normele legale nesemnificativ, fără a fi înregistrate abuzuri.

În concluzie, reprezentanţii ICCT au rezumat că studiul ar trebui servi drept un imbold puternic pentru iubitorii de motoare diesel şi să-i determine să renunţe la achiziţia unui astfel automobil, astfel încât chiar şi modelele, ce se încadrează în standardele de poluare Euro 6 depăşesc cu mult normele în timpul rulării pe drumurile publice.
0
2,345
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!