Proiect: ANRE ar putea stabili noi prețuri plafon pentru combustibil o dată la 3 luni

Un proiect de lege a fost înaintat astăzi în Parlament, privind perioada de stabilire a prețurilor plafon pentru comercializarea cu amănuntul a combustibilului în Republica Moldova. Conform proiectului, se propune extinderea perioadei pentru stabilirea prețurilor maxime pentru combustibil de la 2 săptămâni la 3 luni.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) stabilește în prezent noi prețuri maxime de comercializare cu amănuntul a combustibilului o dată la două săptămâni. Prețul maxim admis se stabilește conform cotațiilor medii Platts, raportate la cursul mediu valutar stabilit de BNM. Noul proiect prevede că acest termen să fie extins până la 3 luni.
Totodată, ANRE ar putea interveni pentru ajustarea prețurilor maxime pe parcursul acestor 3 luni în cazuri de excepție: dacă cotațiile medii Platts vor indica devieri mai mari de 10% la prețul pentru combustibil. Astfel, în cazul în care prețurile medii pentru combustibil la nivel mondial vor cunoaște o scădere, ANRE va fi obligată să intervină pentru micșorarea prețurilor în Republica Moldova chiar și pe parcursul trimestrului.

Potrivit autorului proiectului, actuala metodologie de stabilire a prețurilor maxime necesită modificări minuțioase, iar asta pentru că în urma ultimilor majorări, o parte din care au fost suspendate conform unor hotărâri judecătorești, societatea civilă a reacționat negativ. Stabilirea prețurilor plafon o dată la 3 luni, după părerea autorului proiectului, va reduce impactul social.
0
1,718
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!