Moldova: Un șofer a scăpat de amendă deoarece nu cunoaște limba română

9 August 2018, 15:16
Denis Godorozea via Bizlaw.md
Instanța de judecată a anulat amenda întocmită unui șofer pentru încălcarea regulamentului de circulație rutieră deoarece acesta nu cunoaște limba română. Șoferul a contestat procesul verbal întocmit pe numele său de agenții de patrulare în intanță, indicând că la momentul întocmirii angajatul INP nu i-a explicat drepturile și obligațiunile sale și nu l-a asigurat cu un traducător, care să-i explice motivul sancționării.

Șoferul a fost stopat de agenții de patrulare cu câteva săptămâni mai devreme. Acestuia i-a fost întocmit un proces verbal care a stabilit încălcarea art. 240 al. (1) al Codului Contravențional, însă șoferul a refuzat să semneze actul din motiv că nu cunoaște limba română, în care actul a fost completat. Astfel, șoferul a solicitat asistența unui traducător, iar solicitarea a și fost inclusă în procesul verbal.
Ulterior șoferul în cauză a depus o reclamație la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, în care a cerut anularea procesului verbal întocmit pe numele său, invocând că agenții de patrulare nu i-au oferit un traducător și nu i-au explicat drepturile și obligațiunile. Judecătoria, însă, a respins reclamația cetățeanului. Astfel, șoferul a apelat mai târziu la Curtea de Apel, magistrații căreia au stabilit că procesul verbal nu coresunde cerințelor legale imperative ale Codului Contravențional.

Potrivit art. 379 al. (2) din Codul Contravențional, persoana care nu cunoaște sau nu vorbește limba de stat are dreptul de a face cunoștință cu actele și materialele dosarului și de a comunica în fața autorității competente cu ajutorul unui traducător.

Astfel, procesul verbal a fost declarat nul, iar șoferul a fost scutit de plata amenzii. Decizia Curții de Apel este irevocabilă.
0
1,896
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!