O treime din mașinile noi vândute în Europa în primele șase luni ale anului au propulsoare pe motorină

Chiar dacă a cunoscut un declin considerabil în ultimii ani, automobilele cu propulsoare diesel rămân a fi foarte atrăgătoare pentru cumpărătorii europeni, astfel încât în primele șase luni ale anului peste o treime din piața automobilelor noi în Uniunea Europeană aparține mașinilor cu propulsoare pe motorină.
Cota automobilelor pe motorină în prima jumătate a anului curent în Europa a constituit 37%, fiind în declin cu 9%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. O scădere semnificativă pentru un termen atât de mic, deci, însă consumatorii europeni par a fi încă atrași de mașinile cu acest tip de propulsie, cota de puțin peste o treime a pieții fiind, totuși, impunătoare. În același timp, cei ce renunță la propulsoare diesel nu se grăbesc să aleagă automobile electrice sau cu propulsie hibridă, astfel încât o mare parte din cumpărătorii vechi de mașini diesel au optat pentru automobile cu motoare pe benzină, cota cărora pe piață a cunoscut o majorare de 7 puncte procentuale, până la 56% din totalul automobilelor vândute. Astfel, cota automobilelor hibride și electrice constituie în Europa doar 7%.
Scăderea cererii pentru mașinile diesel are la bază mai multe motive, printre care scandalul cutremurător Dieselgate, ecourile căruia se fac simțite și în prezent, dar și restricțiile impuse, sau care urmează să fie impuse pentru circulația automobilelor cu propulsoare pe motorină. Totodată, o creștere considerabilă a mașinilor pe benzină și creșterea lentă a cererii pentru mașinile hibride/electrice este cauzată de lipsa unor versiuni electrificate cu adevărat accesibile pentru modelele compacte și ultra-compacte, pe lângă faptul că fiind dotate cu benzinare cu o capacitate cilindrică mică, acestea se adeveresc a fi foarte eficiente.
Astfel, pe lângă prețul încă piperat chiar și pentru cele mai accesibile modele hibride sau electrice, acestea încă nu se pot lăuda cu o autonomie comparabilă cu cea a automobilelor dotate cu propulsoare convenționale cu ardere internă, iar un alt motiv de frică în fața achiziționării unui automobil electric este infrastructura încă prea puțin dezvoltată de mână cu timpul necesar pentru încărcarea bateriilor.
0
1,635
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!