Toyota elimină monovolumul Verso de pe piața europeană, dar întărește parteneriatul cu Suzuki

Toyota a luat decizia de a elimina de pe piața europeană monovolumul compact Verso. La baza deciziei ar sta cererea pentru modelul respectiv pe Bătrânul Continent, care a indicat un declin puternic în ultima perioadă.
Monovolumurile înregistrează o scădere a interesului din partea consumatorilor în ultimii ani, pe fundalul sporirii cererii și diversificării ofertei în segmentul SUV-urilor, care capătă tot mai mult teren la nivel global. În Europa, de exemplu, Verso este comercializat într-un număr de 3-5 ori mai mic decât SUV-ul RAV4. Totodată, printre motivele cererii scăzute pentru Verso în Europa se enumeră și substratul tehnic învechit – monovolumul nu este oferit cu sistem de propulsie hibridă, iar clienții au de ales între benzinarele aspirate natural de 1.6 și 1.8 litri și turbodieselul de 1.6 litri. Astfel, Verso pierde teren și în fața monovolumului Prius+, care este oferit doar cu versiuni hibride. Verso nu va fi eliminat, însă, în întregime din gama de modele Toyota, fiind prezent în continuare pe piețele din Africa de Sud, China și Israel.
Totodată, Toyota pregătește un nou model compact (absolut nou în gamă), însă în exclusivitate pentru piața din India. Cei de la Toyota au ajuns la un consens cu Suzuki pentru un schimb de modele, badge engineering, deci. Special pentru India Toyota va prelua modelul Baleno, pe care "va agăța" propria siglă. Însă noul model nu va fi o clonă absolută a hatchback-ului compact Suzuki – niponii vor introduce câteva modificări în designul exterior, pentru a familiariza noul model cu gama actuală Toyota.
Substratul tehnic și motorizările vor fi preluate de la Suzuki în întregime – benzinarul aspirat natural de 1.2 litri, cu 84 CP și 115 Nm, benzinarul turboaspirat de 1.0 litri, cu 102 CP și 150 Nm, și turbodieselul de 1.3 litri, cu 75 CP și 190 Nm la activ. Printre cutiile de viteze disponibile se enumeră cutia manuală cu 5 rapoarte și un variator stepless.
Premiera "Toyota Baleno" va avea loc în prima jumătate a anului viitor. În schimb cei de la Suzuki vor prelua un sedan compact din gama Toyota, însă nu au specificat modelul. Cel mai probabil, sedanul Toyota Corolla se va alege cu sigla Suzuki pe unele piețe. În cadrul parteneriatului, cele două companii vor dezvolta motoare noi pentru modelele compacte și vor utiliza în comun liniile de producție, iar ulterior nu este exclus "împrumuturi" de alte modele.
0
1,817
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!