Elon Musk, obligat să demisioneze de la şefia Tesla. Ce se va întâmpla mai departe?

Lumea auto, şi în general lumea noastră, se separă în două categorii clare când vine vorba de Elon Musk, fondatorul Tesla. Unii îl consideră geniu absolut şi-i susţin orice decizie, alţii îl consideră aproape un escroc, care a umflat până la refuz balonul Tesla, fiind în aşteptarea momentului în care acesta se va sparge. Noi zicem că lumea are nevoie de asemenea oameni, ca Elon Musk, care sunt pe alocuri fantezişti, naivi, sortiţi să dea cu capul în eşecuri, pentru că marile schimbări în istorie anume aşa s-au produs. Iar dacă e să ne referim la lumea auto, cel mai probabil, dacă nu exista Elon Musk şi Tesla, producătorii auto ne-ar fi povestit braşoave şi astăzi despre un viitor electric futurist, fascinant, dar pe care niciodată nu-l mai atingeam încă de câteva decenii înainte ca să apară Musk în scenă. Aşa că noi nu ne grăbim niciodată să aruncăm cu pietre în fondatorul Tesla, pentru că, necătând la toate pietrele din curtea sa, amprenta sa asupra omenirii, prin Tesla şi Space X, este deja mult mai mare decât şi-ar putea dori o viaţă de om.
Şi acum să revenim la subiectul acestei ştiri. Săptămâna trecută, în SUA, autorităţile financiare au iniţiat o anchetă asupra lui Elon Musk, acuzându-l de fraudă faţă de investitori, din cauza unei postări pe Twitter pe care a făcut-o în luna august. Atunci, în vâltoarea unor tensiuni ale pieţei, Elon a publicat pe Twitter un mesaj prin care declara că ia în considerare reîntoarcerea companiei Tesla de la statutul de companie publică la cea privată, şi are fondurile securizate pentru acest pas. Pentru cei care nu se au prea aproape cu bursele – o companie privată e deţinută de un număr anumit de oameni, fără ca acţiunile să fie în permanenţă vândute la bursă. O companie publică e anume cea care ajunge la etapa în care intră pe piaţa de capital, acţiunile ei fiind în permanenţă tranzacţionate la bursă, iar compania e obligată să-şi deschidă mult mai tare cărţile privind veniturile şi profiturile sau planurile de viitor. Prin urmare, companiile publice sunt mult mai vulnerabile la impactul de imagine şi de oscilare a preţului acţiunilor la bursă, fiind deseori şi victime ale unor speculaţii. De cealaltă parte, beneficiul cel mare e că au acces la capital uriaş prin aceste tranzacţii, iar creşterea valorii companiei se traduce inevitabil în îmbogăţirea celor ce deţin acţiuni. Practic, cam fiecare companie şi-ar dori să ajungă listată la bursă, intrând în liga celor mari şi grei.
Şi uite că în august, Musk anunţase că ia în considerare să facă un pas înapoi, practic, revenind la statutul de companie privată, făcând astfel Tesla mai imună la speculaţii. Or, cu un asemenea CEO impulsiv, speculaţiile erau inevitabile. Musk mai anunţase şi că are fondurile securizate, or, în cazul acestui scenariu, compania ar fi fost nevoită să cumpere înapoi acţiunile de la cei ce nu şi-ar dori să se regăsească în acţionariatul unei companii private. Anunţul său a perturbat din nou acţiunile la bursă, făcându-i pe cei numiţi „shortsellers” să piardă bani, adică cei care cumpără şi vând la distanţă mică de timp, precum şi cei care pariază pentru insuccesul companiei. Da, e complicat jocul bursier american, fără îndoială, iar Musk, prin anunţul său, i-a sfidat cum nu a mai făcut-o altcineva.
Scandalul nu a întârziat să apară. S-a dovedit mai apoi că Musk abia începuse a vorbi cu Fondul Suveran de Investiţii al Arabiei Saudite despre posibila securizare a fondurilor pentru această mişcare, însă nu se ajunsese la nici o înţelegere. Mai mult ca atât, saudiţii puseseră o condiţie clară pentru a debursa banii: Tesla trebuia să construiască o uzină în Arabia Saudită. Discuţiile erau abia la început de cale, deci, ceea ce face ca declaraţia lui Musk de pe Twitter să poată fi interpretată ca o inducere în eroare a investitorilor. Şi anume aici s-a declanşat mecanismul apocaliptic. Pentru o postare pe Twitter, dacă te-ai gândi.

Autorităţile au cerut amendă şi interzicerea pentru Musk de a ocupa vreo funcţie de conducere la o companie publică pentru următorii ani. Investitorii pariau deja ca hienele, aşteptând sânge şi prăbuşirea iminentă. Or, cam toţi sunt de acord cu una: fără Elon Musk, Tesla nu face azi nici cât o ceapă degerată şi anume el e mobilul de mişcare a acestei companii.
Astă noapte, s-a anunţat că Elon Musk şi autorităţile au ajuns la o înţelegere amiabilă, prin care Elon Musk şi Tesla sunt de acord să plătească o amendă de 20 milioane de dolari, iar Musk e obligat să plece de la „şefia” Tesla cel puţin pentru următorii 3 ani. Doar că, există un mic detaliu important aici!

Înţelegerea prevede că Elon Musk nu va fi „chairman”, adică preşedintele consiliului de acţionari ai Tesla. Musk va putea rămână, însă, CEO-ul companiei, adică directorul ei executiv, omul care e implicat nemijlocit în operaţiunile companiei, or anume în rol de CEO al Tesla, Musk a propulsat compania până aici!
S-ar putea ca această decizie nuanţată să le fi fost sugerată autorităţilor de însăşi acţionarii Tesla, care ar fi pierdut colosal de mult în cazul în care Musk ar fi fost îndepărtat cu totul de la cârma companiei. Prin această înţelegere, parcă şi autorităţile şi-au realizat scopul de a-l pedepsi dur pe Musk, şi parcă şi compania nu a avut prea mult de suferit. Cert este că Musk rămâne de facto la cârma Tesla, iar lucrurile incredibile, realizate de companie, ar trebui să continue. Noi sperăm doar ca această anchetă să nu-l descurajeze pe geniul ăsta rebel pe nume Elon Musk, or, de multe ori geniile sunt foarte vulnerabile în faţa unor asemenea bariere birocratice. Deocamdată, fanii Tesla pot răsufla uşuraţi! Musk rămâne în peisaj! Tesla merge mai departe!

Iar dacă subiectul Tesla te inspiră, află că noi am testat două dintre modelele Tesla:
» Test drive Tesla Model S în Danemarca
» Test drive Tesla Model X în Moldova
1
2,329
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!