Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

INP avertizează: şoferii în stare de ebrietate vor rămâne definitiv fără permis de conducere!

17 Septembrie 2018 - 13:25
Ilie Toma
Inspectoratul Naţional de Patrulare vine astăzi cu o informaţie importantă către toţi conducătorii auto din Moldova, anunţându-i că, la data de 14 septembrie 2018, în Monitorul Oficial a fost publicată legea privind instituirea unui mecanism integru de combatere a fenomenului de conducere a mijlocului de transport în stare de ebrietate.
Astfel, noua lege stipulează că, începând de la 14 decembrie 2018, şoferii prinşi în stare de ebrietate vor rămâne fără permis de conducere, fiindu-le suspendat dreptul de a conduce cu efect imediat, inclusiv pe perioada examinării cauzei în instanţă. Până acum, poliţiştii ridicau permisul de conducere, însă, pe perioada examinării, contravenientul primea un permis provizoriu, cu care putea conduce în continuare până la emiterea unui verdict al instanţei.

De asemenea, conform noii legi, automobilul celui documentat va fi ridicat şi transportat la parcarea specială. Taxa de transport este de 250 lei, plus 50 lei fiecare oră de parcare, sau 600 lei pe zi. Până acum, aceste tarife nu erau aprobate şi deseori însuşi poliţistul era nevoit să urce la volanul automobilului pentru a-l transporta la parcarea specială.

Cea mai importantă stipulare a noii legi însă, este introducerea posibilităţii anulării definitive a permisului de conducere pentru cei prinşi în stare de ebrietate. Astfel, nu va mai fi vorba de o suspendare temporară, ci de anularea permisului, iar persoana căreia i s-a anulat permisul din acest motiv va putea aplica pentru un alt permis doar peste 4 ani de la pronunţarea sentinţei definitive, doar după ce susţin examenul auto repetat (probele teoretice şi practice) şi doar după ce prezintă certificatul privind trecerea unei instruiri anti-alcool. Această instruire va fi efectuată de Inspectoratul Naţional de Probaţiune, va dura 20 de ore şi va costa 4,000 lei.
INP menţionează, de asemenea, că doar pe parcursul a 8 luni ale anului curent în Moldova s-au produs 1,740 accidente din cauza stării de ebrietate la volan, soldate cu 186 persoane decedate şi 2,111 traumatizate. De asemenea, în acelaşi interval, 3,459 conducători auto din Moldova au fost documentaţi băuţi la volan.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter