Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) O călătorie de peste 7,000 km cu Skoda Karoq, din Moldova spre Europa centrală şi Balcani!

23 Septembrie 2018 - 15:20
Ilie Toma
Noul nostru automobil redacţional, Skoda Karoq 2.0 TDI 4x4 DSG, a nimerit într-un ritm foarte intens de exploatare, care-l va face să ne arate tot ce poate. Cam într-o lună de la momentul în care a ieşit din showroom, Karoq avea deja aproape 4,400 km parcurşi, trecând cu bine rodajul pe traseele Moldovei.
Iar acum, brusc, în faţa lui se arăta un road trip extrem de interesant, în stilul unei călătorii de familii, or, noi am văzut întotdeauna marca Skoda drept una asociată cu momentele frumoase de familie. Aşadar, explorasem Google Maps şi Booking.com de-a binelea la sfârşit de vară, iar în faţă ni se arăta o călătorie super lungă, de peste 7,000 km, care avea să treacă şi prin ţări verificate de mai multe ori de noi, de prin Europa centrală, dar şi prin ţări în care aveam să păşim pentru prima dată! Şi aici ne referim în special la ţările din Balcani!
Desenasem o linie foarte îndrăzneaţă pe hartă, iar această linie traversa ţări, care mă intrigaseră de când citeam enciclopediile copilăriei, dar pe care nu apucasem să le văd. Una din ele e Albania, spre exemplu! Cu toată ruşinea, trebuie să recunosc că nu fusesem niciodată nici măcar în Grecia până acum, iar asta însemna că zona Balcanilor chiar era o pată neexplorată pe harta continentului pentru noi. Şi ca să ajungi din Europa centrală spre Grecia, trebuie să treci nu doar prin Albania, ci şi prin Croaţia, Bosnia şi Herţegovina şi Muntenegru! Oh... N-aş fi sincer dacă n-aş spune că am ajuns să regret traseul năstruşnic ales, prin aceste ţări, dar despre toate aceste peripeţii vă vom spune în episoadele următoare, pentru că tot acest road trip va fi relatat într-o serie de 7 vlog-uri şi articole!
Aşadar, eram gata de pornire în marea aventură, cu susţinerea celor de la Petrom Moldova, de la care tot alimentăm maşina cu diesel Extra de când a ieşit din showroom. Tot cu diesel Extra am făcut plinul şi la pornirea din Chişinău.
Deşi Karoq e mult mai compact decât Skoda Kodiaq, portbagajul acestui SUV s-a dovedit a fi cât se poate de încăpător pentru o familie formată din 3 oameni, care porneşte într-o asemenea călătorie de 7000 km. Nici măcar n-a fost nevoie să culisăm bancheta spate mai înainte, sau să închidem cortina portbagajului pentru a-l încărca până sus.
Am turnat lichid de parbriz cât a putut încape, iar AdBlue mai aveam pentru multe mii de kilometri înainte. Ştiam că undeva pe parcursul călătoriei va trebui să cumpărăm un recipient şi să turnăm, dar asta avea să fie peste mult timp şi ne-am zis că-l vom cumpăra de undeva de prin ţările UE. Alte verificări tehnice ale maşinii nu erau necesare, întrucât avea doar 4,400 km pe odometru. Am luat cu doar o pompă electrică, pentru orice eventualitate, deşi Karoq are o roată de rezervă.
În habitaclu, am luat 3 cabluri USB, pentru că-n epoca asta modernă, în călătoriile lungi, telefoanele sunt întotdeauna alături. Karoq are 3 porturi USB şi chiar şi o priză de 230V. Portul din spate poate fi folosit doar ca încărcător, iar acolo am conectat un telefon mobil cu o cartelă UE, pentru a face hotspot în maşină. Fiind întotdeauna conectat la portul USB, telefonul nu se descărca niciodată. Celelalte două porturi ţineau alte două telefoane întotdeauna încărcate şi conectate ca surse media la sistemul maşinii, cu playlist-uri de pe Apple Music, cărţi audio sau podcast-uri. În cazul nostru, telefoanele nu trebuiau să îndeplinească funcţia de navigare, pentru că Skoda Karoq are un sistem nativ, cu card SD, care funcţionează cât se poate de bine şi nu necesită resursele telefonului, iar pe deasupra comenzile vocale ale sistemului intervin peste muzică, prevenindu-te întotdeauna în timp util de următoarea manevră.
Prin România, Skoda Karoq şi-a coborât consumul mediu la 5.6 litri/100 km, după 600 km parcurşi de la startul din Chişinău! Am mers pe la Vatra Dornei, apoi am apucat-o spre Satu Mare, întrucât ne doream să ajungem mai repede la Budapesta, iar o călătorie de anul trecut cu C-Class-ul ne-a învăţat să nu mai mergem prin partea centrală a României şi să pierdem timp inutil. Şi dacă tot anul trecut cu C-ul cu rezervor de 41 litri de benzină, din care doar vreo 30-32 sunt real utilizabili fără stres extrem, aproape că am rămas fără benzină aşteptând la vamă, atunci cu Karoq diesel n-ai nici cea mai mică urmă de anxietate. Rezervorul are 55 de litri, din care se pot utiliza fără probleme vreo 45-48 litri, iar la un consum de 5.6 litri mergi liniştit vreo 700-800 km până la următoarea alimentare. Am alimentat doar când eram aproape de vama cu Ungaria, ca să fie, nu că ni se terminase combustibilul.
Am trecut relativ repede hotarele, iar în Budapesta ne doream să intrăm pentru o cină rapidă, la un soi de restaurant nipon „all you can eat”. Pentru un asemenea popas, era perfect. Vinieta maghiară, ca şi cea românească, le cumpărasem online din timp, aşa că n-a fost nevoie să pierdem timp pe drum, staţionând pentru a le cumpăra.
Odată ce-am ieşit la autostradă în Ungaria, am mărit tempoul de condus, pentru că ne doream să ajungem la o oră decentă în Budapesta. Fireşte, consumul a crescut, însă pe la 8 şi jumătate seara eram deja în capitala ungară, cu o medie de 6.1 litri/100 km. Aveam 1,009 km parcurşi şi atunci am remarcat că nu simţeam nici cel mai mic disconfort al spatelui, datorită scaunelor opţionale, cu siluetă anatomică. Nici măcar n-a trebuit să mai ajustez suportul lombar sau orice altceva! Superbe scaune!
După o cină rapidă, ne-am continuat drumul spre hotarul cu Austria. Era deja noapte, însă ne doream să ajungem în orăşelul Szombathely, aproape de hotar cu Austria, pentru a înnopta acolo la un hotel şi a avea mai puţin de mers în următoarea zi.

Condusul de noapte, chiar şi după 1000 km anteriori făcuţi în acea zi, mi-a dat ocazia să constat încă o dată ce diferenţă enormă fac farurile full-LED în asemenea călătorii lungi. Lumină albă, de culoarea corectă, şi mai ales excelent de pătrunzătoare în faţa maşinii, pentru o vizibilitate superbă. Iar vizibilitatea în asemenea condiţii înseamnă siguranţă. Karoq-ul nostru nu are funcţie de fază lungă automată sau de oprire matricială a unor celule, cum o face C-Class, funcţionează manual în regim de fază lungă sau scurtă, însă calitatea iluminării nu cedează cu nimic în faţa sedanului premium. Aşa că alegeţi mai degrabă să investiţi bani într-o asemenea dotare opţională, decât în nişte jante mai mari sau alte dotări mai puţin cruciale!
Era trecut de ora 23 seara când am ajuns în orăşelul de la capătul Ungariei, aşa că am mers direct la un somn adânc, după peste 1,200 km parcurşi. Media totală ajunsese la 6.2 litri/100 km, pentru că, obosiţi fiind, mergeam cât ne permiteau limitele de viteză, fără a alinta prea mult pedala acceleraţiei cu gândul la consum. Însă noi zicem că e o medie foarte bună de consum pentru un SUV 4x4, cu 3 oameni la bord, încărcat cu bagaje, care a şi mers, fireşte, întotdeauna cu sistemul de climatizare pornit.

Trecusem deja acest rubicon necesar de fiecare dată când te aventurezi spre ţările din UE – să traversezi România, iar în cazul nostru şi Ungaria. De aici încolo distanţele zilnice aveau să fie mai mici, iar gradul de peripeţii şi spontanietate – mult mai mare!

Vă invităm să vă uitaţi mai jos la VLOG-ul acestui prim episod al road tripului. Avem 7 episoade de tot, iar la un moment dat, am crezut că am dat de apocalipsa balcanică! Aşa că staţi conectat la istoria acestui road trip, următoarele relatări vor veni foarte curând!
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE):
GALERIE FOTO (15 IMAGINI):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter