Cum decurg pregătirile noastre de Moldova Hybrid Electro Maraton? Ce maşini vom avea? Ce îngrijorări avem?

Acum câteva zile vă anunţam că planificăm prima noastră expediţie cu automobile electrice şi hibride prin Moldova, care va porni la 30 octombrie. Iar asta înseamnă, fireşte, că aici, în miezul echipei noastre de aventurieri, suntem în febra ultimelor pregătiri înainte de marea
expediţie.
Orice expediţie motorizată prin Moldova presupune o muncă sisifică de pregătiri şi organizări, în care confirmările finale vin abia în ultimul moment, iar noua expediţie electro-hibridă a amplificat toată această muncă până la tensiunea... unor electromobile.

Electromobile, plug-in hibride şi hibride!

Marea noastră bucurie este că această expediţie a reuşit să adune laolaltă oameni cu gândire vizionară, care cred că mobilitatea eco nu mai ţine doar de un viitor îndepărtat, ci de prezent într-o continuă transformare tangibilă. Acum doi ani, să vorbim de un întreg maraton de electromobile şi hibride în Moldova, ar fi fost o utopie. Astăzi – este o realitate!
Şi uite că-n noul nostru maraton s-a adunat un număr impresionant de automobile electrice, plug-in hibride şi hibride! Mai mult ca atât, avem mai multe electromobile decât am fi putut spera – nu mai puţin de 5 la număr! Iar lor li se adaugă şi hibridele cu încărcare de la priză, ceea ce ne sporeşte bucuria şi mai tare, dar, totodată, ne-a adus şi mici îngrijorări logistice!

Nu e un secret că punerea unui electromobil în priză necesită o reţea electrică bună, sănătoasă şi puternică. Mai e nevoie obligatorie de împământare. Aceste condiţii nu par prea dificile de realizat chiar şi în oraşele mai îndepărtate ale Moldovei. Dar dacă ajungem, ca în cazul nostru, să punem în priză şapte maşini simultan la încărcare? Eh, se complică ecuaţia, nu-i aşa?

Ne îngrijorează ideea să nu lăsăm câte un oraş întreg fără electricitate atunci când vom poposi în el... Şi în acelaşi timp, maşinile astea-s destul de inteligente încât să tragă din reţea cât poate reţeaua să le ofere. Eh, dar sincer vorbind, o asemenea ecuaţie ar fi cam complicată şi prin Finlanda sau Norvegia, dărămite pe la noi! Şi tocmai asemenea provocări vor face această expediţie intrigantă şi palpitantă, ca s-o urmăriţi cu sufletul la gură!
În acelaşi timp, ne-am bucurat să găsim pe la hotelele din ţară oameni gata să înţeleagă provocările şi să ne sară rapid în ajutor cu soluţii! De la prima mirare a recepţionistei până la o discuţie cu electricianul hotelului lucrurile au evoluat cu paşi rapizi, astfel încât oamenii din ţara noastră s-au informat rapid online despre automobile electrice, au inspectat propriile reţele, apoi ne-au sunat să ne asigure că au şi trei faze, şi două faze, şi cabluri suficiente, şi locuri de parcare pe care le vor rezerva special pentru asta, doar ca să ne reuşească misiunea! Şi când îl auzi la telefon pe un inginer dintr-un oraş mai îndepărtat al Moldovei, vorbind atât de entuziasmat despre cum poate el rezolva problema unui grup de electromobile, îţi dai seama că progresul în Moldova, la dimensiunile ei şi la predilecţia clasică mai mare a oamenilor spre tehnică şi tehnologie, se poate instala mult mai repede decât în alte ţări mai mari!

Încheiam discuţia şi-mi şi imaginam că astă seară, acel om, la o discuţie de-a lui cu familia sau prietenii, va vorbi despre automobile electrice. Uneori oamenii sunt mai pregătiţi să îmbrăţişeze noile tehnologii decât credem!
Iar între timp, noi muncim la pregătirea maşinilor de expediţie! Avem mărci şi modele neaşteptate, despre care poate nici nu v-aţi gândit c-ar putea participa aici, dar şi modele pe care le-aţi vedea primele în lista de candidaţi! Avem modele care au fost concepute de ingineri cu mai mulţi ani în urmă, dar şi din cele proaspăt regândite sau lansate, iar diferenţa de autonomie şi capacitate se simte la distanţă de doar câţiva ani!

Iar în portbagajele maşinilor punem prelungitoare lungi şi foarte lungi, distribuitoare de prize şi ne gândeam chiar să luăm un generator de electricitate, dar credem că vom renunţa totuşi la ideea generatorului. Vom lua doar nişte frânghii de tractare, pentru cazuri de urgenţă, pe care, sigur, sperăm să nu le avem.
Iar astă seară ar trebui să finalizăm şi selectarea cititorului care ni se va alătura în expediţie! Am primit o mulţime de solicitări, cu maşini extrem de interesante, de asta ne e atât de greu să selectăm, pentru că aproape toate sunt super interesante! Dar mai ai încă timp să ne trimiţi un mesaj despre maşina ta şi despre tine, dacă te încadrezi în condiţiile anunţate anterior. Nu contează dacă ai o Toyota Prius de 300 mii km parcurşi, sau o Tesla Model S, e important să ai maşina în stare tehnică bună şi să vrei! Aşa că, dacă te atrage ideea de a fi parte a unei asemenea aventuri, grăbeşte-te să ne trimiţi un mesaj la office@piataauto.md!
1
3,500
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!