E oficial: Mazda va avea maşini electrice în gamă peste doar 2 ani!
8 Octombrie 2018, 13:49
Niponii de la Mazda sunt admirabili în designul ultimelor modele, în ingineria lor puritană şi în plăcerea de condus, oferită de aceste modele, dar, de fiecare dată când noi, jurnaliştii, îi întrebam despre eventuale modele
hibride sau electrice, întâmpinam tăcere sau nişte promisiuni vagi despre un viitor mult prea îndepărtat.

Şi totuşi, starea de lucruri actuală din lumea auto şi schimbarea semnificativă
a cererii nu mai poate fi neglijată nici măcar de Mazda, care şi-a asigurat şi nişte parteneriate strategice în acest sens. Aşa că niponii au ieşit, în sfârşit la rampă, şi şi-au anunţat planurile cu un calendar precis de acţiuni.
Peste doar 2 ani, în 2020, vine primul model Mazda electric de serie. La scurt timp, la câteva luni distanţă, va urma al doilea model. Primul dintre ele va fi un vehicul 100% electric, propulsat pe baza energiei din baterii.

Celălalt model va avea un range extender şi aici vine o surpriză plăcută fanilor: acesta va fi un motor rotativ, după logica celui de pe ultimul RX-8, sau, altfel zis, un motor Wankel, cu care Mazda jonglează de multe decenii încoace. Inginerii niponi ne asigură
că-n rol de range extender acesta va fi neobişnuit de silenţios, mic şi uşor! Mai mult ca atât, inginerii au luat în calcul posibilitatea ca acesta să poată funcţiona şi pe gaz LPG, ceea ce e chiar surprinzător, ştiind cât de pretenţioase la calitatea combustibilului erau aceste motoare pe ultimul RX-8. Şi, deoarece avem de-a face cu niponii, care întâmpină des catastrofe naturale, motorul va putea servi ca generator de electricitate pentru casă în cazul unor asemenea situaţii excepţionale.
Totuşi, inginerii Mazda nu se lasă prea uşor convertiţi la electromobilitatea totală. Aceştia estimează că în anul 2030 doar 5% dintre maşinile lor vor fi pur electrice, în timp ce celelalte 95% vor avea „o anumită formă” de electrificare, sugerându-se propulsii hibride sau mild-hibride. Paralel, inginerii niponi vor lucra la sporirea eficienţei motoarelor cu ardere internă.
PiataAuto.mdIlie Toma
0
1,827
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!