Moldova: 14 staţii de încărcare a automobilelor electrice vor fi instalate pe principalele trasee

Visul pasionaţilor de mobilitatea electrică devine realitate: în sfârşit şi Moldova va avea bazele unei infrastructuri adevărate de staţii electrice de încărcare a automobilelor. În acest moment există câteva prize electrice publice şi câteva private, dar o adevărată reţea de prize, adaptate atât pentru vehiculele 100% electric, cât şi cele plug-in hybrid, deocamdată nu există.
Acest lucru este pe cale să se schimbe, însă, datorită unui parteneriat între Fondul pentru Eficienţă Energetică (FEE) şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), un acord în acest sens fiind semnat ieri între cele două instituţii.

Suma totală a proiectului este de 4 milioane de lei, dintre care 2 milioane sunt oferiţi de FEE, iar PNUD, la rândul său, se angajează să investească o sumă echivalentă. Activitatea va fi gestionată prin programul „Oraşe verzi durabile”, implementat de PNUD Moldova și finanțat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF).

Cele 14 prize electrice urmează să asigure mobilitatea electrică în marile oraşe din Moldova, precum şi asigurarea coridorului de mobilitate electrică între România şi Ucraina. Prizele vor avea un sistem unic şi accesibil de facturare, astfel încât să poată fi folosite atât de călătorii din interiorul Moldovei, cât şi de eventualii turişti care ar tranzita Moldova. Conform planurilor, prizele nu se vor lăsa prea mult aşteptate, proiectul urmând a fi finalizat în primăvara anului 2019!
În acest moment în Moldova sunt înmatriculare 54 de automobile electrice din totalul de peste 938 mii de vehicule înregistrate. Judecând după experienţa altor ţări din momentul creării infrastructurii de încărcare a vehiculelor electrice, numărul electromobilelor ar putea să crească într-un tempo accelerat imediat după apariţia infrastructurii de încărcare a lor.

Voi ce spuneţi, prieteni, vă motivează această ştire să vă gândiţi serios la un automobil electric?
1
4,095
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!