Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Automobilele redacţiei: deservirea tehnică la 30,000 km la Skoda Karoq 2.0 TDI 4x4

26 Ianuarie 2019 - 07:32
Ilie Toma
Da, Skoda Karoq 2.0 TDI 4x4 DSG7 are parte de o exploatare intensă în redacţia noastră, astfel încât, la aproximativ jumătate de an de când i-am zis bun venit în redacţie, SUV-ul Skoda marchează deja 30,000 km parcurşi. Iar în cazul lui acestui model intervalele de service recomandate pentru Moldova sunt de 15 mii km, ceea ce înseamnă că a venit timpul să mergem la deservirea tehnică nr. 2.
Atunci când am făcut prima deservire tehnică şi v-am relatat despre ea, am primit o mulţime de comentarii vizavi de costurile deservirii, dar mai ales despre necesitatea schimbării filtrului de combustibil, filtru care nu fusese schimbat la 15 mii km. Am verificat la service-ul Skoda Moldova care e intervalul de schimb al acestuia şi ni s-a confirmat că e de 30 mii km, adică la fiecare a doua deservire tehnică. Ştim, aşa cum unii dintre voi aţi menţionat atunci, pot exista şi acum comentarii că în ţara noastră, „cu dieselul nostru”, e nevoie de o schimbare mai frecventă a filtrului decât cea recomandată de producător. Şi aici intervine marea curiozitate.

De când Skoda Karoq venise în redacţie, practic am făcut un pariu cu cei de la Petrom Moldova, care ne recomandaseră Motorina Extra pentru utilizare constantă, pentru că aceasta ar conţine aditivi de curăţare a motorului şi de eficientizare a combustiei pentru un consum mai mic, iar în cazul unui automobil nou, aceste calităţi ar însemna că vom avea întotdeauna injecţia, cilindrii şi în general întreg motorul în stare curată. Şi apoi, cine poate fi primul martor al stării de facto a combustibilului, dacă nu filtrul de combustibil, cel prin care au trecut tone de diesel pe parcursul a 30 mii km? Dacă e să facem un calcul rapid, în cei 30 mii km cu un consum mediu de aproximativ 6.2 litri/100 km prin filtrul de combustibil au trecut cam 1.8-1.9 tone de combustibil, neluând în calcul faptul că, de fapt, cantitatea e mai mare, pentru că există şi retur în circuit întotdeauna. Dar, chiar luând în calcul doar dieselul consumat de facto, cantitatea e oricum foarte mare şi asta înseamnă că acum, la deservirea de 30 mii km, starea lui ne va spune foarte mult. Şi, conform marelui pariu cu cei de la Petrom Moldova, ne rezervăm dreptul să arătăm ca întotdeauna starea obiectivă a lucrurilor – bună sau rea, în urma exploatării reale a automobilului. Dacă va fi filtrul murdar şi plin de impurităţi, aşa îl vom arăta. Dacă va fi curat – aşa îl vom arăta. Petrom a acceptat provocarea, declarându-ne că ei sunt sută la sută convinşi de calitatea combustibilului lor şi că urmează doar noi să ne convingem dacă e aşa.
Din cele 30 mii km parcurşi, cam 23 mii km le-am făcut în Moldova şi vreo 7 mii km peste hotare ţării, în road trip-ul din vară. Acolo au fost atât ţări cu staţii Petrom şi OMV, cât şi ţări în care am fost nevoiţi să alimentăm la staţii mai îndoielnice un pic, precum Muntenegru şi Grecia. Menţionăm OMV pentru că Petrom e parte a grupului OMV, iar, conform celor declarate de Petrom Moldova, Motorina Extra are o compoziţie similară combustibilului MaxxMotion de la OMV, aşa că atunci când am alimentat de la OMV, am pus anume acel tip de combustibil în rezervor.

În fine, a venit momentul când maşina ne-a anunţat că se apropie vizita la service, apoi că mai avem vreo 300-400 km. Peste câteva zile urma să mergem într-o nouă călătorie de familie cu Karoq în afara ţării, aşa că ne-am gândit să mergem la service un pic în avans. Într-o zi de vineri, cu programare prealabilă, ajungeam în curtea showroom-ului Skoda Moldova şi eram pregătiţi pentru deservirea tehnică numărul 2.
Service nr. 2 la 30,000 km la Skoda Karoq 2.0 TDI. Ce lucrări se fac?

Practic, lista lucrărilor obligatorii necesare la deservirea tehnică numărul 2 diferă de lista de la deservirea numărul 1 doar prin necesitatea schimbării filtrului de combustibil, în plus faţă de toate celelalte. La multe mărci filtrul de polen de interior se schimbă o dată la două deserviri, însă nu şi la Skoda, mai ales că deservirea se face la 15 mii km, iar mediul nostru e ceva mai prăfuit.
Astfel, se schimbă uleiul şi filtrul de ulei, filtrul de aer în admisie, filtrul de polen (climatizare), filtrul de combustibil, se verifică nivelul celorlalte lichide şi de suplineşte, mai făcându-se şi verificări electronice şi vizuale.
S-a demontat filtrul de admisie vechi şi, deşi Karoq circulă frecvent la traseu, starea lui trăda mediul mai prăfuit din ţara noastră, fapt menţionat şi de mecanicul de la service-ul Skoda Moldova. Să omiţi schimbarea regulată a acestui filtru ar fi un adevărat păcat. Noul filtru original de la Skoda costă 592 lei. De altfel, un specific al motoarelor diesel şi al celor turboaspirate e faptul că ele trag cantităţi de aer mai mari în admisie, prin urmare şi gradul de uzare al acestui filtru e unul mai sporit decât la un motor aspirat natural pe benzină, de exemplu.
A urmat scurgerea uleiului utilizat pe parcursul ultimilor 15 mii km. Apropo, cu puţin timp înainte de vizita la service verificasem nivelul uleiului din curiozitate – nivelul nu scăzuse câtuşi de puţin ca să existe o diferenţă vizuală, aşa că putem confirma că motorul 2.0 TDI de 150 CP de pe acest model nu consumă ulei. Nu am adăugat niciodată ulei şi, în pofida legendelor urbane, nu umblăm cu recipientul de ulei după noi.

S-a turnat după aia ulei nou, de acelaşi tip ca şi la primul service – Castrol EDGE Professional 5W30, conform recomandării celor de la Skoda. Au încăput 5 litri de ulei, care au costat aceiaşi 1,358 lei, adică 271.60 lei per litru de ulei.
A fost schimbat şi filtrul de ulei, care costă 301 lei, iar pentru demontarea acestuia şi pentru scurgerea uleiului, a fost nevoie să se demonteze şi scutul de sub motor. De altfel, această procedură mai permite vizualizarea cutiei de viteze, a motorului şi a tracţiunii pe puntea faţă, toate componentele părând uscate şi curate.
A fost făcută şi o verificare minuţioasă a suspensiei. Mecanicul a verificat fiecare braţ al fiecărei roţi şi ne-a bucurat că suspensia e în stare impecabilă.

Filtrul de combustibil. În ce stare era acesta?

Pe la mijlocul întregului proces de deservire tehnică, venise şi momentul adevărului pentru filtrul de combustibil. Capacul care îl ascunde a fost dezşurubat încet, după care a lăsat să se vadă recipientul plin de lichid albăstrui în care stă filtrul. Lichidul albăstrui e dieselul, fireşte. Filtrul a fost scos un pic, apoi lăsat să se scurgă de combustibil, înainte de a fi extras cu totul.
Apoi, mecanicul a scos filtrul de tot. Acesta păstra amprenta culorii albastre a dieselului, fiind niţel „albăstrit” de acesta, dar starea lui vizuală era neaşteptat de curată pentru noi, fără nici o urmă vizibilă de vreo oarecare impuritate. Filtrul arăta mai bine decât am fi aşteptat după 30 mii km parcurşi, cu dieselul din ţara noastră. Doar că în acest caz, e vorba de acea Motorină Extra de la Petrom, iar aici în capul nostru s-a petrecut acea schimbare în conştiinţă „hm, uite că e chiar bună motorina aia, pesemne, nu e doar un marketing frumos”.
Mai apoi am atras atenţia şi la o poză făcută dedesubt, când Karoq era ridicat pe standul de service. Pe ea se vedea interiorul ţevii de eşapament, iar acesta era curat, lăsând să se vadă interiorul metalic lucios al ţevilor. Asta certifică starea curată a combustiei, dar şi capacitatea ulterioară a filtrului DPF de a-şi face treaba în menţinerea particulelor nocive. Prin urmare, totul funcţionează exact în parametrii gândiţi de producător, iar asta înseamnă că folosim şi un diesel ce corespunde acestor parametri universali europeni.
Alte câteva lucrări şi costul total al deservirii tehnice

Procesul de deservire a continuat cu montarea unui filtru noi de combustibil, care costă 884 lei la Skoda. Din nou, vorbim de un filtru original. Apoi a fost schimbat şi filtrul de climatizare, care, tot original, costă 554 lei la Skoda Karoq.
În procesul de verificare a lichidelor, mecanicul a considerat că e oportun să mai adauge 150 ml de lichid de răcire, iar cu lichidul de răcire am avut o necesitate şi între deserviri tehnice.

Când se făcuse brusc rece afară, prin noiembrie, la ceva timp bun după prima deservire, într-o dimineaţă maşina ne-a atenţionat cu un semna roşu pe bord că trebuie să adăugăm brusc lichid de răcire. Era zi de vineri şi maşina trebuia să plece în afara oraşului mai departe, urmând să revină târziu. Am deschis capota să văd vizual cât lichid mai este. Nivelul era într-adevăr scăzut, probabil şi din cauza comprimării la temperatură mai rece. Pe recipient era notat „G13”, iar cu o mică informare în manual ne-am confirmat că acest motor are nevoie de lichid de răcire de tip G13, care e un lichid mai nou, pe bază de glicerină, folosit la noile generaţii de motoare ale grupului VW.
Neavând încă temperaturi joase, ne-am gândit să păcălim un pic senzorul maşinii, care ne atenţionează despre lichidul scăzut. Am parcat-o cu faţa spre deal şi am oprit motorul. Parcarea în pantă a făcut ca senzorul să nimerească în lichid. La repornire, atenţionarea n-a apărut. Am lăsat să se încălzească un pic motorul şi să se dilate lichidul, iar odată cu creşterea nivelului eroarea n-a apărut. Însă era o soluţie de faţadă, ca să nu ne irite notificarea, fără a rezolva în esenţă problema nivelului. Iar cu nivelul de lichid de răcire nu te joci, fireşte, pentru că dacă scade sub nivelul critic, ai nevoie după asta de drenări şi proceduri anevoioase.
Aşa că următoarea zi, sâmbătă, când notificarea s-a repetat, am mers să caut un asemenea lichid de răcire. Aveam să constat că în staţiile peco, spre exemplu, el lipseşte cu desăvârşire. Se poate găsi G11 şi G12, dar nu şi G13. Nu exista nicăieri. Apoi mi-am amintit de cei de la Olmosdon, un magazin mult mai mare şi mai echipat de piese şi componente, care lucrează sâmbăta. Am oprit pe Calea Orheiului şi am întrebat dacă aveau G13. Aveau. Costa vreo 200 şi ceva de lei recipientul. Am stat un pic la o locaţie alăturată, până când motorul s-a mai răcit, apoi am deschis atent recipientul şi am adăugat lichidul de răcire de culoare roz. Cred că am turnat vreo 300-400 ml. Destul de mult. Aşa că acum, la deservirea numărul 2, m-am mirat niţel să aflu că a mai fost nevoie să se adauge ceva. Dar, în fine, cred că nu e motiv de alarmare.
Era nevoie şi de adăugare de lichid AdBlue. Deoarece mai turnasem între timp, am turnat un recipient de 5 litri, iar altul l-am luat pentru a-l avea rezervă. Costul a două recipiente a câte 5 litri e de 553 lei.
În procesul de diagnosticare electronică s-a identificat o singură „problemă” la Karoq. Nivelul scăzut al bateriei cheii, pentru că acest exemplar are o cheie din alea care nu se introduce în contact, ci stă în buzunar sau într-un loc special amenajat, permiţându-ţi şi să deschizi maşina prin simpla tragere de mâner, dacă o ai în buzunar. Asta face ca bateria cheii să se consume un pic mai rapid, iar acum ea trebuia schimbată. O baterie nouă a costat 77 lei.

Lucrările şi consumabile care s-au repetat de la primul service au avut preţ identic. Iar cu tot cu filtrul de combustibil şi micile chestiuţe adiţionale, deservirea tehnică numărul 2 la Skoda Karoq 2.0 TDI 4x4 DSG7 a costat 6,389 lei. Din această sumă, 4,384 lei reprezintă costul consumabilelor şi 2,005 lei – costul manoperei.
Din nou, trebuie să recunoaştem că nu e tocmai puţin, dar în acelaşi timp încă trebuie să ne obişnuim cu ideea că e un SUV, totuşi, cu tracţiune 4x4, care presupune un cost de manoperă mai ridicat la multe mărci. Totuşi, în comparaţie cu modele care se deservesc o dată la 10 mii km, acelea ar fi făcut deja 3 deserviri tehnice până la acest moment, în loc de 2, care ar fi însumat poate şi mai mult. În cazul nostru, costu deservirii 1 a fost de 5,247 lei, iar dacă însumăm deservirile de la 0 la 30 mii km, avem o cifră de 11,636 lei. Spuneţi-ne Dvs. dacă aveţi alte modele SUV, poate – cum vă par aceste costuri în comparaţie? Plătiţi mai mult sau mai puţin poate pe deservirea tehnică la un service oficial?
Suntem mulţumimiţi de Skoda Karoq?

Da. Pe măsură ce se adună kilometrii şi trece timpul, satisfacţia exploatării lui Karoq parcă e tot mai mare, mai ales acum, iarna. Şi mai ales că acum avem o iarnă mai plină de zăpadă, care face ca un SUV cu tracţiune 4x4 să-şi adeverească şi mai mult achziţia pe drumurile ţării noastre.

În echiparea generoasă a acestui exemplar, şi cu motorizarea ei, Karoq 2.0 TDI 4x4 are o atracţie specială când te afli la bord, care te face să te simţi într-o ambianţă de confort, de tehnologizare şi de calitate. Şi e uşor să te simţi neînfricat în aceste condiţii de iarnă şi gheaţă, când chiar ştii că poţi înainta cam în orice condiţii.
Până la această etapă nu am avut nici o problemă tehnică, nici o adresare pe garanţie. O mică problemuţă a existat sporadic la butonul de reglaj al oglinzilor exterioare. Într-o zi friguroasă, când am vrut să reglăm poziţia oglinzii stângi, aceasta n-a răspuns la comenzile butonului. Mai târziu, a răspuns din nou normal. Simptomul s-a mai repetat de vreo două ori, apoi a dispărut cu totul. Rămâne să vedem dacă-l mai prindem în flagrant, să filmăm momentul. În afara acestui simptom, n-am avut de-a face cu nici cea mai mică problemă, nemaivorbind de componentele esenţiale ale maşinii. Motor, cutie de viteze DSG, tracţiune integrală – toate funcţionează excelent, fără erori sau notificări.

Aş putea să critic doar volumul recipientului de lichid de parbriz. La drum mai lung sau în zilele când e nevoie să speli des parbrizul cu el, am observat că se consumă repede volumul de la nivelul maxim până când apare notificarea că e nevoie să mai adaugi lichid. La o călătorie mai lungă am ajuns chiar să-l consum de tot din lipsă de staţii. Ei bine, pentru umplerea lui totală a fost nevoie de doar 3 litri de lichid. Prin urmare, de la maxim până la notificare se consumă cam 1.5-1.7 litri de lichid, ceea ce face ca în asemenea condiţii meteo să ajungi să fii notificat cam des că e nevoie să mai adaugi iar şi iar lichid. E un pic iritant, pentru că se putea pune un recipient de cel puţin vreo 4-5 litri pentru un SUV.
Aici încheiem relatarea de azi şi vă invităm să vedeţi reportajul video de mai jos, dar şi să discutăm împreună despre preţuri, deservire tehnică, filtru de combustibil şi starea acestuia. Voi, cei care mai aveţi motorizări diesel – cât de des schimbaţi filtrul, în ce stare e acesta de obicei şi unde preferaţi să vă alimentaţi?
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
GALERIE FOTO (22 IMAGINI):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter