Vânzările de automobile noi în Moldova în 2018: cine şi cât a vândut?

La început de an nou, a venit timpul totalurilor vânzărilor de automobile noi în Moldova pentru întreg anul 2018. Ca întotdeauna, facem o analiză cu comparaţii şi evoluţii faţă de anii precedenţi, or, noi nu obosim să spunem că cifrele de vânzări ale automobilelor noi reflectă direct bunăstarea populaţiei şi încrederea în viitor, manifestată prin decizia unor achiziţii majore precum sunt automobilele.

Anul 2018: creştere cu 12.7% şi cele mai mari vânzări din 2008 încoace

Anul 2018 a însemnat continuarea trendului de creştere anuală, înregistrat din 2016, după minimul istoric din anul 2015, când se vânduseră doar 3,537 de automobile. Pe parcursul anului 2018 în Moldova s-au vândut 6,293 automobile noi , în creştere cu 12.7% faţă de anul 2017, când s-au vândut 5,584 automobile noi şi în creştere cu peste 50% faţă de cifrele anului 2016.
Astfel, anul 2018 devine anul cu cele mai mari vânzări de automobile noi din 2008 încoace.

Cine şi cât a vândut?

Dacia este în continuare marca ce înregistrează cele mai mari vânzări în Moldova, un fapt absolut firesc. În 2018, Dacia a vândut 1,153 automobile noi în Moldova, în creştere cu 5.8% faţă de anul precedent. Cel mai bine vândut model continuă a fi Logan, cu 416 unităţi, urmat de SUV-ul Duster, cu 346 unităţi, şi break-ul Logan MCV, cu 129 unităţi.
Poziţia a 2-a a clasamentului e ocupată, ca şi acum un an, de marca cehă Skoda, care a vândut 716 exemplare de automobile noi în ţara noastră pe parcursul lui 2018. Octavia e în continuare cel mai popular model, cu 253 automobile, urmată de Superb şi Rapid, dar şi SUV-urile mărcii au câştigat teren important în vânzări, contribuind esenţial la creşterile mărcii: Kodiaq s-a vândut în 108 exemplare, iar Karoq – în 36 exemplare, epuizând aproape în totalitate stocul limitat al acestui model disponibil pentru anul 2018.
Poziţia a 3-a e ocupată de Toyota, cu creştere spectaculoasă datorată mai ales SUV-ului hibrid RAV4, acest model polarizându-şi aproape 40 la sută din vânzările mărcii nipone pe piaţa noastră. Toyota a vândut în total 664 de unităţi, dintre care 257 sunt RAV4. În topul modelelor mărcii urmează Land Cruiser Prado, cu 96 unităţi, şi Corolla cu 83 unităţi.
Locul 4 e ocupat de Hyundai, prima marcă din clasament care denotă o uşoară scădere, în mare parte din cauza fortificării vânzărilor mărcii din acelaşi concern – Kia. Cele mai vândute 3 modele Hyundai sunt toate SUV-uri – Tucson, Santa Fe şi Creta. Hyundai a vândut în total 575 de automobile în Moldova.
Poziţia a 5-a e bifată de Kia, cu 427 de unităţi vândute, într-o creştere majoră faţă de anii anteriori. Cel mai bine vândut model e tot un SUV – Sportage, urmat de Rio şi Ceed.
Suzuki reuşeşte de asemenea o performanţă admirabilă şi înregistrează 336 de unităţi vândute pe parcursul anului 2018, clasându-se pe poziţia 6 în Moldova. Cel mai bine vândut model e Vitara, urmat de SX-4 S-Cross şi Swift, iar în cazul lui Suzuki creşterea de vânzări a fost parţial limitată de tempoul de producţie a uzinelor, care abia reuşesc să ţină pasul cu cererea europeană.
Pe poziţia 7 se clasează şi prima marcă premium din clasament, Mercedes-Benz, cu 297 unităţi vândute. Ambulanţele Sprinter cu care au fost dotate serviciile de urgenţă la sfârşit de an şi-au spus cuvântul, făcând ca Sprinter să devină cel mai popular model în statisticile mărcii, cu 70 de unităţi înmatriculate pe parcursul anului. Următoarele modele în clasamentul Mercedes-Benz sunt cele tradiţional populare în Moldova – GLE/GLE Coupe şi E-Class.
Pe treapa a 8-a a clasamentului se poziţionează Renault, cu 261 unităţi vândute, cel mai bine vândut model al mărcii franceze fiind SUV-ul Kadjar, care s-a vândut în 117 exemplare, urmat de Megane şi Captur, cu câte 53 şi, respectiv, 44 unităţi vândute.
Pe locul 9 se clasează Ford, cu 213 automobile vândute, cel mai bine vândut model fiind Focus, urmat de Transit şi Mondeo. Vânzările lui Mondeo au fost impulsionate parţial şi de disponibilitatea versiunii hibride a acestuia.
Top 10 e încheiat de BMW, marca premium care a marcat un salt enorm în 2018, crescându-şi vânzările în Moldova cu peste 62% faţă de 2017, până la 193 unităţi. Cel mai bine vândut model e X5, urmat de Seria 5 şi X3.
În clasament urmează Volkswagen, apoi Nissan, marca niponă înregistrând de asemenea o creştere importantă de peste 22%, iar cele mai vândute 3 modele ale ei sunt toate SUV-uri.

O altă creştere admirabilă a fost marcată de Volvo, marca suedeză înregistrând 133 unităţi vândute, în creştere cu aproape 30% faţă de anul anterior. Astfel, Volvo devine în 2018 cea de-a 3-a cea mai bine vândută marcă premium în Moldova!
Clasamentul e continuat de marca GAZ, prezenţa ei aici fiind determinată tot ce livrarea mai multor ambulanţe pe parcursul anului 2018. Pe poziţia 15 urmează o altă marcă premium – Audi, cu exact 100 de unităţi vândute. Pe locul 16 se situează Land Rover, cu 93 automobile vândute, un număr neschimbat al 3-lea an consecutiv.

Creşteri importante de vânzări le-a înregistrat şi Lexus, ocupantul următoarei poziţii, ajungând la 91 unităţi. Acesta e urmat de Mazda, cu 77 de unităţi, într-o uşoară creştere faţă de 2017.
Acelaşi număr de unităţi e vândut şi de Peugeot, dar aici, pe lângă monovolumul cu gardă la sol sporită 3008, o parte importantă de vânzări îi revine lui Partner în cele două versiuni ale sale.

Pe locul 20 vine şi marca Porsche, cu vânzări impulsionate de noua generaţie Cayenne. În total în 2018 s-au vândut 71 de exemplare Porsche, în creştere cu 26.8% faţă de 2017, 39 dintre acestea fiind Cayenne.

Mitsubishi face un salt uriaş de revenire, crescând cu peste 60%, la 69 de unităţi în 2018. Un salt similar, dar şi mai pronunţat, e realizat de Honda, care creşte cu 140%, până la 60 de unităţi. Ambele situaţii sunt explicate prin intrarea în forţă a noului distribuitor pentru cele două mărci.

Chevrolet denotă scăderi explicabile la vânzări, dată fiind lipsa de modele noi în gamă şi perspectivele înceţoşate ale mărcii. Jaguar creşte simţitor, până la 37 de unităţi, SUV-urile E-PACE şi F-PACE fiind cele mai vândute modele. Şi Opel se reanimează niţel, dar, cu 24 de unităţi vândute, e încă departe de cifrele de acum câţiva ani.
În general, tabloul vânzărilor de automobile noi în Moldova a continuat trendul se „însănătoşire” în 2018, termen prin care avem în vedere fortificarea mai ales a segmentelor de automobile la preţuri raţionale. Contrastele mari în acest tablou, când se vindeau fie automobile foarte scumpe, fie foarte ieftine, devin tot mai diluate, în timp ce marea parte a creşterilor se realizează în segmentele medii, certificând o fortificare a puterii de cumpărare printre conaţionalii noştri.

Peste 50% din automobilele noi vândute în Moldova în 2018 sunt SUV-uri!

În luna noiembrie noi deja anunţam că SUV-urile au depăşit deja cota de 50% din totalul vânzărilor de automobile noi în Moldova, iar rezultatele complete ale anului au întărit acest trend.
Pe parcursul anului 2018 în Moldova s-au vândut în total 3,254 SUV-uri noi, ceea ce înseamnă o cotă de 51.7% din totalul automobilelor noi vândute! Dintre acestea, 2,449 exemplare revin mărcilor non-premium şi alte 805 exemplare – celor premium. De altfel, în segmentul premium cota SUV-urilor este şi mai dominantă, cota altor caroserii printre modelele premium fiind mult mai mică în raport cu SUV-urile.

Automobile de vis vândute în 2018 în Moldova: Maserati, Bentley, Tesla, Porsche

În 2018 s-au vândut şi câteva modele mai exotice de automobile, sau maşini de vis, dacă ar fi să le spunem mai corect. A fost vândut, spre exemplu, un Maserati Levante, SUV-ul de vis al italienilor, cu inimă de Ferrari.
Cineva a ţinut cu tot dinadinsul să-şi cumpere un Volkswagen Arteon, chiar dacă acest model nu e disponibil în gama distribuitorului oficial VW în Moldova. Totuşi, un Arteon a fost înmatriculat în 2018 în ţara noastră.

În 2018 s-a vândut şi un Bentley Bentayga, acesta fiind şi singurul Bentley înmatriculat în Moldova în 2018. SUV-ul de lux e cu siguranţă una din cele mai opulente opţiuni în segmentul său.

Tot în 2018 a fost înmatriculată şi o Tesla Model X, SUV 100% electric pe care noi l-am testat anterior.

De asemenea, în 2018 a mai fost vândut şi un Jaguar F-TYPE, un Ford Mustang şi uin Audi S8. Nu putem exclude din lista maşinilor de vis nici cele 6 exemplare BMW Seria 4 în diferite caroserii, sau cele 4 exemplare de Porsche 911.
1
10,428
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!