Marca Hispano Suiza era cândva printre cele mai râvnite din lume, mai ales dinainte de cel de-al doilea război mondial, asociindu-se cu maşini luxoase, motoare puternice şi pasiune pentru inginerie. Marca a luat naştere în Barcelona în îndepărtatul an 1904, ultimul său model nou a fost lansat în 1937, iar plecarea în istorie a avut loc în 1968.
Acum, nepotul unuia dintre investitorii iniţiali ai Hispano Suiza, Miguel Suque Mateu, şi-a pus în plan să reînvie marca spaniolă şi să transpună în realitate visul fondatorului ei de a produce automobile electrice. Or, acum mai bine de o sută de ani, când omenirea încă stătea la răscruce privind tipul de carburant ce ar putea fi folosit pentru automobile, Hispano Suiza a fost printre primii producători auto care a prezentat un automobil electric, doar că atunci creaţia a rămas doar la nivel de prototip. Acum, la Geneva, ideea iniţială a prins în sfârşit viaţă. Şi ce viaţă!
Marca spaniolă a adus la Geneva primul său model nou din această epocă a renaşterii sale, iar acest model e un supercar demn de toată admiraţia. Poartă numele de Hispano Suiza Carmen şi vine cu o construcţie monococ din fibră de carbon, cântărind doar 1.690 kg. Sistemul său de propulsie este unul electric, aşa cum aţi intuit deja, doar că parametrii săi de putere sunt dincolo de orice imaginaţie: 1,019 CP, asiguraţi de două electromotoare, ambele punând în mişcare câte una din roţile spate! Cu asemenea forţă, supercar-ul spaniol poate prinde prima sută în mai puţin de 3 secunde, iar viteza maximă e limitată electronic la 250 km/h.
Cu 250 km/h pariem că bateria maşinii se epuizează cât ai zice Munchen-Stuttgart, de exemplu. Or, deşi supercarul se laudă cu baterii de o densitate record, capacitatea totală a acestora este de 80 kWh. Teoretic, maşina ar putea parcurge aproape de 400 km cu o singură încărcare, însă, gândindu-ne că avem de-a face, totuşi, cu un supercar...
Şi acum să vă spunem şi cât costă această bijuterie: 1.5 milioane de euro, plus taxe. Vor fi produse, însă, doar 19 exemplare ale lui Hispano Suiza Carmen, ceea ce le face din start nişte obiecte valoroase de colecţie. Spaniolii promit să petreacă în acest an testări intense ale noului supercar, iar primii clienţi ar trebui să-şi primească bolizii electric pe la mijlocul anului viitor.
Totuşi, partea frumoasă e că acest supercar pe nume Carmen e abia primul capitol dintr-un nou volum al istoriei Hispano Suiza, iar ceea ce ar putea urma ar putea cu siguranţă să ne trezească fascinaţia! Admirabilă iniţiativa familie Mateu, fireşte! Sperăm să le şi reuşească toate planurile!