Premieră: noua Tesla Model Y!

Elon Musk a dezvăluit acum câteva ore multaşteptata Tesla Model Y – SUV-ul electric mai compact şi mai accesibil decât Model X, menit să asigure intrarea celor de la Tesla într-un segment şi mai prolific din punct de vedere al vânzărilor, cel al SUV-urilor premium compacte 100% electrice. Or, anume în acest segment avem cele mai multe modele lansate sau anunţate recent – Jaguar I-PACE, Mercedes-Benz EQC, Audi e-tron, BMW iX3.
Pe fundalul unui succes în creştere a lui Model 3, se simte că noua Tesla Model Y a fost gândită bine din punct de vedere comercial, oferind un echilibru de parametri şi calităţi, care să-l poziţioneze foarte apropiat de concurenţi din punct de vedere tehnic, şi în acelaşi timp să-i dea exact avantaje necesare pentru a-l distinge faţă de aceştia.

Iar cel mai important avantaj al noului Model Y este preţul, care e simţitor mai mic decât cel al concurenţilor săi. E la fel de adevărat că Model Y va fi disponibil în mai multe motorizări şi variante de autonomie, inclusiv una incipientă. Iar, la un preţ anunţat de 39,000 dolari SUA pentru această versiune incipientă, noul SUV electric are toate şansele de a atrage o cotă imensă din potenţialii cumpărători ai segmentului.

Aşadar, cum spuneam, vom exista 4 motorizări şi versiuni posibile. Cea de top poartă numele de „Performance” şi va oferi un timp de acceleraţie de la 0 la 60 mile la oră de doar 3.5 secunde, fiind şi cea mai rapidă motorizare a noului model. Viteza maximă ajunge la 241 km/h, iar autonomia promisă e de 450 km. Preţul anunţat al acestei versiuni, pentru SUA, e de 60,000 dolari SUA, ceea ce s-ar putea transforma în aproximativ 65-70 mii euro în Europa, din considerente diferite de taxare. Deci, un preţ comparabil cu SUV-urile premium concurente, menţionate mai sus. Însă această versiune a lui Tesla Model Y nu oferă tracţiune integrală.
Tracţiunea integrală vine pe versiunea „Dual Motor AWD”, fiind asigurată de două electromotoare, poziţionate pe fiecare dintre axe. Timpul de acceleraţie până la 60 mile e de 4.8 secunde, viteza maximă e de 218 km/h, iar autonomia promisă – tot de 450 km. Această versiune a lui Tesla Model Y porneşte de la 51,000 dolari în SUA, iar aici avem deja o competiţie directă a modelului cu concurenţii menţionaţi mai sus şi un avantaj important la preţul de start pentru Model Y.

Pentru cei doritori de mai multă autonomie, va exista o versiune numită „Long Range”, care va avea dinamismul un pic mai limitat, în schimb va oferi un plus de peste 30 km de autonomie, adică puţin peste 480 km. Viteza maximă a versiunii e tot de 218 km/h, însă timpul de acceleraţie până la 60 mile e niţel mai „modest”, de 5.5 secunde.

Toate aceste trei versiuni pot fi deja rezervate online începând de acum, prin achitarea unui depozit de 2,500 dolari, însă livrările sunt promise abia pentru toamna anului 2020, iar aici vine şi un prim dezavantaj pentru Tesla Model Y. O mare parte a concurenţilor săi există deja pe piaţă, iar istoricul de amânări lungi a livrărilor celor de la Tesla ar putea naşte îndoieli dacă termenul promis de livrare va fi respectat.
Şi, în fine, versiunea entry-level promisă, numită „Standard Range”, va avea o autonomie de 370 km, o viteză maximă de 193 km/h, timp de acceleraţie de la 0 la 60 mile pe oră de 5.9 secunde şi un preţ de pornire de 39,000 dolari în SUA. Reversul monedei este că această versiuni vine şi mai târziu decât celelalte – undeva prin primăvara anului 2021...

Totuşi, Musk a părut extrem de încrezător în viitorul noului Model Y, declarând chiar că e foarte probabil ca în câţiva ani Tesla să vândă mai multe exemplare Model Y decât cele ale lui Model S, Model X şi Model 3 luate la un loc. Cauza ar fi popularitatea tot mai mare a SUV-urilor şi perspectivele uriaşe ale acelui segment de SUV-uri premium electrice de care vorbeam noi mai sus.

Voi ce părere aveţi? Cât de mult vă impresionează noua Tesla Model Y? Cât de încrezători sunteţi în succesul ei?
0
633
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
TESTE DRIVE DE CARE AŢI PUTEA FI INTERESAT
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!