Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Viitoarele automobile Volvo vor exclude în totalitate șofatul în stare de ebrietate

21 Martie 2019 - 12:11
Redacţia PiataAuto.md
Acum 4 ani Volvo a prezentat programul Vision 2020, conform căruia suedezii și-au propus către anul 2020 să reducă la zero numărul persoanelor decedate sau rănite în urma accidentelor cu implicarea automobilelor Volvo. În acest sens, cu câteva zile mai devreme, oficialii companiei suedeze au anunțat că vor reduce viteza maximă a viitoarelor modele până la 180 km/h. O nouă măsură, propusă de suedezi, are drept scop prevenirea completă a șofatului în stare de ebrietate.
Suedezii au făcut referire la statistica publicată de organizația americană pentru siguranță în trafic NHTSA, conform căreia pe parcursul anului 2017 circa 30% din totalul accidentelor produse pe drumurile din SUA au fost cauzate de șoferii ce conduceau mijloacele de transport în stare de ebrietate. Noul sistem dezvoltat de suedezi are menirea de a exclude posibilitatea șofatului în stare de ebrietate la bordul Volvo, dar și de a preveni adormirea la volan.

Pentru a spori siguranța în trafic, mai mulți producători auto au propus introducerea în automobilele sale a unui aparat de testare alcoolscopică a șoferului care, în cazul depistării vaporilor de alcool în aerul expirat, să interzică pornirea motorului. Sistemul însă, este imperfect, astfel încât testării poate fi supusă o altă persoană, afară de șofer, iar cel din urmă să-și continuie drumul fiind în stare de ebrietate.
Noul sistem dezvoltat de Volvo include mai multe camere de supraveghere și scanere faciale care să supravegheze starea șoferului instantaneu, pe lângă sistemele de monitorizare exterioare. Datele sunt colectate de un sistem de operare special dezvoltat, care analizează comportamentul și starea șoferului, viteza de reacție a acestuia și acțiunile sale. Astfel, în cazul în care sistemul va „considera” că cel din spatele volanului ar fi „obosit” sau în stare de ebrietate, acesta va limita imediat viteza de circulație, atenționând șoferul despre neregula depistată, iar în cazul în care șoferul nu va reacționa, sistemul va fi capabil să opreasă automobilul, ba chiar să parcheze la o parcare special amenajată, contactând imediat operatorul de pe cealaltă parte a „firului” sistemului Volvo on Call.
Noul sistem va fi introdus standard pe toate modelele viitoare cu sigla Volvo, ce vor avea la bază platforma modulară SPA2, iar primele mașini cu acest sistem inclus vor fi lansate pe piață din 2020. Pe lângă noul sistem, suedezii vor introduce opțional din vara anului 2020 noua „cheie portocalie” pentru automobilele sale, care va permite proprietarului să impună propria limită de viteză celui ce va utiliza cheia respectivă, de exemplu, în cazul în care automobilul va fi oferit unui membru al familiei sau unui prieten ce abia a obținut un permis de conducere.
Un alt pas major pentru siguranța în trafic la nivel global este făcut prin lansarea bazei de date EVA (Equal Vehicles for All). Biblioteca de date are incluse informații despre sistemele de siguranță dezvoltate de compania suedeză și date despre accidentele rutiere studiate minuțios de specialiștii Volvo de la mijlocul secolului trecut, în care au avut de suferit circa 72 mii persoane. Suedezii vor oferi acces gratuit și nelimitat la sistemul EVA tuturor producătorilor auto. Acest pas, după părerea celor de la Volvo, va permite celorlalți producători să preia și să dezvolte propriile tehnologii de siguranță pe baza celor oferite de Volvo, sporind, astfel, siguranța în trafic și minimizând numărul persoanelor rănite nu doar la bordul automobilelor Volvo, ci la bordul oricărui alt automobil.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter